НЕнаука

Защо “На кафе” не спазват здравословните съвети за хранене на д-р Папазова?

“На кафе” – източникът на информация за не малко хора. Този формат е телевизионен вариант на форум.бгмама. Една от основните теми в него е здравето, здравословното хранене и здравословния начин на живот. Най-често по тази тема говори доц. д-р Мария Папазова, чиито съвети включват:

  • Да се консумира само продукти от лимец. Пшеницата е продукт на модификацията и хибридизацията и е опасна.
  • Да се консумират продукти с квас, а не втасали чрез дрожди.
  • Да се консумират само безглутенови продукти.
  • Да не се консумират продукти от нишесте, защото то е било от ГМО царевица.
  • Да се избягват всякакви сладкиши, сладки и подобни, защото съдържат прекалено много вредна захар.
  • Да се избягват всички продукти с опасни Е-та.
  • Да не се консумират напитки от магазините, защото съдържат много захар и Е-та.

Благодарение на работливи хора от екипа, които снимат какво се случва по време на рекламните блокове, можем да видим каква храна консумира работещите в предаването “На кафе” . Сами можете да прецените, че дори екипът не спазва съветите, които дават на своите зрители. Какво лицемерие…

Нека разгледаме какво си похапват работещите в Нова телевизия и да приложим критериите на предаването за здравословно хранене.

1) Хлебчета, които много наподобяват на тези, които се продават във всеки хипермаркет за 20 стотинки един брой. Те със сигурност не са здравословни по критериите на “На кафе” и д-р Папазова. Направени са от обикновено брашно (а не от лимец), с обикновена мая (а не квас), вероятно има “Е” в тях и естествено са пълни с въглехидрати, които не са особено полезни. Със сигурност съдържат глутен.

2) Плик пълен с макарони или снакс. При всички случаи богат източник на въглехидрати, а те не са полезни в такива големи количества.

3) Тарелка с целувки. Мнението на “На кафе” и д-р Папазова за подобни сладки не е добро. В най-добрия случай тези целувки са направени от яйчен белтък и захар, а най-вероятно от някаква белтъчна пудра и захар. Отново много въглехидрати не са полезни.

4) Кроасан може би с пълнеж. Важи всичко от точка 1.

5) Яйца. Богати на холестерол. Но дали са от щастливи и свободни кокошки? Или яйцата са заредени с техните отрицателни емоции? (Ирония)

6) Хляб. Най-обикновен нарязан хляб в найлонова торбичка. Отново важи всичко от точка 1.

7) Обикновени бисквити. Отново направени от обикновена и опасна (според предаването и д-р Папазова) пшеница. Съдържа захар и със сигурност поне едно “Е”. Богати са на въглехидрати и най-малкото не са диетични.

8) Кутия със сладкиши. Богати на захар и със сигурност “Е-та”. В подобни сладки винаги има стабилизатори, емулгатори и консерванти. Причината е, че са богати на лесно усвоими въглехидрати и с висока влажност – идеални условия за развитие на микроорганизми, които едва ли биха спазили срока на годност от 1 месец.

9) Пакет “Лото с масло”. Това са царевични пръчици, а според д-р Папазова царевичното нишесте е продукт от ГМО царевица. Освен това е богато на вредни мазнини и сол. Определено не е здравословна храна.

10) Някакъв друг нездравословен продукт.

11) и 12) Две плодови напитки с наситен цвят. Подобни напитки не се вписват в категорията здравословни, защото със сигурност съдържат добавена захар, и “Е-та”.

Очевадно “На кафе” не спазват собствените си съвети за здравословно хранене… Как тогава зрителя да повярва и да ги спазва?

Untitled-4

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook