Наука

Защо настинката не е унищожена?

Науката унищожи едрата шарка, увеличи продължителността на живота и може да се похвали със значими победи в битката срещу някои от най-опасните заболявания. Но защо не можем да се справи с обикновената настинка?

Ако трябва да се отговори кратко, трябва да се споменат два факта. Първо, това, което наричаме настинка се причинява от множество различни вируси. Дори най-често срещаните риновируси имат стотици различни щамове. Да излекуваш настинката би означавало да унищожиш множество респираторни вируси, които причиняват идентични симптоми. Тези симптоми най-често се причиняват от имунната ви система, която се опитва да се справи с инфекцията – възпаления в гърлото, запушен нос, температура и подобни.

Второ – макар подсмърчането и кашлянето да не е приятно, това заболяване далеч не е от приоритетните, с които трябва да се справим. То може да е притеснително при новородени, при възрастни, за тези преболедували тежки респираторни заболяване, но не и за множеството от нас, които  сме в разцвета на силите си и сме в отлично здраве.

И все пак… През 2002 година учените стигат до извода, че цената, която плаща бизнесът е намалена продуктивност, която се оценява на 25 милиарда $ (1).

Защо все още няма ваксина?

Всяка година циркулират в околната среда циркулира щамове на грипния вирус. Ако успеем да се ваксинираме срещу най-често срещаните щамове, сякаш бихме могли да се защитим от настинките. Но нещата не функционират по този начин.

Обикновено всяка година се наблюдават 3 различни щама на грипния вирус (инфлуенца), които преобладават, докато обикновено в същото време циркулират 20-30 щама риновируси и то само в една географска зона. Само 10% от тези наблюдавани ще се появяват отново през следващата година. Това означава, че никой не може да предскаже какъв ще е спектърът от риновируси през следващата година. Но дори да можехме да предскажем, ще е нужно в една инжекция да сложим над 100 различни вирусни частици.

Но в същото време съществуват над 200 вируса, които могат да причинят заболяване, което наподобява настинка – щамове инфлуенца, аденовируси, коронавируси, ентеровируси, респираторни синцитиални вируси.

Защо няма лек за настинката или ефективна терапия?

Основната причина е, че това заболяване има кратък „живот“ и не много тежки симптоми.

Но опитите да се създадат лекарства против риновируси са изправени пред изпитание. Трудно е да се открие вещество, което да е еднакво високо ефективно към всички над 100 щама.

Множество изследователи работят по нещо наречено – широкоспетърни антивирусни препарати, които се прицелват към голямо разнообразие от вируси. Макар да е много рано, тези проучвания могат да ни дадат средство за справяне с настинките.

Един такъв препарат се нарича DRACO. Той е създаден, за да третира или предотврати инфекции от множество вируси – по подобен начин има широкоспектърни антибиотици, които се прилагат при инфекция с различни бактерии. До момента препаратът е ефективен срещу 15 различни вируса, които са инфектирали клетки на мишки. Лекарството навлиза във всяка клетка и унищожава тези, които са инфектирани. При човешки клетки DRACO е унищожил всички 4 изследвани щама риновируси без да засегне неинфектирани клетки.

Все още тази терапия трябва да бъде допълнително изпитана, за да се докаже ефективността и безопасността при хора. Ако всички премине добре, хората ще имат достъп до това лекарство след десетилетие или дори малко по-рано.

Какво можем да направим в същото време?

Да си мием ръцете. Да се наспиваме. Да избягваме контакт с болни хора. Приемането на витаминозни напитки оказва минимален положителен ефект при боледуване и ни кара да се чувстваме по-добре.

А най-лошият вариант? Да се изолираме от всички хора. Без контакт с хора няма как да се инфектираме. Но едва ли е препоръчителен 🙂

 

 

1)      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12227674

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook