Наука

110 Нобелови лауреати са подписали писмо, което разбива Greenpeace и позицията им относно ГМО

Повече от 100 Нобелови лауреати се подписаха в писмо, призовавайки Greenpeace да прекрати опозицията си срещу модифицираните организми (ГМО). В писмото се иска Greenpeae да спре усилията си за блокиране на използването на модифициран сорт ориз, който би редуцирал недостигa на витамин А, който води до слепота и смърт при деца в развиващите се страни.

„Призоваваме Greaenpeace и последователите й да преразгледат опита на земеделците и потребителите по света с подобрени култури и храни чрез модерните биотехнологии, да признаят откритията на авторитетните научни екипи и да изоставят кампанията си против ГМО и в частност кампанията против сорта ориз Golden rice.”

Кампанията е организирана от Ричард Робъртс, главен научен офицер на New England Biolabs, и Филип Шарп – носителят на Нобелова награда от 1993 година за физиология или медицина за откриването на специфични секвенции наречени интрони. Кампанията има и собствен сайт, supportprecisionagriculture.org, в който е поместен дълъг списък с подписалите се.

„Ние сме учени. Ние разбираме логиката на науката. Ясно се вижда, че това, което Greenpeace прави е вредно и ненаучно.“ – Робърт споделя пред The Washington post. Greenpeace, a по-късно и някои техни съмишленици, умишлено се отклоняват от пътя си, за да плашат хората. Това е начин, чрез който събират пари за своите каузи.“ Робърт споделя, че подкрепя много други дейности на Greenpeace.

Това едва ли е най-голямата група, която се противопоставя на ГМО, но има най-мащабно световно присъствие, а лауреатите в своето писмо се противопоставят на на екологичната организация в опитите им да блокират Golden rice.

Списъкът с подписи е събрал над 107 имена. В момента има 296 живи Нобелови лауреати.

Нобеловият лауреат Ранди Шекман, клетъчен биолог от University of California, Berkley  споделя пред The Post: “ Намирам за изненадващо, че групи, които подкрепят науката, когато стане дума за промяната в глобалния климат или дори в голяма степен признаванет  приноса на ваксинирането при превенцията на човешки заболявания, но пренебрегват основните виждания на учените, когато стане дума за нещо важно, като бъдещето на световното земеделие.“

В писмото се твърди:

Научната общност по света многократно е доказвала, че култури и храни, които са подобрени чрез биотехнологии са безопасни, ако не и по-безопасни от тези, които са продукт на която и да е друга технология. До момента не е имало дори един потвърден случай за негативни последици при хора или животни след консумация на подобни продукти. Многократно е доказвано, че влиянието им върху околната среда е по-малко увреждащо и благодатства глобалното биоразнообразие.

Ранди Шекман

Ранди Шекман

Greenpeace ръководи опозицията срещу сорта Golden rice, който има потенциала да редуцира или елиминира причинителя на голям брой смъртни случаи и заболявания, които са резултат от дефицит на витамин А, което оказва влияние най-вече сред най-бедните хора в Африка и Азия.

Световната здравна организация (WHO) изчислява, че 250 милиона хора страдат от форма на дефицит на витамин А, сред които са 40% от децата под 5 годишна възраст в развиващия се свят. Според статистика на UNICEF общо 2 милиона предотвратими смъртни случая се наблюдават ежегодно в резултат на дефицит на витамин А. Дефицитът е водещата причина за слепота при децата, която в световен мащаб обхваща между 250 000 и 500 000 деца всяка година. Половината умират до 12 месеца след загуба на зрение.

Научният консенсус сочи, че редактирането на гени и геноми в лабораторни условия е не по-опасно от модификациите, които се постигат чрез традиционни техники за кръстосване, а модифицираните растения имат потенциални положителни ефекти за човешкото здраве и околната среда. Доклад от май 2016 на Националната академия на науките, иженерството и медицината на САЩ твърди, че няма доказателства, че ГМО култури са увредили здравето на хората или са нанесли поражения върху околната среда (1).

Oт друга страна в международния сайт на Greenpeace се твърди, че пускането на модифицирани организми в естествената природа е форма на “генетично замърсяване“.

В сайат им пише още: „Генното инженерство позволява на учените да създават растения, животни и микроорганизми чрез манипулиране на гени по начин, който не настъпва естествено. Тези модифицирани организми (ГМО) могат да се разпространят в природата и да се кръстосат с природни организми, което би до довело до замърсяване на немодифицираната среда и непредсказуеми последствия в бъдещите поколения.“

Но всъщност всички култури и животни са били модифицирани. Няма диви крави, а огромните полета с царевица в САЩ отразяват много векове на растителни модификации чрез традиционно кръстосване. Генетично модифицираните култури стават често срещани в средата на 90-те години. Днес по-голямата част от царевицата, соята и памукът са модифицирани, за да са резистентни към някои насекоми или толерантни към някои хербециди.

Мартин Чалфи

Мартин Чалфи

Според Мартин Чалфи от Columbia University, който споделя Нобеловата награда от 2008 година в областта на химията за изучаването на зеленият флуоресцентен протеин (GFP), нобеловите лауреати могат да имат влиятелна роля върху проблемите с ГМО.

„Има ли нещо по-специално при нобеловите лауреати? Не съм убеден, че сме по-специални от другите учени, които са разгледали доказателствата, но сме по забележими и чуваеми заради наградата. Смятам, че е наш дълг да говорим, когато никой не се вслушва в науката.“

Какви са резултатите на Golden rice?

1) Новите сортове ориз акумилират до 23 пъти повече тотални каротеноиди (37 микрограма за грам) (2).

2) Бета каротенът в новите сортове успешно се конвертира до витамин А в човешкото тяло. Това заключение отговаря на обвиненията, че каротенът се разгражда след обработка на зърното (3).

3) Проучване от 2012 година доказва, че Golden rice е добър източник на каротен и дори по-добър от спанак (4).

4) Проучване от 2009 година с възрастни доброволци доказва, че модифицираният ориз е отличен източник на каротен.

Един от основните аргументи на Greenpeace е, че Golden rice  не е достатъчно добре проучен. Но парадоксалното е, че множество опити за провеждане на изследвания са били прекратявани от екоактивисти. Те са вандализирали множество експериментални полета (6).

 

1)      http://www.nap.edu/catalog/23395/genetically-engineered-crops-experiences-and-prospects

2)  http://www.nature.com/nbt/journal/v23/n4/full/nbt1082.html

3)  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2682994/

4) http://www.reuters.com/article/us-genetically-modified-rice-idUSBRE87E0RO20120815

5) http://ajcn.nutrition.org/content/89/6/1776.full.pdf

6) http://www.bbc.com/news/science-environment-23632042

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook