Наука

“Господари на ефира” – бухалка против неудобните на Нова ТВ

От много време насам наблюдавам една изключително неприятна тенденция, която се въздържах да коментирам (не е моя работа), но случаите стават все по-чести и абсурдни.

Предаването „Господари на ефира“ се явява морален стожер в телевизионния ефир, но може ли да е безпристрастен съдник, когато е под шапката на една от големите медии, а както знаем гигантите в България са в условия на постоянна и жестока конкуренция и не се колебаят да използват всякакви методи, за да се самоизтънат. Може би не е учудващо, че сред иначе много актуални проблеми на обществото, често се прокрадват репортажи и раздаване на „отличия“ на своите конкуренти или проблемни за Нова телевизия личности, макар да не са направили нищо кой знае колко нередно…

Така например преди година „Господари на ефира“ (Нова телевизия) се изявиха като обвинител, съдия и изпълнител на присъдата – обвиниха своя конкурент (бТВ), че не изпълнява “моралните си задължения” към обществото, като противоположен, добър пример изтъкнаха… Нова ТВ.

Вчера един млад български актьор (не особено известен за мен) бе осъден от същото предаване, че публично поиска да задейства клауза от договора, който е подписал – да напусне по-рано риалити предаване срещу частично финансово обезщетение. Нима има нещо нередно, ако е написано в договор? Присъдата бе парадоксална – неморално поведение. Парадоксът е, че самото риалити предаване е всичко друго, но не и морално – захранва публиката с елементарни удоволствия, интриги и унижение на участниците.

Случаят „На кафе“ – уринотерапия

Темата за пиене на урина и нейните лечебни свойства е сакрална за Нова телевизия. Може би най-популярното сутрешно предаване – „На кафе“ – редовно отделя значително време от ефира си, а понякога и цели предавания, за образова зрителите си как правилно да пият своите отпадни продукти от метаболизма.

Интересното е, че „Господари на ефира“ винаги са осмивали  тази тема и този древен метод на „самолечение“.

Така например през 2007 година се присмяха на Канал 3 и съветите за „поръсване с урина“ЛИНК.

През 2008 година се присмяха и на препоръката по Канал 7, че „урината се пие с усмивка от кристална чаша“ ЛИНК.

През 2010 година се присмяха на старите бабини обичаи за лековито мазане на уши с урина (БНТ) – ЛИНК.

През 2015 година се присмяха на СКАТ и зрителката на проф. Мермерски, която много подробно обясняваше как правилно се пие урина. Всъщност описаната методика бе споделена и от „На кафе“ по-късно – ЛИНК.

Парадоксално през 2016 година Нова телевизия и „На кафе“ правят серия от образователни предавания за полезните свойства на урината. Интересното е, че в огромният обем ефирно време бяха споделени идентични факти, на които „Господари на ефира“ се присмиваха през изминалите години, но те не отразиха изявите на Гала и д-р Папазова. Въпросът е защо?

Първото предаване на „На кафе“ по темата бе излъчено на 11.01.2016 година. ЛИНК

На 29.02.2016 бе направено дори по-голямо по обем предаване в „На кафе“ на тема пиене на урина – цели 70 минути (ЛИНК). Най-забавното може би е, че д-р Папазова призна за своите опити със следния интересен цитат:

„Глътки, глътки, глътки, а аз едно време директно нагълтах едно огромно количество урина.“

Та нима „Господари на ефира“ някак си случайно са пропуснали тези 2 култови предавания, които се излъчват в телевизията, в която работят? Не едно, а цели 2 с един месец период между тях. Едва ли…

Може би по-любопитен факт е, че по покана на БНТ участвах в направата на дълъг репортаж в лабораториите на болница „Токуда“, където се опитахме да разбием няколко мита и открито се присмивахме на Гала и „На кафе“ . Отделихме специално внимание на рекламираната от тях терапия с пиене на урина, като аргументирано обяснихме ЗАЩО е лоша идея да се пие въпросната течност.

untitled-5

Естествено „Господари на ефира“ не пропуснаха възможността да се подиграят на БНТ (конкурент на Нова). Те игнорираха фактите, които се противопоставяха на всичко казано в предаването „На кафе“ и извъртяха историята по начин, който изкара журналистката, че е принудена от държавната телевизия да прави неща против нейната воля. ЛИНК

Грозна манипулация и избирателно критикуване на телевизии.

А дали истината не се крие във факта, че според „Съюз на българските журналисти“ „Господари на ефира“ и „На кафе“ имат един и същи продуцент – г-н Халваджиян? ЛИНК

Явно това ще остане мистерия…

А спомняте ли си, когато в ефир “лекуваха” младо момиче (може би непълнолетно)  с електричество от мрежата? Явно на никого не е направило впечатление.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook