Наука

Да умреш по предназначен от природата начин -> млад…

Идеята, че природата ни мисли доброто и се грижи за нашите интереси е често срещана сред НЕнаучните движения. Например не рядко хората казват: “Няма да си ваксинирам детето, защото искам да изгради естествен имунитет, както са правили хората в продължение на хиляди години.“ По същия начин можете да чуете: „Трябва да лекуваме телата си по начин, който природата е отредила – чрез билки и масла.“ Смята се и че не можем да надминем природата, затова трябва да се доверим само на това, което ни предлага, но не трябва да се доверяваме на науката, която може да ни създаде нови лекове.

Всички тези твърдения разчитат на природната заблуда. Поради това те не са логически валидни и могат да се отхвърлят без никакви аргументи. Но въпреки това те са толкова инвазивни, че заслужават да се разгледат обстойно, защото ако хората са запознати с природата, ще знаят, че тя не е ваш приятел.

Природна заблуда – наблюдава се, когато спорите, че нещо е по-добро от нещо друго, защото е природно или нещо е по-лошо, защото не е взето от природата, създадено е от човека. Пример: Билковите отвари са природни. Това означава, че са по-добри и лековити от модерната медицина.

Природата не е личност със съзнание

Първият голям проблем при тези аргументи е, че те винаги разчитат на идеята, че природата е някакво същество с човекоподобно съзнание, което действа в полза на хората. Това може да се установи в твърдения от сорта „по начин, който природата ни е отредила“. Подобни твърдения естествено са обикновени небивалици . Природата не е личност, няма никакви планове и намерения и определено не ги интересува дали хората ще живеят или оцелеят. Природата не е някаква магическа сила, която пренарежда света, за да се радвате на лични облаги. Плодовете не растат специално за вас; растенията не продуцират съединения специално, за да бъдат използват като лекарства и определено природата не ви предпазва от заболявания.

Природата е задник

Природата няма намерения и планове, но ако имаше, те щяха да са ужасяващи. В Ямайка например всяка година има силен и добре изразен ураганен сезон. В САЩ също се “радват” на сезони с мощни бури. Дори в България вече са наблюдават все по-често напълно естествени и природни торнада и смерчове. В Австралия най-големият враг на човека е самата природа. Освен характерния сезон със силни циклони, там има опасни акули, медузи убийци, отровни октоподи, отровни паяци, крокодили, най-отровните змии на света, отровни охлюви и други. Там трябва да се пазите от всичко, но е природно – био.

В Австралия се намира много интересно растение – Жилещо дърво (Dendrocnide sp). Това растение е покрито с „косми“, които ако бъдат докоснати, ще се счупят и ще освободят съединение, което ще предизвиква невероятно болезнена реакция. Болката може да продължи месеци, а при някои тежки случаи има жертви – хора и животни. Наистина ужасно растение, което природата едва ли е създала в наша полза.

В САЩ има гъби (сем. Amanitaceae) – бели на цвят, без характерни сигнали за опасност, приличащи на ядливи или поне на такива, които могат да се използват в отвари за лечение. Но реалността е различна. Тези гъби имат много забавни прякори – „Разрушителният ангел“ например. Причината е, че синтезират аматоксини. Тези съединения са изключително опасни дори при ниски концентрации. Ако изядете дори само една, веднага ще се озовете в болница, където в продължение на 24-48 часа ще изпитвате убийствена болка, бурни диария и повръщане, които често са последвани от чернодробна недостатъчност и смърт (няма антидот против аматоксини, а най-доброто лечение е трансплантация на черен дроб).

Но дори научно-популярните канали представят една нереалистична картина, в която животните си подскачат щастливи сред красивата природа, когато реалността всъщност е много по-жестока, а всеки момент е битка за живот. Определено реалността не е анимационна пиеса на Дисни.

Човешката история е пълна с „природна и естествена“ смърт

Много любопитен е фактът, че хората защитават своята вяра в природата с твърдения от сорта: „както хората са го правили от хиляди години.“ Но проблемът с тази теза е очеваден. Хората са страдали и умирали от различни инфекции в продължение на  хилядолетия. Например едрата шарка е природно заболяване, което е убивало хиляди индивида всяка година, но то вече не съществува. За това можем да благодарим на ваксините и трябва да сме благодарни, че не ни се налага да се сдобиваме с имунитет по естествен път, защото около 70% от изложените на вируса придобиват имунитет. Останалите 30% просто са умирали. Много е показателно, че в развитите страни, които прилагат ваксина против морбили, жертвите на тази инфекция са много по-малко, отколкото в развиващите се страни, които не предлагат превантивни мерки.

Та идеята да живеем  природно, както хората са го правили в продължение на хилядолетия, не е добра…

Проблемът с природния начин на живот става дори по-очеваден, когато се погледне смъртността и средната продължителност на живот при една модерна и развита популация. Забележете как смъртността намалява, а средната продължителност на живот се увеличава. Това явно показва, че модерният и технологичен живот, който водим, е много по-добър от начина на живот на предците ни, който някои маргинални групи зоват да следваме. Тези понижаващи се нива на смъртност са следствие на научните постижения, ваксините, антибиотиците и различни медицински терапии.

Не трябва да забравяме, че благодарение на фармацията хората умират от заболявания, които се свързват със старост.

Ако се върнем с няколко века назад в миналото, ще видим, че нашите предшественици са водили активен начин на живот, били са изложени на пряка (здравословна) слънчева светлина, консумирали са локално отглеждани, био, НЕ-гмо храни и не са били излагани на токсични вещества, лекарства, използвали са природни лекове, но въпреки здравословния начин на живот детската смъртност е била изключително висока. Дори ако децата оцелеят, цял живот ще бъдат тормозени от заболявания, които днес лекуваме напълно успешно. Та може би трябва да стигнем до заключението, че добрите стари времена са преувеличени?

Статистиката в България

Макар статистиката на Световната банка да не е пълна с данни за големи периоди от време, видно е каква е тенденцията. България може да се каже, че е с единия крак в „клуба“ на развитите страни. Макар да се оплакваме от всичко, ние разполагаме с придобивки, които считаме за даденост. Медицината ни се развива и се внедряват постоянно нови методи и технологии за лечение. Имаме лесен достъп до медикаменти, най-големите фармацевтични компании имат производства в нашата държава и изнасяме лекарства за други страни.

Та трябва ли да сме изненадани, че поради споменатите фактори в България смъртността като цяло намалява, а средната продължителност на живот се увеличава? Освен това смъртността сред новородените, децата и родилките намалява, което трябва само да ни радва. Колебания има само при данните за годишните имунизации и превентавните мерки срещу морбили. Но това може да се дължи на някои НЕнаучни движения, които отричат модерната медицина, а приветстват именно критикуваните в тази статия идеи.

Естественият отбор не е ваш приятел

След всички тези аргументи има хора, които биха спорили, че без лекарства, ваксини и антибиотици хората биха развили резистентност (еволюирали)  към заболяванията – върховната помощ от природата. Идеята наистина е много хитра, но и неточна.

Трябва да се разбере, че не индивидите еволюират, а популациите. Аргументът „чакайте естественият отбор да ви спаси“ не може да ви помогне, защото аз, ти и всички, които сме живи ще сме просто поредните жертви.

Но естественият отбор е един наистина кървав и брутален процес. Дори да е възможно да развием резистентност срещу грипните вируси, това би отнело стотици, а дори хиляди години на пандемии, масова смърт и адски мъки. Подобна жертва е безсмислена при наличието на всички възможности, които ни предоставя медицината.

Но докато гостоприемникът се адаптира към патогените, то и патогените също се адаптират към гостоприемника. Запомнете, че природата не се интересува от вас. Два вида се опитват да се адаптират непрекъснато един спрямо друг, а това се нарича еволюционна надпревара . Всеки път, когато единият вид придобие белег, който дава превъзходство, конкурентният вид започва да се адаптира към настъпилата промяна. Идеята, че някой ден ще развием резистентност  към всички заболявания е по-скоро нереалистична. Но именно поради тази надпревара популациите, които имат еволюционна история с даден патоген са много по-добре подготвени за нови инфекции, отколкото популации, които никога не са имали досег с патогена.

Човешкият вид е на около 100 000 години – период, който е достатъчен за придобиване на резистентност, но това не се е случило.

Лицемерно е да разчиташ напълно на природата

Всеки човек, който разчита и се отдава на природата е лицемер. Ако подобен индивид чете тази статия, то той използва компютър, таблет или телефон, има достъп до интернет и най-вероятно живее в сграда, която е изградена от модерни материали, а хладилникът му е пълен с храни, които са продукт на хранителната индустрия. Това са технологии, които не могат да се свържат с начина на живот на предците ни, на които искаме да подражаваме.

Природата не е живо същество, няма намерения и планове, но ако беше щеше да е истински садист. Природата е пълна с ужасяващи и опасни неща, а човешката история е свидетелство за мъчителна смърт. Огромният спад на смъртността през последния век, който е съпроводен от развитието на медицината и фармацията, е ясно доказателство, че да правиш нещата „както природата е отредила“ не е добра идея, а дори показва, че ние можем да я подобрим. Но ако четеш тези редове, явно си разбрал каква е истината, защото четеш благодарение на технология, която не е точно природна или естествена. Фактът, че нещо е природно не означава, че е непременно полезно. Обратното също важи.

thelogicofscience.com

worldbank.org

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook