Наука

Ефектът от използването на растителни биотехнологии

Човечеството все по-често започва да се обръща към модерните биотехнологии не просто, за да оптимизира различни производствени процеси, но да се намалят загубите (които в някои производства могат да достигнат и 100%) и дори да се увеличат значително добивите, а с тях и евентуалната печалба. Но въпреки това все още има много хора, които поставят под въпрос ползите от въвеждането на нови технологии в някои класически отрасли. Има публикувани няколко мета анализа на наличната литература, които дават някакви заключения относно ефектите на ГМ растенията върху земеделието, но хората все още не смятат тези изводи за изчерпателни.

През 2014 година в журнала PLOS ONE бе публикувано ново мета проучване, което разглежда селскостопанското и икономическо влияние на ГМО. То обобщава получените резултати от 147 проучвания публикувани до март 2014 година. Една от най-важните особености на това проучване е, че авторите разследват защо различните проучвания достигат до различни резултати.

Проучването е финансирано изцяло с публични средства – 7-ма рамкова програма на ЕС и Немското федерално министерство на икономическото сътрудничество и развитие. Авторите са екип от University of Göttingen, Германия.

Усреднените стойности докладвани в литературата относно използването на рекомбинантни растения при производство на соя, царевица и памук сочат:

  • Използването на силни пестициди се редуцира с 37%.
  • Добивът от насажденията се е увеличил с 22%.
  • Печалбата на фермерите сe е увеличила с 68%.

 

Освен това според данните средно разходите за пестициди са се редуцирали с 39%, но като цяло това не се е отразило значително върху крайната цена на продукта.

t4s78rwfНякои от механизмите, които стоят зад тези резултати, са добре известни. Трансгенните растения, които се продават на пазара, са резистентни към насекоми и са толерантни към хербициди. До известна степен резистентните на насекоми растения могат да изместят използваните химични съединения за контрол на вредителите. Толерантността към хербициди обаче не води до постоянно намаляване на използваните хербициди, защото е нужно постоянното редуване на различни препарати. Плевелите изграждат резистентност.

Авторите са изследвали и въпроса дали проучванията, които са финансираните от индустрията посочват и по-добри резултати – по-високи добиви. Някои хора обвиняват проучванията, финансирани от индустрията, че дават резултати, които неправилно карат хората да мислят, че използването на ГМ растения увеличава добива. Но анализът не открива каквото и да е влияния на източника на финансиране върху публикуваните резултати

Това мета проучване ни дава груби доказателства за позитивните ефекти на голяма част от използваните ГМ технологии и насаждения. Причината тези насаждения да се оценяват в едно мета проучване е фактът, че различните ГМ култури се разглеждат като едно цяло в множеството публични дебати и  регулаторни мерки. Подобни дебати са грешни, защото все пак не може различни технологии да се поставят под общ знаменател. Нужни са по-задълбочени проучвания за отделните и най-използвани видове ГМ насаждения. С надежда чакаме момента, в който дебатът няма да е на тема дали един белег на културното растение трябва да се продуцира чрез класически методи или с модерни биотехнологии, а коя технология при какви условия е по-подходяща за използване.

xc04ejvn

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0111629

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook