НЕнаука

Не, не е открита бактерия, резистентна към всички антибиотици…

За пореден път най-големите български медии се опитаха да създадат сензация, цитирайки отново неправилно научно проучване. Този “журналистически феномен” бе обяснен в Шоуто на Оливър и може да си припомните ТУК .Медиите гръмнаха с новината, че медици в САЩ са открили жена, която е инфектирана с щам E. coli, който е резистентен към всички налични антибиотици. Но разбира се това НЕ Е вярно.

Според всички статии бактерията е “заразена” с плазмид, който носи гена MCR-1, който изгражда резистентност към всички познати антибиотици. Проблемът е, че плазмидите не са инфекциозен преносител, те не са зараза, която се разпространява… Те са фактор носещ информация, който се предава между бактерии в полов процес – конюгация. Освен това единичен ген не може да носи информация за резистентност към всички налични антибиотици. Всъщност MCR-1 носи резистентност към един единствен – колистин .

Според Novanews научната статия е стигнала до извода: Това означава, че имаме бактерия, която засега е резистентна към всички лекарства” . Но според реалната научна публикация (1) изолираният щам е носител на два плазмида, в които са поместени 15 гена за резистентност. Никъде не е посочено, че щамът е резистентен към всички лекарства.

Ситуацията към настоящия момент не е апокалиптична, но е силно притеснителна. Това се дължи на факта, че колистинът е антибиотик, който се използва за третиране на инфекции със силно резистентни бактерии. Това е последното оръжие на човечеството срещу тях. Генът за резистентност MCR-1 обаче е разположен на плазмид IncF, който играе ролята на транспортна среда за този гени. Плазмидът има потенциал да се разпространи бързо сред други представители.

\\\Untitlфed-4

1) http://aac.asm.org/content/early/2016/05/25/AAC.01103-16.full.pdf+html

http://novanews.novatv.bg/news/view/2016/05/27/148894

https://www.actualno.com/interest/v-sasht-otkriha-superbakterija-rezistentna-kym-vsichki-antibiotici-news_541922.html

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook