Наука

6 признака, че ви лекува шарлатанин

Терминът „шарлатани“ се използва като описание за лечители, които са без нужен опит, без нужни компетенции, нечестни и прилагащи съмнителни терапии, за да се сдобият с огромна печалба. Шарлатаните са навсякъде, а алтернативната медицина е тяхното лично обитание. Шарлатанството заплашва нашето благосъстояние и по-важното – нашето здраве.

За да се предпазите от тях, е жизнено важно да можете да ги разпознавате и да предприемате нужните действия. Затова в тази статия ще се запознаем с 6 основни признака, които трябва да ни алармират.

Лекуване на несъществуващи състояния

Няма по-добър начин да увеличите финансовия поток на един шарлатанин от това да му позволите да третира несъществуващu състояния . Много хора, които практикуват алтернативна медицина са създали истински култове около този феномен. Ако отидете при чакръкчия (хиропрактор), той ще ви диагностицира със сублуксация; ако отидете при практикуващ традиционна китайска медицина, той ще ви диагностицира с дефицит на Чи; ако отидете при хомеопат, той може да ви заяви, че имате нужда да си подсилите виталната сила.

Красотата на несъществуващите диагнози е, че лечителят може да ви лекува и лекува, и лекува… докато свършите парите. Но може би точно преди този момент шарлатанинът ще ви информира, че сте „напълно излекуван“. Това обаче е самата истина, защото винаги сте били здрави.

Aко решите подобен „специалист“ да ви лекува, допитайте се до второ (медицинско) мнение за поставената диагноза. Не боли…

Трябва да стане по-зле, преди да се подобрите

Когато пациентите се подлагат на регулярни лечебни процедури, но те не се чувстват по-добре, а по-зле, шарлатаните успокояват, че това е напълно нормално. Нещата трябва да станат по-зле, преди да се подобрят. Това от тях се нарича „лечебна криза“ . Но това е феномен, който не е подкрепен от аргументи.

Представете си пациент с умерено тежки симптоми да се консултира с лечител и да получи от него лечение. Има само три неща, които могат да се случат с него:

1)      Може да се подобри.

2)      Може да не претърпи промяна.

3)      Може да се влоши.

В първия случай лечителят очевидно ще твърди, че подобрението е благодарение на терапията. Във втория би казал, че без терапията симптомите биха се влошили. В третия шарлатанинът би заявил, че пациента преминава през „лечебна криза“.  С други думи митът  за кризата е просто трик, за да накара лекувания да продължи да изпълнява терапията.

Когато чуете „лечебна криза“, веднага отидете при истински лекар.

Untitled-5

Източник: holisticabg.com

Лечението отнема много време

Но има и други тактики за справяне с пациенти, които не се подобряват след дълъг период на алтернативно лечение. Да предположим, че имате болка в гърба, която не се облекчава след множество терапии и похарчени пари. Би трябвало да се досетите, че е време да прекратите този експеримент. Но това би било сериозна заплаха за финансовата сигурност на шарлатанина.

За да ви задържи, шарлатанинът просто ще ви обясни, че се намирате в това състояние прекалено дълго време (ако не е истина, ще ви обясни, че болката е от скоро, защото състоянието ви е хронично). Това означава, че и лечението ви трябва да продължи еднакво дълго време – все пак Рим не е бил построен за един ден.

Продължаването с неефективни терапии, въпреки липсата на каквото и да е подобрение, обикновено не е оправдано сред медицинските среди. Но от финансова гледна точка е напълно оправдано: шарлатаните разчитат на редовни плащания, което означава, че ще измислят всякакви причини, за да ги получат.

В такъв случай трябва да се консултирате с лекар-диагностик, който ще ви помогне в рамките на разумен период от време. Винаги трябва да настоявате за подходящ и адекватен план за лечение, а ако подобрение няма, трябва да го прекратите.

Да мислим холистично

Идеята, че алтернативната медицина се грижи за организма (като едно цяло) привлича много потребители. Но сякаш не е от значение, че самите алтернативни практики ВИНАГИ се съсредоточават върху отделни части от тялото – диагностициране на заболявания чрез преглед на ириса (иридология), фокусиране върху гръбнака (хиропрактори, чакръкчии), масажиране на краката (рефлексология). Явно не е и от значение, че всеки тип добра, конвенционална медицина по дефиниция е холистична. Но най-важно е етикетът, а не съдържанието. Нищо не продава шарлатанството по-добре от холизма.

Повечето шарлатани навират своя лъжлив холизъм в лицето на своите пациенти когато и където могат. Тази философия има предимствата на всевъзможните извинения на терапевтичния провал. Представете си пациент с депресия, който се консултира с лечител и дори след продължително лечение състоянието му не се подобрява.

В подобни ситуация шарлатаните ще обяснят, че те никога не третират симптоми, а целия организъм. Това означава, че депресивното състояние не се е променило, но със сигурност са настъпили други (безизвестни), но положителни промени… А ако пациентът е наивен, лесно ще си внуши, че има подобрен апетит, храносмилането е по-добро или спортното му коляно (което натоварва най-много) вече не го боли. Холизмът може да има фалшиви претенции, но ползите за сметката на лечителя са необорими.

Бъдете изключително скептични към холистичните претенции на един лечител.

Детоксификация

Много шарлатани изненадват своите пациенти с информацията, че са системно тровени . Те настояват, че трябва да се премине през детоксикираща терапия, а терапията, която предлагат, е идеална за целта. Детокс е съкращение на детоксификацията, която е реална медицинска процедура, която се използва за лекуване на зависими, или за третиране при отравяне с истинска отрова. В алтернативната медицина този термин е маркетингов инструмент за промотиране на НЕмедицински небивалици.

Отровите, които поемаме, НИКОГА не са категорично дефинирани. Вместо това ще чуете засукани термини от рода на „метаболитни отпадни продукти“ или „токсини от околната среда“ . Причината за липса на всякаква конкретика е ясна: когато една отрова се назове точно, бихме могли да я измерим специфично и да я елиминираме от тялото. Но това е последното нещо, което шарлатаните искат, защото веднага бихте установили колко абсурдни са техните твърдения.

Нито една от алтернативните терапии, които уж детоксикират, не пречиства организма от токсини. Това, което премахват от вас, са единствено пари.

Тялото ви има органи (кожа, дробове, бъбреци), които се справят с почти всички токсини, към които е изложено тялото ви. Ако някой от тези органи спре да работи нормално, няма да имате нужда от хомеопатични препарати, детоксикиращи диети, бани за крака или друга шарлатания, а по-скоро сериозни медицински грижи и реално лечение.

Ако лечител ви предложи детокс, по-добре си искайте парите обратно и си отидете вкъщи.

Изпитанието на времето

Много алтернативни терапии съществуват стотици или дори хиляди години. За шарлатаните този факт означава, че тези методи са „преминали през изпитанията на времето“. Те спорят, че акупунктурата, например, не би била практикувана, ако не е била ефективна. Очевидно възрастта на един метод е емблема за качество. Емблема, която преборва дори всяко сериозно научни проучване.

Но нека бъдем поне малко сериозни. Говорим си за технологии, за медицински технологии. Бихме ли спорили, че понеже летателните балони са по-стара технология от модерните самолети, то балоните са по-добрият вариант за транспортиране на хора.

Фактът, че акупунктурата или друга алтернативна терапия е създадена преди много векове може просто да ни подскаже, че хората, които са я създали са имали прекалено малко познания от анатомията и физиологията на човешкото тяло. А фактът, че кръвопускането е практикувано в продължение на векове (което убива стотици хиляди индивида), трябва да ни научи на урок за истинската стойност на „изпитанието на времемето“ в медицината.

По-добре предложете на шарлатаните да се самолекуват с пиявици, кръвопускане, живак и други, ако се опитват да ви убедят как тези методи са издържали изпитанието на времето.

Не си играйте с живота и здравето Доверете се на методи, които са оценени и изпитани от науката. Science based medicine.

 

Edzard Ernst, emeritus professor at the University of Exeter

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook