Наука

Колко качествени са добавките на Haya labs?

Нека започна с кратка предистория. Преди няколко дни младеж разпространи интересни разкрития относно компаниите Haya Labs и Silabg. Според разкритията, производителят на добавки Haya Labs всъщност принадлежи на Silabg, което е проблем, защото Silabg рекламира тези добавки като американски, което може да се окаже не напълно реално и подвеждащо потребителите. Това подсигури заплаха за съдебна разправа за извършилия разследването.

За да защити репутацията си и тази на Haya labs, Silabg публикува документи (1), които според тях доказват високото качество на продуктите. Те не коментират същността на проблема – собствеността на Haya labs, а акцентират върху качеството, което според мен им изиграва много лоша шега.

Този коментар е в качеството ми на човек, който професионално се е занимавал с лабораторен, качествен контрол в компания за производство на хранителни добавки.

Представени са два сертификата от независимата, акредитирана, холандска лаборатория TLR International. Извършените анализи са крайно прецизни – чрез течна хроматография със свързан мас спектрометър, а акредитацията гарантира качество и достоверни резултати.

Първият сертификат се отнася за продукта HAYA LABS Acetyl L-Carnitine 1000mg / 100 Caps. Според анализа в 100 грама от този продукт се съдържат 61 600 мг (61.6 грама) Л-карнитин. Понеже той е ацетилиран (терминът е ацетилира, а не ацетилизира, както са написали авторите на статията), масата на активното вещество се покачва до 77 561 мг (77.561 грама).

Огромният проблем е, че на опаковката на продукта е изписано, че всяко хапче доставя 1000 мг л-карнитин , когато всъщност всеки един грам от него съдържа 775.61 милирама ацетилиран л-карнитин– 22.44% по-малко, несъответствие. Количеството на л-карнитин е 540 мг за всяко хапче (масата на хапчетата е по-малко от един грам). Любопитно е, че според акредитираната лаборатория всяка таблетка тежи 0.7 грама, което нарушава законите на физиката. Няма как таблетка от 0.7 грама да съдържа 1 грам ацетилиран л-карнитин, да не говорим за чиста форма.

Следващият анализиран продукт е отново л-карнитин, но 250 мг HAYA LABS L-Carnitine 250mg. / 60 Caps. Според извършените анализи в 100 грама продукт се съдържат 72 200 мг (72.2 грама) Л-карнитин. Въпросният продукт обаче съдържа 60 таблетки по 0.3 грама (според лабораторията), а активният л-карнитин във всяко хапче е 217 мг 13.2% отклонение.

Аз няма да си позволя да направя коментар дали продуктите са качествени. Вие сами преценете дали в продукт, чиято единствена функция е да достави едно единствено активно вещество, го прави но в единия от случаите с 22.44% по-малко количество. Това означава, че си плащате за 100 таблетки по 1000 мг = 100 грама чист каринитин, но всъщност получавате много по-малко… Просто не е коректно.

Подобни несъответствия обаче поставят много въпроси пред качествения контрол на производителя. Кара потребителят да се съмнява за безопасността на продукта, защото гаранция за съдържанието (качествено и количествено) очевидно няма.  Подобни вариации са недопустими. Производителят е длъжен да даде на своите клиенти това, което е изписано на опаковката.

Представете си, че производителите на лекарства ви продадат медикамент с 22% по-ниско количество на активната субстанция. Ако това е антибиотик, той може да не създаде нужната концентрация в тялото, което да направи терапията неефективна.

Трябва да се отбележи, че тъй като Haya labs има претенциите да е американска компания, FDA (органът, който контролира производството на храни, лекарства и добавки) е публикувал насоки за изписване на етикети, в които е посочено, че производителят е длъжен да обяви 100% от съдържаните активни съставки. Има изключение само за отклонения, които са причинени от използвания аналитичен метод за количествено определяне (2).

Положителното в цялата история е, че продуктите нямат микробиологично замърсяване или е в рамките на нормата.

Искам да напомня, че според юристите от Фондация “Право Е”:

Когато едно лице извършва със свои усилия и средства проучване на даден общественозначим проблем, прави публични резултатите от своя труд, и е положило една обичайна и приемлива грижа за достигане до обосновани резултати, по принцип няма да носи отговорност за обида или клевета, или накърняване на търговска репутация, дори те впоследствие тези резултати да се окажат частично или изцяло неверни. Обратното би означавало да се сложат твърде големи прегради пред правото на мнение и създаване и разпространение на информация. Това не следва да се разбира като че всеки може да говори, каквото си иска, а че ако вярва в своето твърдение и се опира на достоверни източници на информация, може да се ползва от своите права и свободи, без да се страхува от съдебно преследване.

HAYA LABS Acetyl L-Carnitine 1000mg / 100 Caps

alcar11

HAYA LABS L-Carnitine 250mg. / 60 Caps

lcar_tlr_one1

Използвани източници:

1) http://media.silabg.com/izyavlenie-ot-menidJmunta-na-sila-bg-otnosno-povisheniya-interes-kum-produktite-na-haya-labs-news1343.html

2) http://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/GuidanceDocumentsRegulatoryInformation/DietarySupplements/ucm070597.htm

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook