Наука

Билкови и хранителни добави могат да причинят увреждане на черния дроб

Според ново проучване, един на всеки пет случая на увреда на черния дроб след употреба на различни биоактивни вещества се дължи на употреба на хранителни и/или билкови добавки. Според журнала Hepatology (IF 11) преди 10 години по-малко от 1 на всеки 10 случая се е свързвал с употреба на добавки.

Огромна част от населението консумира добавки (витамини, минерали, чайове, протеини, анаболни стероиди, аминокиселини, стимуланти и други), което обяснява наблюдавания феномен.

Като цяло може да се каже, че подобни случаи са рядкост, но когато се прекали количеството, което се приема или при неправилна комбинация с различни допълнителни добавки и употреба в продължителен период, те могат да станат опасни.

Проблемът при подобно увреждане на органа е, че то може да настъпи много бавно и плавно – в продължение на месеци или години. Потърпевшият трудно забелязва симптомите, докато щетите за тялото не станат значими. Пострадалите започват да се чувстват отпаднали, вие им се свят, пожълтяват, събират флуиди, появяват се кръвоизливи и изява на объркано поведение.

Лекарствата също носят подобни рискове, но те се предписват в нужните дози, при които ползите надвишават щетите. Много от хранителните добавки обаче нямат доказани полезни свойства, а само риск.

Потребителите имат свободен достъп до тези добавки, които от своя страна обещават да подобрят бързо здравето и външния вид. Идеята, че можеш да се чувстваш добре без лекарска намеса или да изглеждаш по-добре с по-малко усилия, е примамлива.

Интересното е, че повече от 1/3 от случаите с натравяне с добавки се дължат на анаболи. Останалите случаи се дължат на 116 вида продукти – зелени чайове, различни билки, витамини и подобни.

Често усложненията не могат да се забележат, защото потребителите не казват на своите лекари, че използват добавки, а следователно състоянието им не се проследява.

Но не винаги хранителните добавки са опасни. Те са необходимост за хора, които имат недостиг в диетата си – витамини например. Това е идеята на хранителни добавки – да се добавят към диетата при хроничен недостиг.

Потребителите винаги трябва да са критични и да се съмняват, ако един продукт има прекалено екстремни заявки, които звучат толкова добре, че сякаш не са истина.

Чудеса в шишенца не съществуват.

Източник:
Navarro, V., Khan, I., Björnsson, E., Seeff, L. B., Serrano, J. and Hoofnagle, J. H. (2016), Liver Injury from Herbal and Dietary Supplements. Hepatology. Accepted Author Manuscript. doi:10.1002/hep.28813

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook