Наука

Уникална визуализация на еволюцията в действие (видео)

Изследователи от САЩ (Harvard) и Израел (Technion) са създали огромно петри, което наричат „microbial evolution growth arena“ или накратко MEGA.

В последствие в двата края на огромното петри се посяват бактериални колонии, за да правят бактериите това, което най-добре умеят – да се размножават и разпространяват .

В хранителната среда на двата противоположни края на петрито няма разтворени антибиотици . На няколко сантиметра към центъра учените са поставили ивици с разтворени антибиотици с нарастваща концентрация. Всяко увеличение на концентрацията е стресов фактор, с който бактериите (E. coli) трябва да се справят. Все по-високите концентрации на антибиотиците (триметоприм или ципрофлоксацин) карат бактериите да еволюират, за да се справят с лекарствата, които са създадени да ги убият.

Едновременно е невероятно и ужасяващо да гледаш как антибиотиците са безсилни срещу еволюцията. Ясно може да се види как растежът и разпространението на бактериите спира за кратко още на първата ивица (бактериите са в бяло).

По-късно малка група бактерии, съдържащи генетична информация, която им позволява да оцелеят на излагане на токсични за тях химични агенти, възобновяват растежа си. Тези мутанти се превръщат в доминантния тип в популацията. Този процес се повтаря при всяка по-висока концентрация на антибиотик, докато бактериите не придобият пълна резистентност в центъра.

Учените, които публикуваха този метод за визуализация в престижния журнал Science (1), се надяват тази техника да им помогне да разберат по-добре сложните модели в основата на антибиотичната резистентност, която става все по-реална заплаха за националната (и световна) сигурност.

MEGA петрито показва и на неспециалистите какво представлява антибиотичната резистентност.

Очаква се до 2050 година антибиотичната резистентност да убива повече хора годишно от онкологичните заболявания.

1)      http://science.sciencemag.org/content/353/6304/1147

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook