Наука

Ето защо бременни не трябва да следват хранителни съвети на нутриционисти

Вчера се проведе Sofia VEG Fest – събитие, в което не намирам нищо лошо. Все пак всеки е свободен да избира какъв живот ще води,  но стига изборът му да не вреди на друго човешко същество.

Въпреки това лекторите и темите, които се дискутират са повече от притеснителни, което като цяло понижава качеството на самото събитие. Един такъв представител е Десислава Пеева с тема „Как да имаме лека и безпроблемна бременност на растително суровоядно хранене?“ (link)

Първо трябва да се запитаме кое дава основание на тази личност да изнася лекция пред майки на подобна тема?

Образованието й? Определено не образованието, защото дамата е завършила „The Institute For Integrative Nutrition“ – 6 месечен онлайн курс по „интегративно“ хранене и здраве. Това означава, че протеини и въглехидрати е виждала само на картинка, поставям под въпрос теоретичните й познания, а за практически или някакъв лабораторен опит няма да говорим. Все пак засяга и аспекти от молекулярната биология.

Може би има опит? Едва ли. В статията и видеата споделя, че кара втора бременност на изцяло сурова, веган диета. От статистическа гледна точка представителната извадка е прекалено малка (само 2 опита), за да се направят категорични заключения дали тази диета е полезна, безопасна и здравословна. Личният опит не дава право на някой да се прави на гуру и да изнася лекции.

untitled

Какъв е проблемът?

Проблемът е огромен. Подобна диета застрашава значително състоянието на фетуса и увеличава значително рисковете от раждане на дете с тежки увреждания. Проучване проведено в Ирландия и публикувано в престижния журнал Pediatrics разкрива, че жените, които имат занижен прием на витамини B12 и фолиева киселина са силно застрашени да износят деца с тежки увреждания – spina bifida или аненцефалия. При подобни състояния е възможно и смърт на новороденото (1). В случая дори не се взима под внимание здравето на майката.

Жените вегани (особено бременните) е задължително да приемат допълнително хранителни добавки. Но забележете, че Деси ги отрича и съветва бъдещите майки да се откажат от тях. Тя не разбира защо е нужно да се приемат “лекарства”. Според нея неприемането на витамини е естествен начин да протече една бременност при вегани. Това разбира се се обяснява с липса на критична маса знания – все пак НЕмедицинско лице дава съвети.

Ако разгледате статията ми Митът за суперхраните , ще видите, че макар да има някои източници на фолат, то витамин B12 e изключително трудно да си набавите без консумация на месо и хранителни добавки. А много хора вярват, че суперхраните могат да ни снабдят с абсолютно всички нутриенти.

 

Ако изгледате и видеата й (2), в които тя описва своята диета за бременни, ще стигнете до един изключително притеснителен извод. Зрителите остават с убеждението, че целта на тази диета е НЕ да достави всички нужни нутриенти за обезпечаването на нормалното развитие на фетуса, а протичане на бременност без разваляне на идеалната фигура на бъдещата майка. Или с други думи – практикуващата е по-притеснена за фигурата си, а не за детето си…

Комичен е и фактът, че Деси смята, че може да препрограмира своя геном или както тя се изказва – да препрограмирам ДНК-ато си. Целта на този любопитен акт очевидно отново е сваляне на килограми…

Бъдете внимателни в чии ръце доверявате здравето си. Замислете се… Бихте ли рискували живота на бъдещото си дете със сляпо следване на съвети от жена, която е изкарала 6 месечен, онлайн курс по някаква съмнителна дисциплина?

1)      http://www.tcd.ie/news_events/articles/low-levels-of-vitamin-b12-increase-risk-of-spina-bifida/3535

2)  http://desilifestyle.net/2016/10/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5/

3) http://6nine.net/2016/09/15/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/#more-2761

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook