Наука

За 100 години науката направи това, което алтернативната медицина не можа за 1000

Според някои „експерти“ възрастта на една терапия или методология за справяне с медицински проблем е критичен фактор за качеството и ефективност. Или с други думи, ако един метод е използван от хилядолетия, то той е преминал през изпитанието на времето и се е доказал като работещ. Не че хората не са показали през многохилядната история, че са склонни да следват сляпо нелогични практики и обичаи.

untitled-3

Но, ако тези хилядолетни практики са толкова ефективни, че карат част от модерното общество да бленува по миналото и да си мечтае да живее в свят без фармация и технологии , защо не са успели да се справят с вече тривиални проблеми?

Изминалите 100 – 150 години бяха белязани с изключителен научен, технологичен и медицински прогрес, а  науката успя да направи това, което алтернативната медицина не успя за 1000 години.

Чудото да отгледаш дете

Истинска мистерия е защо в добрите стари времена детската смъртност и смъртността при родилките са били толкова високи. В миналото родилките са получавали истинска квалифицирана медицинска помощ от… баби. Или по друг начин казано – жените в селото, които не че са специалисти, а просто са присъствали на голям брой раждания. На колкото повече раждания са присъствали, толкова по-почитани са. Но дори и това не е могло да понижи смъртността.

Ако през 1963 година детската смъртност е била 40 новородени за 1000 души (в България), то през 2015 г. тя е била 9/1000. В началото на века е била дори по-висока. Този рязък спад в рамките на един век сe дължи на адекватната медицинска помощ, проследяването на бременността от специалист, модерните скринингови пренатални, лабораторни тестове и дори вече все по-достъпните генетични тестове. Самите процедури по раждане стават все по-нежни и щадящи.

Всичко изказано до дук кара всеки нормален човек да се запита – „Защо някоя жена би искала да рискува да ражда без медицинска помощ вкъщи или подпомогната от неквалифицирани жени с „опит“?

Но дори родилката да роди здраво дете, битката за живот не спира. Сякаш модерната медицина е разглезила обществото, защото то няма и спомен колко опасни могат да бъдат тривиалните бактериални и вирусни инфекции без адекватни медикаменти. А това е било ежедневието в миналото. В миналото да отгледаш дете до зрялост е било наистина значимо постижение. Днес е ежедневие.

Пандемиите, които не помним

Мистерия е защо макар успехите на хилядолетната алтернативна медицина, населението на Земята е било изправяно многократно пред пандемии с библейски размер. Може би защото хомеопатията е била създадена едва през 1796 година?

Лесно лечимата чумна инфекция (причинена от Yersinia pestis) в периода 1347 – 1351 година е избила между 75 и 200 милиона души при глобално население около 450 милиона. Чумата е унищожила половината население на Европа. Днешният еквивалент на жертвите би бил минимум 1.34 милиарда души. Истински апокалипсис.

През 1919 година в Европа се разразява нова пандемия, която носи популярното име „Испански грип“. Макар доказаните през вековете възможности на алтернативната медицина, жертвите на тази вирусна инфекция са около 50 милиона души.

Причината подобни събития да не се случват толкова често, а ако се случат те да не причиняват такива щети, са инструментите, с които разполагаме, за да се защитим.

През 1928 година Александър Флеминг открива антибиотиците. Едно от най-епохалните открития на 20 век, които в 21 век е модерно да се избягват. Освен, че вече човечеството разполагало с инструмент против тривиални, бактериални инфекции, това откритие значително подобрява и състоянието на военния сектор. Често сражаващите се на бойното поле дори да се разминат само с огнестрелна рана, то липсата на адекватни медикаменти е увеличавалo шансовете от смърт благодарение на инфекция.

А когато става дума за война, не може да се пропусне откритието на анестезията, което също променя медицината и качеството на медицинската грижа. Във военно положение е било честа практика ранен войник да претърпи ампутация, която се е извършвала на маса, докато страдащият е захапвал парче дърво, за да не крещи. Първият използван анестетик е бил кокаинът, който обаче има пристрастяващ страничен ефект. По същото време е бил използван и сладникавият хлороформ, който обаче е имал летален страничен ефект. Днес имаме щастието да разполагаме със значително по-щадящи анестетици.

Може би алтернативната медицина е имала някакво превъзходство при справянето с инфекциозни вирусни заболявания? Едва ли… Едно от заболяванията, които човечеството ще помни е полиомиелитът, който се причинява от представители от род Enterovirus и е оставял трайни увреждания след себе си. В някои тежки случаи животът на инфектираните е трябвало да се поддържа чрез големи метални кутии, които са наричани “железни дробове“. В момента те са паметник на медицинското постижение. Подобен апарат напомня, че благодарение на превантивните ваксини, той вече не е нужен.

Отново благодарение на ваксините медицината може да се похвали с друг огромен успех, с който алтернативната не може. Унищожаването на вариолата (едрата шарка).

Единствената причина, поради която множество други тежки инфекциозни заболявания не могат да бъдат унищожени, е алтернативната медицина. Сякаш от завист практикуващите я съветват лековерните, които им са се доверили, да правят всичко противоположно на конвенционалната медицина. Така днес е модерно да се избягват ваксините, лекарствата и дори лекарите. Успешното разклащане на доверието към конвенционалната медицина може да се счита за единствения успех. Но кой печели от това?

Но това не е всичко…

Това, което прави толкова успешна конвенционалната медицина е, че тя е основана на доказателства. Терминът е въведен през 90-те години на миналия век и означава, че се използват всички аргументи – научни данни, резултати от изследвания на пациента, опит на лекаря – за да се вземе точно решение за провеждане на адекватно лечение. Това не може да се каже за алтернативната медицина, защото при нея не се извършва аналитично определяне на различни показатели (лабораторни и нелабораторни изследвания), а терапевтът дори не би могъл да ги тълкува.

Медицината успешно се справя дори с метаболизма и то в най-висока прецизност. Благодарение на научните постижение ние знаем тънките генетични и биохимични механизми на всяко заболяване. Знаем, че от фенилкетонурия страдат хора, които не могат да усвояват фенилаланин. Знаем, че глутеновата непоносимост е към определен протеин. Знаем, че някои хора имат нужда от екзогенни (външни) метаболити, за да живеят – диабет.

Това,  на което трябва да сме благодарни е, че модерната медицина значително повишава качеството на живот, а тенденцията е това да продължава, да се засилва с изследователските успехи.

Поглед в бъдещето

Медицината толкова бурно се развива, че сякаш в някои аспекти наблюдаваме неща от любимите ни sci-fi филми и сериали.

За последните сто години хората намериха начин да наблюдават отделни структури в тялото без оперативна намеса. Техниките стават все по-щадящи и прецизни. Толкова прецизни, че можем да наблюдаваме движението и акумулацията на белязани молекули глюкоза в тялото.

През 50-те години на миналия век разкрихме структурата на ДНК – молекулата, която най-добре ни описва каквито сме. Днес в рамките на по-малко от един ден можем да я разчетем напълно и да открием от какво заболяване страдаме, дали има риск да развием такова и дори да определим дали за поколението ни има рискове. В момента човечеството слага край на пасивното наблюдаване и създава инструменти, които ще ни позволяват да поправим непоправими до този момент грешки в наследствената ни информация. Нещо невероятно.

Хората вече са оперирани от роботи, които са контролирани от хирурзи, за да се осъществи невероятно прецизност, да се намали максимално инвазивността и да се ускори възстановителния процес.

Но колкото и проблеми да решаваме, нови постоянно се появяват. А най-големият е наистина притеснителен. Ако човечеството постоянно жъне успехи срещу различни заболявания, то в един момент човешката популация ще започне да увеличава размерите си толкова бързо, че няма да имаме нужния ресурс да я поддържаме.

Та замислете се, когато някой ви каже, че нещо е практикувано от хиляди години. И какво от това? Хиляди години практикуване, а проблемът си остава нерешен. Какво говори това?

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook