Наука

“Слаб 2” за “краткия урок по анатомия” на Надя Петрова

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!
Тази публикация е напомняне на гурутата на здравословното хранене и здравословният начин на живот, че има хора, които следят изявите и публикациите им и винаги ще показват елементарните грешки, които допускат. Правя го не защото съм някакъв гаден хейтър, а защото хората плащат огромни суми, за да получат свободни преразкази на уроци по биология и химия, на които бих писал СЛАБ 2. Наистина много слаби познания.

 

Пореден такъв пример са познанията по анатомия на Маги Пашова и Надя Петрова. Написали са една лекция по анатомия, която е под всякаква критика.

 

 

Искам дебело да подчертая, че не коментирам личности (ad hominem), а твърдения и аргументи – в случая те са слаби.

 

Статията започва с призив “За всички, които са проспали предмета в института :)))” . А авторката дали го е проспала?

 

Ще се спра само на няколко кратки аспекта.
untitled-8
Според авторката кравите имат цели ЧЕТИРИ стомаха. Толкова е невероятно, че сякаш не е истина. И естествено не е, защото все пак кравите имат 1 стомах, който е разделен на 4 компартментаrumen, reticulum, omasum и abomasum. Три предстомашия и един същински стомах. Терминологията в анатомията е на латински език.
untitled-7
Много е интересно, че авторката не прави разлика между апендикс и апендицит. Едното е име на структура, а другото е име на възпалително състояние. Очевидно според авторката апендицит е по-правилното име на тази структура, за което тя претърпя критика в коментарите. Добрата новина е, че се е коригирала.

 

Ще съм дребнав, но все пак един нутриционист не трябва да прави подобни грешки. Слюнкоотделянето се инициира не при дъвченето на храната, а още при усещането на нейния мирис, при вида й, а дори когато сме гладни и помислим за храна. Това е рефлекс.
untitled-7

 

Не съм сигурен защо авторката смята, че при храносмилане се отделят витаминиБетаин HCl. Явно иска да каже, че за добро храносмилане в стомаха се отделя солна киселина (HCl), която обаче тя е объркала с хранителната добавка (бетаин HCl), която всъщност е кисела модификация на витамин, която се използва при слаба киселинност в стомаха. А може би смята, че бетаинът е ензим, който заедно с пепсин/трипсин и други участват в деградивните процеси?
A трябва ли да правим “детокс” за добро здраве? Не… Тялото успешно се детоксифицира само 🙂

 

Внимавайте на кого си давате парите…
http://nadiapetrova.bg/2016/10/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%8A%D0%BA-%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%BA-%D0%BF%D0%BE-%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F/
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм