Наука

Проучване препоръчва да не се доверявате на медицински съвети от телевизията

Не е трудно за разбиране защо даващите здравни консултации и съвети (проф. Мермерски, д-р Папазова или американецът Dr. Oz) са толкова популярни. Те говорят по начин, който е разбираем за всеки. Медицината може да бъде много комплексна, a телевизионните лекари говорят за обикновени чудеса или революционни открития, които не са реални. Хората просто искат още и още от този тип говорене.

Често можете да чуете пациентите на тези лечители да споделят, че не са посещавали истински лекар от години или че са толкова изплашени, че вярват само на телевизионните шарлатани.

Но вярата се дава на грешните хора. Тези телевизионни звезди са загърбили медицината, която се основава на истина и факти, за продукт, който дава само основно забавление на зрителите.

Работата на един от най-известните телевизионни медици, който разпространява ненаучни практики – Dr. Oz, е разгледана под лупа от престижния the British Medical Journal (1). Toва, което изследователите откриват е било доста обезпокоително. Половината телевизионни, медицински съвета на Dr. Oz не са подплатени от факти и от реална медицина или просто науката ги опровергава.

Проучването е част от протичащ дебат за медицината по телевизията. Определено има пазар за подобни предавания. „Шоуто на Dr. Oz” e едно от най-гледаните в САЩ – 2.9 милиона зрителя всеки ден. Телевизионната звезда гледа на заболяванията, като източник на печелба. Според него ракът „е нашата Анджелина Джоли. Можем да я продаваме всеки ден.“

Но лекарското общество настоява тези предавания да започнат да цитират реална информация и проучвания. Вероятно това няма да направи предаванията толкова привлекателни, но хората заслужават истината.

Според алтернативните медици обаче, те просто представят „всички възможнсти“. Данните (или тяхната липса) не бива да спират хората да пробват нови неща – като хапчета за отслабване, дори да не са изпитани върху хора.

Учените, които са извършили проучването, което е публикувано с BMJ, избират на случаен принцип 40 епизода, от които изваждат 479 медицински съвета. След сериозно ровене в медицинската литература, те откриват доказателства, които подкрепят едва 46% от тези стотици съвета. 15% си противоречат с наличните данни, а за 39% от съветите няма никакви данни.

Потребителите трябва да са скептични относно препоръките, които се дават от малкия екран. Данните около тези съвети са оскъдни, а само по-малко от 1/3 от тях се основават на реални аргументи. Всичко това е предпоставка за извършване на самолечение, което най-вероятно ще е грешно, което може да влоши здравословното състояние.

1)

Korownyk Christina, Kolber Michael R, McCormack James, Lam Vanessa, Overbo Kate, Cotton Candra et al. Televised medical talk shows—what they recommend and the evidence to support their recommendations: a prospective observational study BMJ 2014; 349 :g7346
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook