НЕнаука

Vbox7 + 7talents: псевдонаука и клипове, които дезинформират

Защо учениците затъпяват? Защо когнитивните им способности намаляват, знанията им са бедни, някои не могат дори да четат? Това e любима тема за дискусия в медийния бранш. Последните заключения, до които стигнаха журналистите: чалгата е виновна; разголените поп клипове са виновни; лошата образователна система е виновна. Със сигурност можем да кажем, че факторите са комплексни.

Но каква е отговорността на медиите? Те имат ли отношение за състоянието на обществото, за понижените образователни показатели? Надявам се този пример да ви докаже, че медиите са пряко отговорни. Всяка тяхна продукция, всяка тяхна дума носи последици, защото все пак те са основен източник на информация за някои хора, особено след като (медиит) са завладели и интернет.

Преди около 3 години “Нова броудкастинг груп” (Нова ТВ) закупи 70% от акциите на “Дарик нет” АД (dariknews.bg), които притежават “Нетинфо” АД. Така Нова получи достъп до сайтове като vbox7.com. Това е видимо от факта, че преобладаващите клипове в класацията на сайта са продукции на Нова ТВ, продуцирани от тях материали, платени реклами. Очевидно тази огромна корпорация има за цел да измести обикновения потребител, който споделя клипчета на котенца, кученца, пребиващи се хора и подобни. За целта е създаден 7talents , които са продуцирани от Нетинфо. Те публикуват клипове идентични на тези, които обикновеният потребител публикува.

И тук идва огромният проблем, защото 7talents публикуват едни от най-големите простотии, които дори заемат челните места в класацията, което за мен е мистерия.

Подобен клип е “Земята е плоска?”. Макар заглавието да задава въпрос, авторът на клипа отправя много смели, но абсурдни твърдения, с които се опитва да докаже, че Земята е плоска. Истински сизифов труд – да докажеш нещо видимо невярно.

Макар авторът да се е нарекъл “konspiracii” (част от 7talents), той смята, че материалите му са за свободни и мислещи хора, а думата “конспирации” е обградил в кавички, което очевадно показва, че ситуацията въобще не е иронична, а напълно сериозна…

Видеото започва с любопитен призив: “Забравете всичко, което приемате за факт”. Аз лично веднага забравих за труда на всички учени, който труд е добре аргументиран с нужното количество данни, които са получени от многократни наблюдения и експерименти, които подлежат на повтаряемост. И въпреки това аргументите на автора на клипа ми звучат все още смешни.

Въведението на клипа обяснява, че от древната историята хората винаги са ВЯРВАЛИ , че Земята е плоска, макар и да не са имали обективни доказателства за това. Единствените писмени източници, които подкрепят подобно твърдение са посочените религиозни книги. Но нека се съгласим, че те не са фактологически достоверни. Авторът прави  смело обвинение, че изведнъж от нищото моделът за формата на Земята е сменен със сфера (по-скоро геоид). Според него тази теза не е подкрепена с нито един аргумент. Не е ли лицемерно да представяш една теза (без аргументи), а да обвиняваш научно доказан модел, че не е подплатен с факти. Авторът споделя и факти, които (според него) опровергават сферичната форма на планетата. Единственото твърдение, което можем да направим е, че авторът е спал по време часовете по Физика и Астрономия в училище.

Авторът е достатъчно арогантен да отрече труда и заключенията на Аристотел, според който Земята е сферична, защото само сферична форма може да има кръгла сянка върху Луната, която ясно се вижда. Според авторът на клипа това е грешно, защото плоската, но кръгла форма също може да хвърли кръгла сянка върху Луната. Но това би било вярно само, ако Земята не се върти около Слънцето, а Луната не орбитира около Земята. За да може един плосък, кръгъл диск да хвърли перфектна кръгла сянка върху Луната, той трябва да е перпендикулярно разположен на нея – идеалния център.

Untitled-2

7talents дори предлагат нов географски модел на Земята. Според него Антарктида не е малък леден континент, а дълга периферна ивица, която очертава краищата на плоската Земя. Подобна твърдения имат ли нужда от коментар?

Липсата на аргументи кара авторите да опровергаят модерните космически постижения чрез дискредитиране на НАСА. Тип аd hominem аргументи – накарай хората да се съмняват в организацията, за да не вярват на информация представена от нея. Твърди се, че в интернет няма снимки на сферичната Земя и едва ли не никой не е виждал планетата ни от космоса. Но нека видими любителски снимки на астронавти…

Но не е нужно да разчитаме на НАСА, за да стигнем до извода, че планетите са сферични. Всеки може да си купи любителски телескоп или да използва някоя от обсерваториите, за да наблюдава планетите в Слънчевата система, които НЕ се въртят като плоска монета…

Какви са фактите?

Най-лесният начин да се докаже, че Земята има сферична форма (геоид) е чрез сянката, която хвърля върху Луната (както бе споменато по-рано). Ако Земята беше плоска, формата на сянката щеше да е доста различна. Но не това е най-важното. Според хипотезата за плоската Земя тя е стационарна. Земята не се движи, движат се всички останали тела около нея, които обаче също са плоски. Но това, което конспираторите не осъзнават е, че ако тази хипотеза беше вярна, Слънцето би трябвало да се вижда постоянно от всяка точка на плоската Земя. Очевидно това не е възможно.

През 1609 година Галилео за пръв път насочва телескоп към небето. Той успешно наблюдава не само Луната, но и отделни планети като Юпитер. Той забелязва, че тези небесни тела имат характерна сферична форма.

Хипотезата за Плоската Земя противоречи дори на един от основните закони във Физиката – законът за гравитацията на Нютон. Без гравитация ние просто щяхме да излетим от плоския земен диск (ако Земята беше диск), който освен, че се върти с огромна скорост около оста си, той орбитира и около Слънцето с още по-висока скорост. Гравитацията ни дърпа към центъра на Земята. Всички знаем, че силата на гравитацията варира. Колкото сме по-близо до центъра, толкова по-силна е тя и обратното. Следователно гравитацията би била най-слаба на най-високата точка на Земята. Но как би действала гравитацията при една плоска Земя без център? Мистерия…

Нова броудкастинг груп е може би най-голямата медийна група в страната. Но вместо да използва ресурсите си, за да публикува само и единствено вярна и достоверна информация, тя решава да продуцира инфантилни небивалици, които единствено могат да объркат и без това нечетящите индивиди, които живеят по българските ширини. Всичко е въпрос на избор… А моят избор е да игнорирам подобни източници на информация.

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook