НЕнаука

За пореден път: Доказано ваксините не причиняват аутизъм!

Не е ли странно как медиите отказват да повярват, че ваксините не причиняват аутизъм? Макар да няма няма нито един аргумент, който да подкрепя тeзата, която преследват (а точно обратното), те отказват да приемат този факт. Вместо това продължават да се опитват да всяват страхове в родителите, а те са много чувствителни. Явно истината за журналистите от front.bg не е от значение и тя няма място във въпросната медия.България едва преживя поредния абсурден скандал, който касаеше ваксините. Хората не успяха да разберат дали една определена ваксина е опасна, дали е безопасна, годна ли е за използване или просто трябва да се страхуваме, защото е произведена в Турция, но чрез френска технология и патент. Сякаш наистина в цялата абсурдна ситуация за някои хора най-скандалното беше географският произход – псевдопатриотизъм.

Очевидно тази тема е деликатна, но вместо да не се създава нова истерия, front.bg решава да публикува добре познатите лъжи за пореден път, за да се опита да спечели посещения и стотинки от кликане върху реклами. Ако се загледате в най-четените им статии, ще стигнете до извода, че това е типичен техен стил – всяват абсурдни страхове и причиняват изкуствени скандали, за да достигнат до публиката. Типичен жълт стил.

В статията е изложен абсурден аргумент: “Ако ваксините не причиняват аутизъм, защо е нужно това да бъде доказано в решенията на съда?”. Подобен аргумент изключва изцяло нуждата от защита в един съдебен процес. Ако един обвиняем не е виновен, защо е нужно това да бъде доказвано в съда? По презумпция обвиняемият е виновен.

Статията страда от липса на всякакви аргументи и емпирични данни. За сметка на това е богата на конспирации. В нея се споменава, че CDC (Центрове за контрол и превенция на заболяванията на САЩ) умишлено укрива информация, която сочи, че MMR ваксината причинява аутизъм. За това информира учен, чието име не се знае, но пък информацията се потвърждава от д-р Брайън Хукър от Фондацията за Аутизъм Фокус (FAF). Достоверност нулева…

Според статията има едно единствено проучване, което се цитира от CDC, което доказва, че ваксините не причиняват аутизъм. Според конспираторите то е фалшиво. Проблемът на тази теза е, че подобни проучвания постоянно се публикуват и всички са с многохилядна представителна извадка.

Истината

Истината е, че тази истерия се заражда през 1998 година със статия на д-р Андрю Уейкфийлд, която е публикувана в престижното медицинско издание The Lancet. Проучването открива някаква връзка между ваксините и аутизма. Статията е свалена, тъй като става ясно, че публикуваните данни не са реални, а последвалите проучвания не могат да открият подобна връзка.

Скъпи родители, лъжат ви…

Как се е родил митът за връзката между ваксините и аутизма?

Има ли връзка между ваксинирането и разпространението на инфeкции?

http://front.bg/zdrave/medicina/za-vaksinite-i-autizma

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook