Наука

Не, майката няма решаваща роля върху интелигентнoстта на детето!

Съжалявам мили хора, но просто никой не може да си позволи да направи такова генерализирано заключение, че интелигентността се дължи на майките… Идва ми прекалено феминистко.

 

Истината е, че всички български медии се побъркаха по една публикация на Индипендънт, която обаче не се основава на реален научен обзор, а просто на една публикация в блог с грешни заключения (http://psychology-spot.blogspot.bg/2016/03/did-you-know-that-intelligence-is.html).

 

Защо никой не може да направи подобно гръмко твърдение? Защото темата е невероятно сложна и все още е отвъд човешкото разбиране. Знае се, че интелигентността се дължи на около 50% на генетичната компонента, а останалата част на околната среда и факторите в нея. Това означава, че околната среда има по-определяща роля за интелигентността от майката. Но дори да се фокусираме на генетиката, тя е прекалено сложна и определено не можем да свържем със сигурност интелигентността с един от двата пола.

 

Забележете, че публикацията е в блог за психология, а не клетъчнабиология, ембриология или биология на развитието.

 

Основен акцент е половата X хромозома. Според заключението в статията именно на нея се дължи интелектът, а понеже при момчетата произходът на X хромозомата е от майката, то се смята, че и интелектът произхожда от нея. Едно много грешно заключение.

 

untitled-2Тук се пропускат някои много важни факти – дъщерите и майките имат две X полови хромозоми – една от майката и една от бащата. Но естествено тези две хромозоми са напълно различни и една от тях винаги се инактивира, защото експресията на две различни генетични програми ще доведе до хаос и аберации. Прекалено голям обем от информация би се експресирал. Това означава, че наследяване на ген, който се намира на едната Х хромозома не е задължително да се използва. Той може да е заглушен, изключен, нефункционален. Но все пак става ясно, че детето може да унаследи Х хромозома, която е с мъжки произход.

 

Но както казах по-рано – интелигентността е сложна. Може би около половината от нея се дължи на генетична компонента, но тя се раздробява на множество вариации на гени, които са разпръснати из целия ни геном. Всички тези гени оперират заедно, за да изявят това, което наричаме интелект. Но всеки от тези единични гени и техни вариации се контролират от набор фактори на околната среда. Този контрол продължава и след раждане през целия живот. Това е един много сложен многопластов механизъм, който не позволява да се направи гръмкото заключение – интелектът се унаследява от майката.

 

Интересното е, че в аргументацията си Индипендънт използва още много други интересни литературни източници. Статии от Космополитън (http://www.cosmopolitan.com/sex-love/a64075/intelligence-genes-come-from-your-mom/?src=socialflowFB). Космополитън пък използват за източник друго комерсиално списание (http://www.bravotv.com/blogs/intelligence-comes-directly-from-your-mom).

 

Получава се едно тавтологично, кръстосано цитиране между не особено достоверни медии, което е толкова объркано, колкото разбиранията на автора (авторите) за генетиката и молекулярната биология.

 

Естествено това не попречи в България всички медии да превърнат в сензация една иначе не особено добра публикация.

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook