Наука

Био и органичен слънцезащитен крем – съществува ли такова животно?

Време e за море! За да се предпазим от вредните, канцерогенни UV лъчи, трябва да предприемем някакви мерки. Но какъв слънцезащитен крем да изберем? Някои хора казват, че продаваните масово са пълни с вредна и опасна „химия“… Може би е по-добре да заложим на био, органичните и натурални варианти? Или най-добре да заложим на бабините рецепти – изсипваш си една кофичка кисело мляко и стискаш палци хората да не останат с някакви грешни впечатления за теб.

Но какво представляват „органичните“ съставки в тези продукти? Едно от значенията на термина „органичен“ създава асоциации за наличие на органична материя – материя от жив вид. Друго определение се вписва в контекста на органичната химия – съединения, на въглерода и най-често по-сложни комплекси с въглероден скелет. А модерното определение описва продукти, които не съдържат „химия“. Абсурдно е, нали?

Untitled-5Ако разгледаме съставките на няколко органични препарата, ще установим, че те съдържат приблизително еднакви суровини. Растителни екстракти, които придават добър аромат; растителни масла за създаване на мазна и вискозна консистенция и 2 интересни съединения: цинков/титаниев оксид и токоферол .

По правило един продукт може да се определи като ОРГАНИЧЕН и БИО, ако НЕ съдържа съединения, които са продукт на тежката химия или модерната биотехнология. Те трябва да са взети от природата в нативно състояние и да не са претърпели каквато и да е модификация.

Но как се получават цинкови и титаниеви оксиди? Използваните технологии са такива, които отдалечават тези съединения от определението „органични“. Дори не отговарят на определението за органично съединение в органичната химия. Те са по-скоро минерални съединения. Един от методите за синтез включва разтапяне на цинк в графитен съд, прахово разпръскване на горещия метал, при което металните частици се окисляват от кислорода във въздуха и така се получава цинков оксид. Определено не е натурално съединение.

Токоферолът всъщност е витамин Е. Тъй като това е витамин, може би витае идеята, че той се получава от растителен материал. Но той също не е „органично“ (според модерните разбирания, а не химичните) съединение, защото се произвежда чрез възможностите на тежката химическа индустрия. Влаганият витамин Е дори не е чист, а е смесица от  8 различни изомерни форми.

Металните оксиди и токоферолите имат способността да поглъщат или разсейват опасната ултравиолетова светлина. Именно на тези съединения се дължи защитната функция.

Но тъй като активните, защитни съставки очевадно не са суровини с “естествен” произход, то имат ли правото производителите да категоризират продуктите си като „био или органични“?

Ето как потребителите стават жертва за пореден път на био маркетинговата измама .

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook