Наука

Защо настинката не е унищожена?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Науката унищожи едрата шарка, увеличи продължителността на живота и може да се похвали със значими победи в битката срещу някои от най-опасните заболявания. Но защо не можем да се справи с обикновената настинка?

Ако трябва да се отговори кратко, трябва да се споменат два факта. Първо, това, което наричаме настинка се причинява от множество различни вируси. Дори най-често срещаните риновируси имат стотици различни щамове. Да излекуваш настинката би означавало да унищожиш множество респираторни вируси, които причиняват идентични симптоми. Тези симптоми най-често се причиняват от имунната ви система, която се опитва да се справи с инфекцията – възпаления в гърлото, запушен нос, температура и подобни.

Второ – макар подсмърчането и кашлянето да не е приятно, това заболяване далеч не е от приоритетните, с които трябва да се справим. То може да е притеснително при новородени, при възрастни, за тези преболедували тежки респираторни заболяване, но не и за множеството от нас, които  сме в разцвета на силите си и сме в отлично здраве.

И все пак… През 2002 година учените стигат до извода, че цената, която плаща бизнесът е намалена продуктивност, която се оценява на 25 милиарда $ (1).

Защо все още няма ваксина?

Всяка година циркулират в околната среда циркулира щамове на грипния вирус. Ако успеем да се ваксинираме срещу най-често срещаните щамове, сякаш бихме могли да се защитим от настинките. Но нещата не функционират по този начин.

Обикновено всяка година се наблюдават 3 различни щама на грипния вирус (инфлуенца), които преобладават, докато обикновено в същото време циркулират 20-30 щама риновируси и то само в една географска зона. Само 10% от тези наблюдавани ще се появяват отново през следващата година. Това означава, че никой не може да предскаже какъв ще е спектърът от риновируси през следващата година. Но дори да можехме да предскажем, ще е нужно в една инжекция да сложим над 100 различни вирусни частици.

Но в същото време съществуват над 200 вируса, които могат да причинят заболяване, което наподобява настинка – щамове инфлуенца, аденовируси, коронавируси, ентеровируси, респираторни синцитиални вируси.

Защо няма лек за настинката или ефективна терапия?

Основната причина е, че това заболяване има кратък „живот“ и не много тежки симптоми.

Но опитите да се създадат лекарства против риновируси са изправени пред изпитание. Трудно е да се открие вещество, което да е еднакво високо ефективно към всички над 100 щама.

Множество изследователи работят по нещо наречено – широкоспетърни антивирусни препарати, които се прицелват към голямо разнообразие от вируси. Макар да е много рано, тези проучвания могат да ни дадат средство за справяне с настинките.

Един такъв препарат се нарича DRACO. Той е създаден, за да третира или предотврати инфекции от множество вируси – по подобен начин има широкоспектърни антибиотици, които се прилагат при инфекция с различни бактерии. До момента препаратът е ефективен срещу 15 различни вируса, които са инфектирали клетки на мишки. Лекарството навлиза във всяка клетка и унищожава тези, които са инфектирани. При човешки клетки DRACO е унищожил всички 4 изследвани щама риновируси без да засегне неинфектирани клетки.

Все още тази терапия трябва да бъде допълнително изпитана, за да се докаже ефективността и безопасността при хора. Ако всички премине добре, хората ще имат достъп до това лекарство след десетилетие или дори малко по-рано.

Какво можем да направим в същото време?

Да си мием ръцете. Да се наспиваме. Да избягваме контакт с болни хора. Приемането на витаминозни напитки оказва минимален положителен ефект при боледуване и ни кара да се чувстваме по-добре.

А най-лошият вариант? Да се изолираме от всички хора. Без контакт с хора няма как да се инфектираме. Но едва ли е препоръчителен 🙂

 

 

1)      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12227674

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм