Наука

Поредната (не)реална история за лечение на рак, която взриви медиите?

В 21 век онкологичните и туморни заболявания не са смъртоносна присъда, а напълно лечими заболявания при вземане на адекватни и навременни мерки. Та какво трябва да направите веднага, ако чуете стряскащата диагноза? Естествено веднага трябва да покажете среден пръст на лекуващия лекар и да се доверите на чудотворните режими на първия срещнат самозван лечител. Всеки знае, че лекарите източват финансово болните, а не лекуват (ирония).

Преди месец Нова телевизия реши да направи едночасова реклама на алтернативен център за лечение на онкологично болни. Но се оказва, че освен, че няма лиценз, прилаганите лечения по-скоро стимулират прогресирането на заболяването. bTV от своя страна реши да просълзи аудиторията си с невероятната история на Емануил Анегелов , който магически се е излекувал от рака за 84 дни без помощ от лекари. Историята бе разгласена допълнително от pik.bg и big5.

За някои хора подобни практики, ако не помагат, то поне не вредят, но това е една популярна заблуда. Подобни журналистически материали дават фалшива надежда и окуражават болните да загърбят конвенционалната медицина (единствената, която може да предложи адекватно лечение) за сметка на неработещи алтернативни практики. В случая с Нова телевизия рекламираният онкоцентър лекуваше болните с високи дози витамин C и антиоксиданти, които всъщност подпомагат метастазирането – подписване на смъртната присъда.

Защо Нова телевизия призова България да се довери на шарлатани и да мрази лекарите?

Историята на Емануил Ангелов е много любопитна. Той споделя, че е бил диагностициран от лекар, а по-късно и потвърдено чрез лабораторни анализи наличие на тумор на тестисите. Лекарите настояват Ангелов веднага да се подложи на лечение, но болният решава да загърби медицината и да се довери на неизпитана диета.

Еманиул се подлага на опасна диета от 42 дневно гладуване с прием единствено на чай. През следващите 42 дни следва бавно възвръщане към консумация на твърда храна. Няма съмнение, че подобно лечение е не просто неефективно, но и може да доведе до сериозни разстройства на храносмилателната система.

Създателят на тази диета е австралиецът Рудолф Бройс . Според неизчерпаемият източник на “достоверна” информация – “На кафе” , Рудолф е електротехник, който е излекувал хиляди от рак. Звучи като някакъв оксиморон – електротехник, който лекува рак или пък лекар, който инсталира електрически мрежи… Естествено методът не е просто създаден, а той му е бил даден с висше.

Концепцията на този метод всъщност не е иновативна. Тя се основава на популярния мит за алкално-киселинния баланс. Според журналистите при 42 дневен глад ph (за информация на медиите… пише се pH) на тялото се алкализира. Алкализирането води до убиване на раковите клетки.

Но и преди съм писал за този мит, който се основава на очевидно неразбираемата работа на Нобеловия лауреат д-р Ото Варбург. Може да прочетете ТУК.

Според Емануил, ако pH на тялото ви падне под 5, ще настъпи образуване на ракови клетки. Но аз искам да ви успокоя, че при тези условия канцерогенеза няма да настъпи, защото отдавна ще сте мъртъв. Буферните системи в тялото не позволяват pH да се движи в широки граници, но дори това да настъпи, то е симптом за заболяване, а не лоша диета. А при подкисляване на кръвта до pH 5 настъпва ацидоза и смърт.

Еманиул за жалост представя само едни красиви думи, но не и медицинска документация. Би било интересно да видим лабораторните изследвания (които твърди, че си е правил) преди и след въпросният 84 дневен хранителен режим. Това със сигурност би ме опровергало, но за жалост съм сигурен, че подобни факти не съществуват…

Би било хубаво медиите да подхождат по-отговорно, защото всеки техен материал се отразява върху зрителската маса. А колкото по-голяма е тя, толкова по-голяма е отговорността.

http://big5.bg/obshhestvo/zdraveopazvane/emanuil-angelov-pred-big-preborix-raka-za-84-dni.html

http://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/neverojatnata-istorija-na-emanuil-angelov.html

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook