Наука

(дез)Информационна агенция blitz.bg

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Вчера публикувах проучване според, което конспиративните, манипулативните, лъжливите, фалшивите, нереалните, жълтите статии се разпространяват по идентичен начин в социалните мрежи, подобно на реалните. Хората просто приемат реалните и нереалните статии за еднакво информативни, еднакво истинни, еднакво качествени без никаква критична мисъл, без съмнение. Имам малко съмнения към тази теза, защото по-скоро (по мои наблюдения) хората са по-склонни да повярват на лъжливата статия, отколкото на реалната. Те разпространяват повече клюки и лъжи, а не информативни, новинарски или научни публикации (реални).

Преди седмица ми се наложи да обяснявам в голяма група в социалните мрежи, че НИКОЙ не се опитва да ги трови от въздуха чрез КЕМТРЕЙЛС и подобни. Но вярващите са като зомбита – не приемат чуждо мнение, не приемат реални журналистически статии, не приемат дори научни статии. Вярата, че скрита фигура ни убива е непоклатима. Като религия е – фактите не променят нищо.

Но ситуацията се отежнява, защото медиите не извършват умишлено едната функция, която имат – да информират. Дори тази практика не отговаря на журналистическите норми.

На втори септември 2016 година „Информационна агенция БЛИЦ“ публикува статия (НАСА призна: Пръскат ни с тежки метали и ваксини от въздуха! ), в която се обяснява, че ни тровят, а разкритието е направено от НАСА. В това твърдение има капка истина, защото във всеки мит се крие реален факт или събитие. Но за истината може да прочетете в края на статията.

В статията на БЛИЦ се споделя труда на учен от НАСА, който обаче е тълкуван напълно погрешно, а както ще се убедите по-късно всичко е просто игра на думи.

За да защитят твърдението, че НАСА е споделила, че ни тровят с отровни аерозоли, журналистите споделят реални медицински проучвания, но с нереално тълкувание. Една от статиите изследва възможностите за използване на аерозолни ваксини върху населението. Но ако резултатите са положителни какъв е проблема? Според Блиц така се е упражнявал контрол. Но над какво? Над разпространението на инфекзиони заболявания или на населението? Ако е контрол на населението, значи аерозолните ваксини са изключително неефективни – всички тестови обекти са живи и определено не са стерилни 😀

Йонизирани литиеви съединения, разпръснати чрез ракетен носител

Журналистите от БЛИЦ показват изключително слаби познания по природни науки. За да се предизвика в тялото биологичен отговор към дадено вещество или биологична единица, нужно е те да са  в подходяща концентрация. В този ред на мисли е редно да се посочи, че ако ни пръскаха с „отрови“ (както е посочено от Блиц) от стотици метри височина, то докато активната субстанция достигне до хората, тя ще е силно разредена, движението на въздушните маси ще отклони голямо количество от нея, друга част ще се свърже с влага и прахови частици. Слънчевата радиация и UV лъчението са друга висока бариера за прескачене от биологичните агенти. Това е основният недостатък на биологичните оръжия – методът на доставяне на „товара“ до населението. Разпръскването просто не върши работа.

В статията се изреждат всички неблагоприятни физиологични реакции, които следват при излагане към високи дози на различни химични елементи. Но отново стигаме до двата основни въпроса: има ли такова третиране на атмосферата над нас и ако има, концентрациите достатъчно високи ли са за предизвикване на някаква физиологична реакция?

Интересното е, че според статията ни “тровят с тежки метали”. Но посочените литий и алуминий са класифицирани като леки метали от “The Minerals, Metals and Materials Society” (пълна противоположност). Само бариевите съединения могат да се класифицират – “тежки метали”.

Естествено една конспирация не може да мине без да се спомене опасното ГМО. Но науката отдавна е постигнала консенсус по два основни въпроса:

–        ГМО не представлява опасност  за човека, животните или растенията (1, 2).

–        Ваксините са безопасни и не предизвикват аутизъм (3).

Зрънце истина в цялата история

Този лъжлив текст всъщност е не много добър превод на статия – „NASA Admit To Spraying Americans With Poisonous Chemtrails“. Това е твърдение, което периодично възкръсва (като всяка конспирация) и се основава на реална публикация.

През 1964 година Космическата агенция споделя, че за да изследват посоката на ветровете на различни височини, са използвали специална техника – създаване на  облаци с натриеви съединения, за да се визуализират  движенията лесно.

През 1990 година отново е споделено, че с помощта на ракети и таймер с интервали от 25 минути в атмосферата се изстрелват бариеви, литиеви и други съединения, които при йонизация се визуализират. Така се изследва магнитното поле, взаимодействието с други заредени частици, които иначе не могат да се наблюдават и други физични феномени, които към дадения момент са били от интерес за учените.

Интересно е, че използват термина „chem trails”, който в този контекст реално означава следи от химикали. Съединенията на лития и бария реално остават в атмосферата (химически) следи, които лесно се наблюдават.

Интересното е, че експериментите с литиеви и барни съединения с атмосферата и йоносферата са от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, а конспирацията „Chemtrails” се заражда през 1996 година. Може би НАСА е виновна за създаването на този мит (косвено)?

Всеки мит се основава на някакво реално събитие.

 

Литературни източници:

1) http://6nine.net/2016/01/27/%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%B3%D0%BC%D0%BE-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8/

2) http://6nine.net/2016/05/17/%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b8-%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82/

3) http://6nine.net/2016/04/18/%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d1%81%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b5-%d0%bf/#more-2166

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм