Наука

Хората са по-склонни да лъжат, ако политиците са корумпирани

На снимката е министър Десислава Танева. По-известна е като жената, която осигури на своя съученик поръчка за скъпи джипове. Пример за корупция.

Кога решаваме, че е позволено да излъжем? Може би, когато видим, че хора с власт го правят? Според ново изследване (1) отделните индивиди е по-вероятно да изрекат лъжа, ако живеят в страна с високи нива на институционална корупция и измама . Това означава, че зле управлявани институции ощетяват обществото по повече начини от предполаганото.

Изминали проучвания показват, че хората са по-склонни да нарушат правилата, ако тези около самите тях също го правят. Например, по-вероятно е човек да си хвърли боклука на улицата, ако е обграден от графити и мръсотия (2). Това, което не знаем е до каква степен обществени норми (политическа измама, корупция, укриване на данъци) падат и до каква степен тези норми покваряват отделните индивиди.

За да отговорят на тези въпроси, изследователи са взели данни за правителствена корупция, укриване на данъци и изборни измами от Тhe World Bank и Freedome House – неправителствени организации, които изучават демокрацията и политическата свобода в 159 държави. Те са обвързали тези нива с индекс, който измерва институционализираното нарушаване на правила.

В последствие в продължение на 5 години изследователите са обиколили 23 страни, за да измерят честността на индивидуално ниво. Помолили са колежани да хвърлят зарче и да им кажат какво число им се е паднало. Колкото по-голямо число се падне, толкова повече ще платят на всеки участник – участниците са знаели, че изследователите няма как да видят какво число се е паднало. Но след като са обработили събраните данни от една държава е излязло, че големи числа са се падали много по-често от математическото очакване. Това означава, че някои хора са лъгали, за да вземат повече пари. Когато са сравнили резултатите на страните с нивата на институционалното нарушаване на правила, те откриват, че хора живеещи в страни с високи нива на нарушаване на правила е по-вероятно да излъжат.

Интересното е, че в този експеримент хората не са лъгали до абсолютната крайност, а само в рамките на някакви допустими граници за тях. Това означава, че те са лъгали до степен, в която оправдават своите лъжи.

Учените наричат този феномен „оправдана лъжа“ – начин да извлечем полза и едновременно да се чувстваме относително честни хора. Това, което хората определят като „честно“ варира спрямо средата, в която живеят. Очевидно хората сравняват нечестността с това, което виждат всеки ден в средата, в която живеят.

Сред страните с най-ниски нива на измами са тези от Западна Европа – Австрия, Холандия, Обединеното кралство. На другия полюс са Мароко, Танзания и Кения.

Финансовата нестабилност помага да се обясни защо измамите са по-разпространени в някои определени държави. Ако всички около теб са бедни или нещастни може да сметнеш, че това, което е важно са парите, а не някакви измислени правила.

Но дори и в най-корумпираните страни, хората не са безкрайно нечестни. Хората са загрижени за своя имидж на честен човек.

Литературни източници:

1) http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature17160.html

2)      http://science.sciencemag.org/content/early/2008/11/20/science.1161405

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook