Наука

Природно или синтетично?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Свойствата на едно вещество не се обуславят от това дали е създадено от Бог, природата, еволюцията или от химик в лаборатория.

Има някаква ирония в това хората да пият соево мляко в чаша без бисфенол А (BPA), но това е нещо, което химофобите не могат да разберат. Тази празнодумна тълпа ще се опита да ви накара да вярвате, че синтетичните вещества нарушаващи ендокринната система (EDC ) ще унищожат познатата ни цивилизация. Но това е перфектен пример за несъстоятелно прилагане на принципа на предпазливост, селективно се борави с факти и има огромна липса на критично количество данни, при което се пренебрегват потенциалните рискове на фитоестрогените – природни вещества, които нарушават дейността на ендокринната система и се намират в соевите продукти и други растителни суровини.

Фитоестрогените са важен рисков фактор, защото се съдържат в богат набор от хранителни продукти. Пазарът на соеви продукти (тофу, соево мляко, соев йогурт, соеви бебешки храни и други)  постоянно нараства от 1990 година насам. Други източници на фитоестрогените са грозде, вина, цитрусови плодове и сокове, целина, пипер, броколи, лук, домати, марули, ябълки, шоколад, зелен чай, бобови растения, череши, боровинки, спанак и други.

Данните подсказват, че излагането на EDC от естествени хранителни източници може да е по-високо от синтетични източници, но това е трудно за направа сравнение (1). Епидемиологични проучвания на двата вида източници показват смесени, усложнени и ниски резултати. Въпреки тези данни хората смятат EDC с природен произход за здравословни, а синтетичните за вредни, но макар те да имат едни и същи химични свойства. Очевидно източникът, а не аргументите стои в основата на различното отношение.

Но не искам да ви настройвам срещу соята, боровинките или шампоана, който ползвате. Вниманието на хората трябва да бъде насочено към факта, че толерираме много рискове в живота си, а излагането на тези рискове е просто неизбежно.

Опростената дихотомност между опасната синтетика и безопасните природни продукти не се основава на емпирични аргументи. Не съществуват природни, безопасни, без никакъв риск продукти. Но въпреки това има някои прости стъпки за редуциране излагането към подобни съединения – избягване на соеви продукти, по-малко пластмасови изделия при приготвяне на храна и други практики.

Редуцирането и избягването на рискове, когато е възможно, е разумно, но не е лесно. Например съветите за пълното избягване на храни съдържащи фитоестрогени са заблуждаващи, защото данните сочат, че въпреки опасенията за излагане на фитоестрогени, диета богата на плодове и зеленчуци има благоприятни нетни ефекти за здравето (2).

Приликите между „природните“ и синтетични вещества често се пренебрегват и ставаме жертви на мнението, че природното е добро, а синтетичното лошо. Свойствата на едно съединение не се влияят от начина на производство. Химията, а не източникът определят как едно вещество реагира с биологична система.

3d6l3rc2

1)      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074428/table/T3/

2)      http://www.bmj.com/content/349/bmj.g4490

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм