НЕнаука

НЕ! Поглъщането на семенна течност не гарантира, че децата ви ще са здрави!

Добро утро! Да не се задавихте… с кафе, когато прочетохте заглавието? По-абсурдни от него са само статиите на големи български медии, които ще коментирам. Естествено информацията в тези статии няма нищо общо с реалността. Дано само журналистите, които са ги писали, да не са си повярвали и да са изпробвали вече описания от тях метод.

Докато четете имайте предвид, че тези дни се възмущаваме колко ниски са интелектуалните възможности на учениците ни, а в същото време журналистите блестят с бисери – истински звезди.

Всички публикации обясняват популярността на оралния секс и съответно неговата значимост – дори се посочва, че има еволюционна такава.

Статиите цитират научно проучване, което е публикувано в журнала „Journal of Reproductive Immunology” . Според медиите проучването твърди, че поглъщането на семенна течност е полезно, защото женският организъм разпознава мъжкото ДНК и така няма да отхвърли плода след зачеване. Абсурдно е, нали?

Българските медии всъщност цитират проучване от 2000-та година, което е наистина публикувано в споменатия журнал (1). Но в научната статия няма изказани подобни изводи. В него не се изследва мъжката генетика, а човешки левкоцитни антигени (HLA) – макромолекули на имунната система. Според хипотезата на авторите поглъщане на HLA молекули от семенна течност може би води до предотвратяване на високо кръвно налягане при бременни. Забележете, че става дума за високо кръвно налягане, а не помятане или пък каквито и да е заявки за здравето на нероденото дете.

Untitled-7

Но в резюмето ясно се вижда, че авторите дори не намират статистически значими резултати , които да потвърдят хипотезата и заявяват, че са нужни още изследвания.

Заключение: Не става дума за ДНК, не става дума за здравето на децата и дори хипотезата не е успешно и категорично потвърдена.

Трябва да се отбележи, че цитираните медии дори цитират грешни проучвания. Те са цитирали общо 2 проучвания, като твърдят, че екипът от университета в Оукланд (който стои зад проучване 2) е автор на проучване (1), което е публикувано в „Journal of Reproductive Immunology”. Това е невярно.

Публикувал съм множество абсурдни статии на тези медии, но впечатление прави, че източник на всички тези абсурдни публикации е БТА – институция, която се финансира от българските данъкоплатци и която активно дезинформира населението.

Чудя се, ако телевизионните водещи по Нова телевизия са фенове на пиене на телесни флуиди, дали следват и този съвет споделен от колежката им от dariknews – Иглика Игнатова?

 

1)     http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10706945

2) http://evp.sagepub.com/content/11/2/147470491301100210.full.pdf

http://www.blitz.bg/news/article/417776

http://www.dnes.bg/index/2016/06/06/pravete-oralna-liubov-za-da-imate-zdravi-deca.304749

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581089

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook