Наука

Хората просто не са вегетарианци!

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

На 8 май 2016 година (неделя) ще се проведе символичен протест от група вегани и вегетарианци, който е организиран от г-н Никола Донев. Целта е всички всеядни (индивиди, които имат нужда да консумират храна от растителен и животински произход) хора да видят “скритата” истина, че месото е опасно, че е вредно, че яденето на месо е геноцид, че не е екологично. Активистите са сигурни, че с много труд могат да променят поведението на обществото.

Аз лично уважавам и спазвам свободата на всеки индивид да изповядва каквато идеология желае. Смятам, че всеки има право да бъде какъвто поиска и да вярва в каквото иска – да е християнин, мюсюлманин, веган, вегетарианец, всеяден, хомоксесуален, да вярва във вълшебства, да вярва на шарлатани, да вярва на всеки. Истински свободен свят! Но тези свободи трябва да се практикуват по начин, който не се натрапва на други хора и не се правят груби опити за налагане на една идеология на други хора против волята им. В този ред на мисли вегетарианците се опитват да наложат своя начин на живот на останалата част на обществото. Това е грешно и грубо нарушава свободите на хората!

Вярата в една идея не я прави абсолютна истина, която трябва да се следва от всички!

Анатомични особености на растителноядните

Untitled-3

Сред веганите и вегетарианците се разпространява един изключително грешен мит, че хората анатомично и морфологично не са устроени да консумират месо. Д-р Neal Barnard обяснява в своята книга The Power of Your Plate, че модерните хора са растителноядни, защото ранните човекоподобни са консумирали само листа и корени. Аргументът е верен, но не и заключението.

Ранните човекоподобни наистина са консумирали само растителна храна. Това е видно и при един сравнителен антропологичен анализ на черепите на горила и ранния хоминид Asutralopithecus boisei. И двата вида имат грубовати черепи, като отстрани и на върха на черепите се виждат изпъкнали сагитални дъги и гребени. Тези образувания са местата, в които масивни мускули се захващат, за да дадат сила при дъвкателния процес. Тази сила е нужна, тъй като диетата на тези видове е  изключително богата на твърди растителни стебла, корени, твърди ядки и листа. Човешкият череп няма такива сагитални образувания – той е гладък, съответно и без силна мускулатура, което означава, че ние не сме приспособен да ядем твърди ядки, стебла, корени и листа. Както знаем модерните меки плодове и зеленчуци са резултат от селекцията – ние сме ги направили такива. Меката растителна храна е била дефицит.

От изображенията е очевадно, че древните човекоподобни (нашите предци) и горилите имат силни и широки челюсти. Те са нужни за упражняване на огромна сила за трошене на ядки, за дъвчене на твърди корени и стебла. Хората имат тънки и крехки челюсти, което означава, че ако се опитаме да ядем подобна твърда храна, е много вероятно да си счупим лицевите кости. Модерните хора просто не са приспособени да консумират подобна растителна храна.

Освен това се вижда, че древните хора и горилите имат значително по-големи зъби от модерните хора и са с по-голяма дъвкателна повърхност. Това позволява консумацията на растителна храна, докато зъбите на модерните хора са подходящи само за меки хранителни продукти – месо.

Има публикувани множество научни проучвания, които разкриват, че включването на месо в диетата се е случило с възникването на вида на модерния човек. Ние сме това, което сме заради месото (1).

Особености в метаболизма

Храната от растителни източници е изключително богата на въглехидрати, но човешкият метаболизъм трудно се справя с тях. Голяма част от сухото вещество на растителната клетка се състои от целулоза, хемицелулоза, пектини и други полизахариди, които често се обозначават с едно общо название – фибри. Фибрите са несмилаеми – хората не разполагат с нужните ензими, които да могат да ги метаболизират. Те преминават свободно през тялото като баластни вещества и дори имат лек пречистващ ефект. Някои преживни животни обаче съдържат в храносмилателната си система симбиотни микроорганизми, които деградират фибрите до мономерни въглехидрати, които са усвоими от гостоприемника – Ruminococcus sp. Това е еволюционно приспособление, което позволява по-ефективно усвояване на растителна храна. Хората нямат подобна симбионтна микрофлора. Дори стомасите ни не са приспособени за подобна храна, както е при растителноядните видове.

Но хората изпитват трудност при метаболизиране и на различни въглехидрати (глюкоза, фруктоза, рафиноза и други). Това състояние е познато като FODMAP синдром и се характеризира с диария, болки и дискомфорт. Много наподобява състоянието при непоносимост към глутен.

Хората просто изпитват трудност да метаболизират растителна храна.

Привържениците на вегетарианството разпространяват една лъжа, в която много хора вярват. Според тях подобно на фибрите в растенията и месото не може да се метаболизира. Според тях то гние в нас и ни разболява. Истината е, че хората разполагат с богат запас от силна стомашна киселина, която хидролизира месото. Освен това, тялото синтезира редица ензими, които разграждат напълно раздробеното в устата месо. Протеазите са ензими, които разкъсват връзките между аминокиселините в протеините. Липазите хидролизират липидите, а фосфолипазите хидролизират фосфолипидите. Месото се хидролизира напълно.

Когато става дума за набавяне на нужното дневно количество протеини и по-конкретно аминокиселини, месoто е най-добрият вариант. Протеините с животински произход съдържат пълен профил есенциални аминокиселини. Соевият протеин не е заместител на месото, защото има по-беден аминокиселинен профил и има силен потенциал за причиняване на алергии. Соята съдържа над 20 протеина, които могат да предизвикат възпалителна реакция. Освен това месото съдържа важни нутриенти (като витамин B12 и холестерол), които не могат да се набавят от растителен източник. Затова е забранено на бременни да следват диета без месо и дори има случаи на здравословни проблеми на новородени, чиито майки не са консумирали източници на витамин b12 (2).

Екология

Една от най-разгласяваните тези на вегетарианците е, че консумацията на месо унищожава природата и околната среда. Проучване от 2015 година (3) разкрива, че вегетарианската диета всъщност е по-опасна за околната среда. Тя остава по-голям отпечатък. Вегетарианството често върви ръка за ръка с друго модерно течение – консумацията на биологична храна. Двете практики изискват огромно количество ресурси (територия, вода, енергия и други), избягват се някои модерни методи в земеделието (защото не са биологични) и дават по-малък добив. Ниският добив означава, че са нужни нови територии, които всъщност служат като местообитание на различни растителни и животински диви видове. Освен това земеделските практики унищожават всички налични екосистеми и причиняват ерозия на почвата. Да се твърди, че вегетарианският начин на живот е по-екологичен от този на месоядците е абсурд.

13041472_1046220952090473_1280728227106592323_o[1]

Заключение

За добро здраве хората не трябва да прибягват до крайности, изключвайки различни огромни групи храни от диетата си. Хората имат нужда от балансиран начин на живот и разумен прием на храна – включително продукти от животински произход.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм