Наука

Антибактериалните сапуни не са по-добри от обикновените

Производителите на антибактериалните сапуни може и да твърдят, че продуктите им убиват 99.99% от бактериите, но дните им са преброени. Поредният маркетингов трик ще бъде унищожен – първо в САЩ, а по-късно и в други страни.

Как да накараш някой да купи твоя детергент или сапун, а не този на конкурента ти? Просто кажи, че е антибактериален и убива почти всички бактерии, което не може да се каже за конкуренцията, но това не е вярно.

На втори септември 2016 година FDA (органът в САЩ, който се занимава с безопасността на храните и лекарствата) забрани продажбата на сапуни с етикет „антибактериален“ или „антимикробен“, с което трябва да се разбере, че тези сапуни са не по-добри от обикновени.

Но трябва да се подчертае, че решението на FDA е подкрепено със солидно количество данни и аргументи. Органът е разгледал всички резултати и методологии за изпитване на тези продукти и е стигнал до заключение, че обикновените сапуни се справят еднакво добре като антибактериалните, което означава, че нито един от двата вида продукти не би трябвало да има каквито и да е заявки за „вълшебни и невероятни свойства“. Подобни описания на етикета подвеждат потребителя.

Дори по-интересното е, че FDA имаше желание да въведе тази забрана още през 2013 година, но реши да даде 3 годишен гратисен период на производителите, за да аргументират и защитят етикета „антибактериален“ . Аргументи очевидно не са представени.

Притеснителното е, че някои от тези продукти съдържат и не особено безвредни съединения. Едно такова е  триклозанът , който е бил създаден през 60-те години на миналия век за болничната помощ. През 80-те години той е въведен и в домашните сапуни. Последни проучвания сочат, че триклозанът уврежда значително микробиома ни, което може да предизвика тежки здравословни проблеми.

Но ако идеята е чрез тези продукти да се убият всички патогени по тялото, то ефектът е точно обратен. Микроорганизмите изграждат резистентност към бактерицидните и бактериостатичните съединения.

Това не означава, че трябва да спрете да си миете ръцете, а че е нужно просто да използвате обикновен сапун, за да предпазите вашето здраве. Питайте бабите си за сапуни. Те знаят най-добре.

http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm517478.htm

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook