Наука

Присъди за компании, които произвеждат или продават опасни суплементи с лъжливи описания

В някои части от Света да рекламираш продуктите си с нереални описания не остава ненаказано. САЩ вече са отправили предупреждения на козметични гиганти, които дават магически подмладяващи свойства на своите продукти. Новата мишена са производителите на хранителни добавки. Повдигнати са обвинения на над 100 компании, които произвеждат или продават хранителни добавки със съставки, които не са описани на етикетите или продукти, които отправят несъстоятелни заявки за лечебни или здравословни ефекти.

Най-голямото зрелище е свързано с компанията USP Labs, към която са отправени множество обвинения, както и към някои от ръководните кадри. Четирима от тях са били арестувани, а още двама са се предали доброволно. Всички техни придобивки са били запорирани – инвестиции, недвижими имоти и скъпи автомобили.

Прокурорите обвиняват USP (най-известни продукти – Jack3d, OxyElite Pro), че са внасяли субстанции от Китай с фалшиви сертификати за анализ и фалшиви етикети. При проверки е лъгано за произхода на тези суровини, както и какво представляват самите суровини. На етикетите е пишело, че съдържат „естествени растителни екстракти“, но всъщност това са били синтетични стимуланти, които са произведени в Китай ( доказателство : тук).

Прокурорите обвиняват компанията, че е знаела за проучвания, които свързват тези съставки с чернодробна интоксикация, но са игнорирали тези факти.

През 2013 година OxyElite Pro причинява епидемия от чернодробни заболявания. USP заявява пред контролните органи, че ще изтегли препарата от търговската мрежа, но според данните компанията е продала колкото се може повече от продукта за кратък период от време.

Има повдигнати обвинения и срещу Clifford Woods (Vibrant life), които сочат, че компанията е рекламирала Taheebo Life Tea, Life Glow Plus, Germanium и Organic sulfur (която всъщност е метил сулфонил метан) като продукти, които лекуват Алцхаймер и рак, но без да се дадени доказателства за тези твърдения.

Optimum Health е обвинена, че рекламира продуктите си като лечение срещу рак и артрит.

Bathel Nutritional Consulting са обвинени в дистрибуция на хранителни добавки по начин, който не съответства на добрите производствени практики (GMP) за суплементи. Компанията е обвинена и че отправя заявки за използването на продуктите по непозволен начин. Изследванията на контролните органи сочат, че в тези добавки има фармацевтични съединения, които не са декларирани в етикетите. Едно подобно съединение е било изтеглено от пазара през 2010 година поради съображения за сигурността на потребителите.

VivaCeuticals са продавали суплементи, които са съдържали 1,2 диметиламиламин – забранено съединение.

Sunrise Nutraceuticals са обвинение за подвеждащо описание – продуктът им Elimidrol e описан като средство за преодоляване на зависимости към наркотици, което не е доказано.

Шест физически и пет юридически лица са били осъдени от държавата за отправяне на лъжливи и подвеждащи здравословни твърдения онлайн и чрез директни реклами в електронната поща. В рекламите са били представяни и нереални експерти по отслабване, несъществуващи научни проучвания и е лъгано, че продуктите са клинично изпитани.

NPB Аdvertising e обвинена, че е лъгала, че рекламираното от нея „Зелено кафе“ води до намаление на теглото. Използвани са и фалшиви новинарски сайтове.

Кога и в България някой ще накаже тези, които лъжат нагло и директно?

Литература:

https://consumermediallc.files.wordpress.com/2015/11/usp-labs-indictment_with-redactions-final.pdf

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook