Наука

Теология на шарлатанството: как псевдонауката се превърна в религия

Трудно е да се бориш с шарлатаните. Те облъчват наивните хора чрез всеки информационен канал: печатни носители на информация, радиа, телевизии, интернет сайтове, социални мрежи и дори лекции, в които едва забележимо се насочва вниманието на публиката към определена марка продукти.

Много хора са жертва на това шарлатанско движение. Те  вярват на антиваксърските небивалици, на империята с хранителни добавки, чудотворните лекове против рак, които ни дава природата или нещо друго, което на думи звучи толкова добре, че сякаш е невъзможно да е реалност… И не е!

Но може би подхождаме към проблема по грешен начин. Вместо да гледаме на шарлатанството като форма на интерпретиране (грешно) на познанието, трябва да гледаме на него като на религия.

Изглежда, че за огромна част от хората (най-често лековерни и без критична мисъл) псевдонауката се е превърнала в религия – съдържа сътворение, демони и върховно спасение.

Замислете се…

  • Митът за Сътворението.

Всяка религия се основава на мит за Сътворението на всичко, а Шарлатанството не е по-различно. Сътворението при шарлатанството много наподобява на това при юдео-християнските вярвания, но главната роля на Бог в този случай се изпълнява от самата ПРИРОДА.

Природата е създала човешките същества да функционират по един перфектен начин и да живеят в Палео градината на Рая, в която всички ядат органична храна, спортуват редовно, лекуват се с народна медицина, което обяснява и тяхното дълголетие. Истинска идилия без химия . Но какво се е объркало?

  • Грехопадението.

Както всички знаем човешкият вид е изпаднал от Рая. Змията в Градината на изобилието всъщност е Технологията, която е примамила хората далеч от Природата. Резултатът е видим – развили са се заболявания като аутизъм, рак и наднормено тегло.

Болни сме, защото ядем от Дървото на познанието.

  • Демоните.

Пренаселени с демони. Може да не можем да ги видим пряко и определено не можем да ги открием с модерните ни научни технологии. Разбира се не ги наричаме демони, а токсини.

Токсините функционират като демони. Те са навсякъде. Те са дяволски творения, които пируват на гърба на слабите.

  • Предопределението.

Калвинистите са вярвали в предопределението, което им позволило да идентифицират духовно избраните по своето материално богатство и успех. Шарлатанството има своя версия на предопределение. При него духовно избраните могат да се разпознаят по доброто си здравословно състояние.

Късметът няма роля в калвинисткото предопределение. Не си забогатял поради късмет, умения или знания. Късметлия си, защото си избран от Бог. Късметът няма роля и в шарлатанството. Не си здрав, защото си късметлия. Здрав си, защото си един от избраните.

Може би трябва да се спомене, че хората, които се разболяват може би са направили нещо, за да заслужат заболяване или са увредени от демони. Да се ваксинираш или да пиеш антибиотици е нещо, което може да ви донесе гнева на Природата.

  • Дяволът.

Дяволът си променя формата. Един ден той е технологията, на следващия е Биг Фарма, а после може да е дори Бил Гейтс. Дяволът е отговорен за заболяванията, а единственият начин да останете здрави е да осуетите плановете му. Как? Като откажете това, което ви предлага Дяволът: ХИМИЯ !

Какво е химията в религията на Шарлатанството? Според науката  „химикалите“ изграждат абсолютно всеки вид материя, но не и според Шарлатанството. Според тази идеология химия е всичко, което има дълго, сложно и страшно име.

  • Екзорсизмът.

Заболяванията са причинени от токсини, демоните на псевдонауката, така че не трябва да се изненадвате, че лечението включва екзорсизъм. Той включва прогонването на демоните чрез детоксикация.

  • Вярата.

Подобно на всички религии и Шарлатанството се нуждае от вяра, тъй като не може да се докаже дали работи, или че е истина. Но в Шарлатанството вярата се нарича „интуиция“.

Пример: Не е от значение за антиваксърите дали има реална наука, която да подкрепя техните твърдения, защото интуицията им подсказва, че ваксините причиняват аутизъм. Те отхвърлят всякакво рационално обяснение  и като истински вярващи смятат, че силната вярва в присъствието на реални доказателства се счита за символ на отдаденост, а не наивност.

  • Свещениците.

Всяка религия има своите свещеници, които снабдяват „нуждаещите се“ с шарлатански пособия и услуги. Но вместо да предложат реално лечебни терапии, шарлатаните предлагат (срещу заплащане) суеверия и подкрепа при отхвърляне на всичко рационално. Те продават субстанции без никакви лечебни ефекти (билки, хомеопатия) и предлагат приятелство и съпричастност, които заменят реалните знания.

  • Молитвата.

Шарлатаните създават грешната представа, че молитвите и магическите заклинания могат да лекуват дори рак. Това се постига чрез изграждане на илюзия и ловки лъжи.

  • Спасението.

Целта на Шарлатанството е същата подобна на всяка една религия – да бъдете спасен и приет в Рая. В случая на Шарлатанството Раят е илюзорната представа за перфектно здраве, което е сътворено от Природата.

Идеята, че Шарлатанството е религия всъщност ни подсказва как трябва да гледаме на него. Много е трудно да убедиш вярващи хора с реални аргументи. За съжаление подобряване на научните познания и особено специфични познания в определени дисциплини (имунология, онкология, биохимия) е неефективно. Трудно е, когато силната вяра при наличието на реални факти се определя като пълна отдаденост.

Когато поставяме под въпрос твърденията на антиваксърите, ние не поставяме под въпрос определени емпирични твърдения, а цялата им идеология. Следователно не би трябвало да се учудвате, че в САЩ някои лекари получават смъртни заплахи от антивакс активисти.

Шарлатанството не е просто невежество спрямо основни научни принципи. То рефлектира върху погледа върху света, който позволява на хората да контролират своите страхове. Жертвите на Шарлатанството вярват, че им е писано да се завърнат в състояние на пълно здраве благодарение на Природата и натуралното.

Късането на връзката между хората и Шарлатанството ще има нужда от нещо повече от добро научно образование.

skepticalob.com

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook