Наука

Да затворим фермите и да се върнем в каменната ера?

Сигурен съм, че поне един от вашите приятели е споделял или е показвал кадри от ферма за животни. Не са приятни, нали? Да затворим всички ферми и предприятия за преработка на месо? Но защо да спрем до там? Виждали ли сте селските баби с каква жестокост обезглавяват домашните пилета, от които правят такава невероятна супа?

Неприятната истина за някои хора е, че ние сме всеядни видове. Може да не се хареса този факт, но е истина. Някои хора могат да изберат дали да консумират продукти с животински произход, но не всички продукти са хранителни. Животинските суровини до такава степен са част от нашето ежедневие, че без тях трябва да се върнем в каменната ера, когато изборът да убиваме или да не убиваме животни не е съществувал.

Нуждата от животински продукти не се ограничава само до изхранване на населението. В тази индустрия всяка животинска суровина се използва максимално ефективно, което води до изключително висок коефициент на полезно действие. Човешкото потребление не може да бъде естествено задоволено, което налага култивиране на организми в контролирани условия.

От какво трябва да се лишим:

–        Животински клапни протези – най-често се използват телешки перикард или цяла свинска аортна клапа за трансплантация на хора, които транспланти предварително се третират, за да не предизвикат имунен отговор и отхвърляне от тялото.

–        Някои лекарства. Много лекарствени форми ползват колагенови капсули, като система за доставяне. Колагенът е животински протеин и не може да бъде синтезиран по химичен път. Той се усвоява много добре от организма.

–        Желатин. Желатинът всъщност е споменатият по-горе колаген. Извлича се от кости и хрущялна тъкан на животни.

–        Козметични продукти за коса. Много шампоани и балсами се рекламират като подхранващи, защото съдържат съединения като пантенол, аминокиселини, витамини от B групата. Тези продукти могат да бъдат получени и от растителен произход, но са икономически неизгодни. Аминокиселините често се получават като смеси в следствие на хидролиза на животински протеини. Много често производителите не споменават произхода на тези съставки, за да не дразнят чувствителните потребители.

–        Продукти за орална хигиена. Пастите за зъби (и не само) съдържат глицерин (глицерол). По дефиниция мазнините са естери на глицерола (не само), което означава, че една хидролиза (сапонификация) ще доведе до продукция на глицерол. Глицерол може да се получи от растителни мазнини, но от животински е икономически по-изгоден. Често някои производители дебело подчертават, че не влагат суровини от животински произход.

–        Козметика с кератин. Кератинът е протеин, който се получава при хидролиза на различни животински отпадъци – копита, козина и подобни. Кератинът изгражда нашите коса и нокти. Той не може да се получава чрез химичен синтез.

–        Кондоми. Много кондоми съдържат казеин и глицерин с животински произход. В някои части на света се ползват все още и животински вътрешности. Макар и екзотично, могат да се намерят одобрени 100% веган кондоми.

–        Четки за рисуване и боядисване  – очевидно при тях се използват животинска козина. Естествено има изкуствени алтернативи, но най-качествените четки са от естествен косъм.

–        Стеаринова киселина. Може да се продуцира и от растителни и от животински продукти. Използва се при производството на пиротехника – агент против окисление. Използва се и при производство на гуми.

–        Сапуни. Някои продукти могат да съдържат животински мазнини. Все още някои възрастни хора правят домашен сапун от ненужните мазнини, които са останали от различни селскостопански животни. Много хора смятат, че този домашен продукт е с изключително високо качество.

Трябва да се подчертае, че оползотворяването на животински продукти е дълбоко застъпено в нашата култура. Нашите предци масово са произвеждали сапуни, цървули, гайди и други. Замислете се, когато някой каже, че трябва да се върнем към обичаите си.

Списъкът с животински суровини и съединения, които се използват от различните индустрии е дълъг и включва: яйчен албумин, алантоин, пчелен восък, кръв, кости, кармин, казеин, кохинил, еластин, желатин, всякакви животински мазнини, сирище, кератин, лактат, ланолин, ретинол, някои смоли, сквален, лой. Изключват се и различни кашмирени, копринени и други луксозни стоки.

Но е абсурдно да се мисли, че избягването на животинските продукти ще спести страдания на животинските видове. Това би довело до увеличение производството на растителни селскостопански продукти, което ще доведе до унищожаване на диви площи (трансформация в земеделски), обезлесяване, унищожаване на цели екосистеми и заличаване на видове. Но земеделието води и до унищожаване на самата почва – ерозия. Земеделието е жесток и унищожителен процес.

Много е вероятно хората, които биха бойкотирали консумацията на животински продукти, да настояват и да не се използват нови технологии в земеделието, да не се използват средства за контрол на вредителите, да не се използват продукти за подпомагането растежа и развитието на растенията. Това естествено би довело до по-малък добив земеделска продукция от единица площ, което означава, че нови диви площи ще бъдат превърнати в земеделски, което отново ще доведе до засилено унищожение на екосистеми и видове.

Хората трябва да разберат, че съществуването на огромна човешка популация има своята висока цена, която не може да бъде избегната. По един или друг начин тя трябва да се плати.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook