Наука

iGEM Bulgaria – първият български отбор за съзтезателно генно инженерство и синтетична биология

iGEM е независима фондация с нестопанска цел, занимаваща се със създаването на сплотена общност от млади хора с интерес в областта на синтетичната биология. Тя цели да покаже на света, че генното инженерство не е трудоемко и обвито в мистицизъм деяние, а  лесноосъществим процес и за него са нужни само новаторски дух, знания по биология и „стандартни биологични част“.  Една от задачите на iGEM е организирането на състезание между отбори от цял свят, занимаващи се с генно модифициране и инженерство.  

В основите на проекта лежат принципите за споделяне на получените резултати и използваните методи, както и спортсменството и отборната работа.

Как започва всичко?

През 2003 година в MIT се организира студентски проект за създаване на биологични устройства, които да накарат клетки да „примигват”. През 2004 той се превръща в малко лятно съревнование между 5 отбора. За няколко години се разраства до международно събитие, в което участват 280 отбора от 30 страни.  Състезанието придобива статут на най-престижното студентско събитие в областта на синтетичната биология.

Проектите стават все по-сложни през годините – от бактериална „дъга” до биологичен сензор за арсен в питейната вода. В началото участие са взимали единствено студенти, но сега в надпреварата се включват и гимназиални и докторантски отбори.

Всяка година участниците се събират, за да представят проектите си на „Джамборе”. Там те  обменят идеи, учат се едни от други и се наслаждават на постигнатото в областта на синтетичната биология. Екзаминаторите разглеждат всички трудове като най – добрите, в различните категории, получават златни медали. Тази година финалът на събитието ще се проведе в Бостън, САЩ от 27 до 31 Октомври.

Тази година ентусиазирани студенти от Медицинския, Техническия и Софийския университети сформират отбор за участие в iGEM. Това ще бъде първото участие на България в престижното събитие и е отлична възможност за представяне на държавата ни на световната научна сцена. Отборът се радва на безрезервната помощ и отдаденост на треньора Борис Киров и работи върху идеите си в лабораторията БиоИнфоТех в София Тех Парк. iGEM е отлична възможност за популяризиране на синтетичната биология у нас. Като всяко едно ново направление в науката, синтетичната биология е слабо развита в България. Въпреки пречките пред които са изправени студентите, те са решени да се борят до край и не само да се включат в тазгодишното състезание, но и да се върнат от Бостън с поне един златен медал

Екипът вече има оригинален проект с който ще участва на състезанието. Идеята на младия колектив е да се създаде щам E. coli който да може да „съобщава“, чрез цветни реакции, на хората работещи с него, какви хранителни вещества липсват в средата, в която расте. Така ще се създаде своеобразен „бактериален език“ с помощта на който, хора и бактерии ще могат да комуникират директно. Приложението на идеята е основно в биоректорното производство.

За съжаление, единственото, което ги спира да се впуснат в надпревара със световния елит в областта на синтетичната биология, е липсата на средства. За регистрация на отбора са необходими $5000, като освен тях студентите се нуждаят и от пари за пътни разходи и закупуването на лабораторни консумативи.

Последният срок за регистрация на отбора е 30 април 2016.

11

 

Facebook страница:  https://www.facebook.com/iGEMbg/?fref=ts

Twitter акаунт: https://twitter.com/iGEMBulgaria

Сайт на отбора:http://igem-bulgaria.com/

Сайт на iGEM: http://igem.org/Main_Page

Телефони за връзка

Борис Киров – треньор на отбора: 0889-60-41-45

Ангел Механджийски – участник : 0895-80-60-04

Ирина Георгиева – участник : 0878-19-77-86

Марио Иванов – участник : 0885-94-03-23

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook