Наука

Усложненията от морбили, за които нито един антиваксър не знае…

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Стресът… Колко голям „късметлия“ трябва да си да заведеш детето си в Дисниленд, за да го зарадваш, а това посещение да се превърне в дълготраен, дългогодишен кошмар? Стрес за детето, стрес за родителите, стрес за семейството, стрес за всички. Всичко това поради две причини – група хора, които смятат, че всичко това е имагинерен риск и крехка възраст, която не позволява превенциятаваксинация. Рискът е имагинерен, докато не ни/ви сполети.

Нека напомня, че преди повече от година в Дисниленд парк в САЩ пламна истинска епидемия от опасното вирусно заболяване морбили (дребна шарка). Кой да очаква, че може да се случи нещо ужасяващо, ако заведеш неваксинираното си дете в сборен пункт с много други деца на сходна възраст, които са потенциална жертва на морбилния вирус (ирония)?

Морбилите са виновни за смъртта на 1-2 индивида на всеки 1000 в развитите и богати страни. Цифрата не изглежда шокираща, но нека напомня, че хора умират в страни, в които имат достъп до високотехнологична медицина и то от заболявания, които могат да бъдат избегнати. Но не се залъгвайте… Смъртта не е единственото ужасяващо последствие, което може да настъпи. Никой не говори за наблюдаваните усложнения , които според ново проучване се наблюдават много по-често от преди смятаното.

Подостър склерозиращ паненцефалит (SSPE) е неврологично усложнение на морбилите, което почти винаги е фатално и може да настъпи дори десетилетие или по-късно след инфекция с вируса. Ново проучване, което предстои да бъде публикувано, твърди, че SSPE се наблюдава доста по-често от предполаганото.

Този паненцефалит е нелечимо, прогресиращо неврологично разстройство, което обикновено се появява 6-8 години след инфекция с морбили и атакува централната нервна система, което води до смърт след 1-3 години.  Единственият начин да предпазите детето си от този страничен ефект е ваксинация, защото лечение не съществува. Ранните симптоми включват загуба на памет, загуба на способността за говорене, когнитивни нарушения. Последици може да се проявят дори 20-30 години след инфекцията.

Това е изключително любопитно състояние, защото очевидно вирусът остава наличен при някои индивиди в централната нервна система и постепенно се пренася от клетка в клетка. В това състояние той не се проявява в цялото тяло и причинява промени в поведението. В рамките на няколко месеца до години детето остава във вегетативно състояние, в което могат да прекарат няколко години преди да умрат. Бавна и мъчителна смърт.

С прогресиране на заболяването, двигателните функции на болния се влошават, което причинява непохватност и спазми. Мускулите на болния се втвърдяват и той губи мобилност, впоследствие навлиза в кома, а накрая умира от тежка треска, сърдечна и мозъчна недостатъчност. През 1970 година е изчислено, че в това тежко състояние навлизат 5 до 10  човека от всеки милион индивида, които са се възстановили след боледуване от морбили. Рискът от тези странични ефекти е по-висок при деца.

След редуцирането на заболелите възрастни след ваксинацията, нивата на развили SSPE са се увеличили до 4-11 на всеки 100 000 индивида (1) след бума на инфектирани в периода 1989-1992 година, когато ваксинирането е покривало малка част от населението в САЩ. Тази честота се отнася и за целия свят и според WHO (2).

В новото проучване (3) от изминалата седмица се смята, че рискът е дори много по-висок – 6 до 41 пъти по-висок, но в зависимост от пола и годините на индивида, когато се е инфектирал с вируса.

Средната продължителност на периода между боледуването от морбили и развитието на SSPE е 9.5 години. Данните в новото проучване потвърждават данните, че усложнения се наблюдават два пъти по-често при момчетата и по-често при тези, които са били инфектирани като бебета. Данните разкриват, че 1 на 609 (преболедували) деца развиват смъртоносните усложнения, ако са прекарали болестта преди навършване на 1 годишна възраст.

За тези, които живеят със заболяването, като 11 годишната Анжелина Ренсчлер от Германия, единственото, което семейството може да направи е да се грижи за тях  до неизбежната смърт. Семейството на малкото момиче е създало хроника в социалните мрежи, за да информират повече хора (4). Тя се е инфектирала с морбили на 6 месечна възраст (според новото проучване ранната възраст увеличава риска от развитие на усложнения), но се е възстановила без никакви видими проблеми. Но 5 години по-късно момичето започнало често да се спъва и пада, да халюцинира, да губи говор, да повтаря изречения и да киха. Макар семейството този август да отпразнува нейния 11-ти рожден ден, през изминалите 6 години състоянието й постоянно се влошава. Сега тя е напълно парализирана, а семейството й се грижи за нея без да знае колко време й остава.

Семейството на момиченцето се надява, че с разказването на тази тъжна история много родители ще разберат колко важна е превенцията, ваксинирането.

1) http://www.cdc.gov/measles/about/complications.html

2) http://www.who.int/vaccine_safety/committee/topics/measles_sspe/Jan_2006/en/

3) https://idsa.confex.com/idsa/2016/webprogram/Paper56915.html

4) https://www.facebook.com/Angelina-Der-Kampf-mit-SSPE-414492915336738/

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм