Наука

Уникална визуализация на еволюцията в действие (видео)

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Изследователи от САЩ (Harvard) и Израел (Technion) са създали огромно петри, което наричат „microbial evolution growth arena“ или накратко MEGA.

В последствие в двата края на огромното петри се посяват бактериални колонии, за да правят бактериите това, което най-добре умеят – да се размножават и разпространяват .

В хранителната среда на двата противоположни края на петрито няма разтворени антибиотици . На няколко сантиметра към центъра учените са поставили ивици с разтворени антибиотици с нарастваща концентрация. Всяко увеличение на концентрацията е стресов фактор, с който бактериите (E. coli) трябва да се справят. Все по-високите концентрации на антибиотиците (триметоприм или ципрофлоксацин) карат бактериите да еволюират, за да се справят с лекарствата, които са създадени да ги убият.

Едновременно е невероятно и ужасяващо да гледаш как антибиотиците са безсилни срещу еволюцията. Ясно може да се види как растежът и разпространението на бактериите спира за кратко още на първата ивица (бактериите са в бяло).

По-късно малка група бактерии, съдържащи генетична информация, която им позволява да оцелеят на излагане на токсични за тях химични агенти, възобновяват растежа си. Тези мутанти се превръщат в доминантния тип в популацията. Този процес се повтаря при всяка по-висока концентрация на антибиотик, докато бактериите не придобият пълна резистентност в центъра.

Учените, които публикуваха този метод за визуализация в престижния журнал Science (1), се надяват тази техника да им помогне да разберат по-добре сложните модели в основата на антибиотичната резистентност, която става все по-реална заплаха за националната (и световна) сигурност.

MEGA петрито показва и на неспециалистите какво представлява антибиотичната резистентност.

Очаква се до 2050 година антибиотичната резистентност да убива повече хора годишно от онкологичните заболявания.

1)      http://science.sciencemag.org/content/353/6304/1147

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини с цел подмладяване

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм