Наука

Какъв е съставът на олимпийските медали?

Ако сте гледали Олимпиадата, сигурно сте останали с впечатлението, че медалите, които се рекламират, са наистина направени от злато, сребро и бронз. Поради стойността на металите, реалността е малко по-сложна. Ако се раздават медали от чисто злато, това ще е финансово унищожително за Международния олимпийски комитет, затова са преглътнати няколко компромиса. Графиката разглежда използваните различни метали.

Златни медали

Златните медали за последен път са били 100% направени от злато на Олимпиадата в Стокхолм през 1912 година. От тогава те са съставени основно от сребро, но със златно покритие на повърхността за нужния външен вид. Златният медал на тазгодишната олимпиада е съставен от 98.8% сребро (с чистота 92.5%) и 1.2% злато под формата на покритие (с чистота 99.9%). Или златото е едва 6 грама от 500 грамовия медал. Интересното е, че златото не съдържа замърсяване с живак.

Съставът на медалите е различен при различните олимпийски игри. Например на Олимпиадата в Лондон през 2012 година златният медал е съдържал 1% злато, 92% сребро и 7% мед. Стойността на медала в Рио, спрямо използваните метали, е 565$ . Ако беше направен от чисто злато , щеше да е на стойност 21 200$ .

Сребърни медали

Сребърните медали на Олимпиадата в Рио са направени изцяло от сребро, но със замърсявания (92.5% чистота). Те се различават от олимпиадата в Лондон от 2012 година, когато сребърните медали са били направен от 93% сребро и 7% мед. Около 30% от използваното сребро е добито от рециклиране на консумативи за рентгенография, части от коли, огледала и други. Стойността на този медал е 315$ .

Бронзови медали

Бронзовите медали са съставени от 95% мед (93.7% чистота) и 5% цинк. Бронзовите медали от Олимпиадата в Лондон 2012 са били съставени от 97% мед, 2.5% цинк и 0.5% калай. При медалите от Рио около 40% от медта идва от рециклирани материали – отпадъчен материал при производството на бразилски монети. Стойността на бронзовите медали е едва 2.38$ .

Rio-Olympic-Medal-Compositions

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook