Наука

МУ Варна предлага алтернатива на медицината, която преподава

Преди няколко месеца в България се случи нещо епохално, което за добро или лошо (зависи от гледната точка) би могло да разтърси образователната система в България. Медицински университет Варна реши да създаде към своя колеж самостоятелен център по алтернативна медицина, който поради обясними причини е наречен „Център за източна медицина“.

Алтернатива на медицината?  Какво означава това?

Центърът предлага множество категорично съмнителни практики и методики за лечение и терапия, които просто не се основават на каквато и да е (дори фундаментална) научна обосновка . Макар списъкът с лекувани състояния да е дълъг, то успеваемостта е под въпрос и трудно би могло да се определи (най-вече поради липса на желание) кой точно фактор подпомага възстановителния процес. Фактите едва ли ще са в полза на алтернативните методи.

Но каква е логиката медицински университет да създава кадри, които да се явяват алтернатива на конвенционалните медицински специалисти, макар прикрити като специалисти по източна медицина?

А кой плати за създаването на този център? Ние? А терапията по „здравна каса“ ли се заплаща и ако да по коя клинична пътека?

Директорът на колежа проф. Негрин Негров бе категоричен и с истински назидателен тон даде на публиката да се разбере, че „достойнствата на източната медицина са безспорни“ и „никой в тях не се съмнява“ – две твърдения, които без никакво усилие оспорвам, защото просто няма емпирични данни, които да доказват подобни твърдения. И още… Според него „източната медицина е по-жизнена, по-добра, по-холистична и че следва да бъде поставена на пиедестал.“

Според професорът, медицината е една, но с две различни философии, два възгледа, два подхода на една обща цел. Но тази идея е напълно грешна, защото само и единствено конвенционалната (наричана западна) медицина дава резултати, които могат да бъдат измерени емпирично, а източната (алтернативната) не може. А ако терапевтичният ефект не може да бъде наблюдаван и измерен с огромното портфолио от аналитични методи и инструменти, то такъв просто не съществува. Алтернативната медицина не работи.

Думите на професор Негров бяха подкрепени и от своите колеги – проф. Тодорка Костадинова, проф. Христина Гръпчева, проф. Риналдо Шишков, проф. Красимир Иванов. (източник)

Използвани методи и апаратура – абсурдни

Акупунктура (Zhen Jiu)

Нещо старо е нещо добро – според носталгиците по „Златната ера“. А ако идва от култура, която е по-стара от нашата – по-добре. Но днес знаем много повече от когото и да е в изминалата история. Някои неща са “изпитани от времето”, защото работят, а други са „изпитани от времето“, но тъй като са обградени от мистицизъм и пропаганда в течение на векове, те не могат да изчезнат колкото и да са грешни. Познайте в коя категория попада акупунктурата ЧЖЕН-ЦЗЮ?

Всъщност въпросната процедура се състои от две отделни части:

1)      Операции с игли.

2)      Операции с огън.

Първата част от терапията е позната за всеки – използват се игли, които пробождат повърхностния слой на кожата, за да може предполагаемо да се пренасочи потока на жизнена енергия и да се отпушат жизнени канали. За нещастие много хора по цял свят станаха жертва поради непрофесионално изпълнение – многократно използване на единичен набор от игли, които не са правилно стерилизирани.

Втората част от терапията включва огън. Философията на този метод се основава на примитивното вярване, че когато в древността готвещата жена се доближавала до огнището, топлината от огъня е успокоявала наличната болка. Постепенно към тази примитивна терапия са прибавяни различни билки.

Методът използва „мокса“ – приличащ на факла инструмент. Често тази терапия се комбинира с „къпинг“ – чаша, в която се поставя пламък, който образува отрицателно налягане и се изгася. Това кара да се образува на конкретната зона  с увеличен приток на кръв.

Истината е, че някои проучвания сочат, че е възможно тези терапии да имат известен облекчаващ ефект, но те не третират заболявания, а симптоми – болката. В никакъв случай няма данни, които да посочат, че тези техники могат да третират посочените заболявания – депресия, неврит, бронхит, затлъстяване, стерилитет, сексуални разстройства, артрит, херния и други.

Pointoselect Digital

Във въпросния център специалистите използват много интересен аналитичен инструмент – Pointoselect Digital (£347.40). Това всъщност е инструмент, който много точно (според търговците на апарата) открива акупунктурните точки. Устройството се състои от сонда, която се държи от пациента. Детектор с LCD дисплей, който (може би) извършва аналитичната дейност. Сонда със стимулираща функция, която се използва от аналитичния специалист и има впечатляващи лампички.

Естествено този инструмент не е клинично изпитан, резултатите от него не са доказани, че са реални. Дори не е сигурно какво точно прави и как го прави (поне от тези, които го използват). Всъщност това е поредният „квантов анализатор“, който представлява обикновен галванометър, който измерва електрическото съпротивление на кожата. А то се влияе от наличната влага, както знаем от часовете по физика (източник http://6nine.net/2015/01/29/%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d0%b3%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82/#more-1073).

29096899581

Физиокоректор

Вторият интересен апарат се нарича ФИЗИОКОРЕКТОР. Той е руско производство (както и много други, за които се твърди, че са резултат от тяхната космическа програма) и изглежда по-скоро като детска играчка с тези множество LED светлини. Апаратът има следните 3 функционалности:

1)      Квантова терапия. Апаратът излъчва два вида светлина – червена и синя. Червената активира защитните сили в определени биоактивни зони на тялото, а синята пречиства. Трябва да се уточни, че именно светлината от LED лампите прави тази квантова терапия. Естествено няма нужда да се споменава, че това е пълна измама, която не е подкрепена с факти, клинични изпитвания и каквито и да е аргументи.

2)      Виброакустична терапия. Комбинира еквивалентните процедури на микромасаж на биоактивните зони и звукова терапия. Флуктуациите в звуковия спектър са специално избрани на база физиологични процеси.

Отново и този метод няма научна обосновка.

3)      Електроакупунктурен ефет на биоактивните зони. Електрическа стимулация на биоактивни зони.

Според производителят, този апарат може да лекува сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане, остър бронхит, затлъстяване, деформации на гръбначния стълб и всички описани състояния в сайта на въпросния “Център за източна медицина”. Вярата, че един апарат (с размери на дистанционно) може да третира множество разнородни заболявания, е просто инфантилна.

 

 

Но не мога да не спра да си задавам един въпрос, който силно ме тревожи:

Ако наистина добрите и квалифицирани медицински специалисти на МУ Варна могат успешно да лекуват/третират страдащи от бронхит или безплодие, защо предлагат алтернатива, която НЕ е клинично изпитана и за която не могат да дадат реална и фактологично обоснована гаранция, че ще помогне?

Коя е великата цел на тази институция? Да вземе парите на наивните или да се справи с проблемите на хората?

http://mu-varna.bg/BG/AboutUs/Pages/centyr-iztochna-medicina.aspx

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook