Наука

Жената с червена коса, която иска всички да пият урина – част 2: Презареждане

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Стоя на спирката за градски транспорт и чакам. Две възрастни жени също, но времето им минава бързо в емоционален диалог. Едната развълнувано обяснява на другата как лекарите са шарлатани, които събират пари и убиват хора. Затова тя се лекува само чрез билки и съвети от различни предавания и книги за “народна медицина” – “На кафе”, предаването на д-р Мермерски и подобни. Така тя самостоятелно се прочистила и премахнала плаките, които запушвали кръвоносните съдове. В книгите, която четяла пишело НИКОГА да не се ходи на лекар, защото можело да ви убият.

Тази ситуация (за моя жалост) е напълно реална и e доста поучителна. Тя доказва:

–        Всяка дума изречена в национален ефир (или друга медия) има последици в обществото.

–        Хората вярват на всичко казано по телевизията.

–        В ефир трябва да се правят репортажи и информационни предавания, които предоставят само ВЕРНИ и РЕАЛНИ факти и данни.

–        Последиците могат да са опасни.

В предаването „На кафе“ от 29.02.2016 година на гости на Гала и д-р Папазова отново беше Татяна Костадинова. Отново се опитваше да рекламира своята книга (вероятно не се купува) и философията й за лечение – прочистване на лимфата и пиене на урина. Интересното е, че всеки самозван лечител е „открил“ своя универсален лек – водата, билка, някаква енергия, духовна практика, а в случая е урината. Татяна е химик по образование (според нея) и е била зам. министър в МОН по времето на управлението на Тройната коалиция. Изпитвам съмнения дали този пост е дадеб в следствие на нейните компетенции.

Трите дами обсъждат паразитите, но на много ниско ниво. Татяна Костадинова живее с елементарното схващане, че всеки чужд организъм в тялото ни е паразит. Д-р Папазова има малко по-приемливо схващане за взаимоотношенията между видовете – тя определя контактуващите организми с нас като болестотворни, условно болестотворни и неболестотворни. Трябва да отбележа, че от микробиологична гледна точка термините са патогенни, условно патогенни и непатогенни.

Но нещата не са толкова елементарни, колкото тези две жени /смятат/. Един организъм може да е патогенен за един вид, но не и за друг. Bacillus anthracis не предизвиква заболяването антракс при кокошките (при хората да), а Clostridium tetani не предизвиква тетанус при костенурки. Ако някои условия се променят обаче, ситуацията е съвсем друга. При повишаване на температурата на тялото на костенурката тя заболява от тетанус. При понижаване температурата на тялото на кокошката тя се разболява от антракс и умира. Това означава, че патогенността е свойство, което се обуславя от множество външни и вътрешни физични,  химични или биологични фактори. Този феномен е комплексен и не може да се разглежда толкова елементарно от неспециалисти, които смятат, че пиенето на урина лекува всичко.

Друга грешно убеждение, с което могат да останат зрителите е, че контактът с други организми е опасен. Истината е, че ние живеем в екосистема, в която непрекъснато осъществяваме контакт с различни организми. Тези контакти са полезни, защото ние запознаваме тялото с тях и то се адаптира към тях. Това е функцията на имунната система.

От предаването става ясно, че в България всичко (и ние) трепти с определена и еднаква честота, което ни прави по-устойчиви към паразитите. Ето защо, ако отидем на екзотично място сме толкова уязвими към екзотични инфекции. Но това просто подкрепя думите ми, че при липса на контакт с околната среда имунната ни система не е подготвена. Затова сме уязвими към екзотични инфекциозни агенти, а не заради различното трептене.

Според Татяна лимфата е течният носител на енергиите (кои енергии не е ясно), затова всички паразити се пренасят чрез лимфата. Но това естествено не се подкрепя от науката. Преди всичко кръвта е най-благоприятната среда за голяма част бактерии, защото е богата на въглехидрати, кислород и всякакви други нутриенти. Кръвта все пак е транспортна среда. Вирусите обичат активно делящи се клетки и не само. Многоклетъчните паразити предпочитат различни тъкани и храносмилателната система. Лимфата, която е богата на защитни клетки едва ли е най-добрия избор за паразитиране.

Според Гала в кръвните клетки може да има паразити – личинки. Според модерната дефиниция това е първата фаза на форма на живот при насекомите. Сами разбирате, че в една микроскопична клетка не може да има множество личинки, гъсеници и подобни.

Татяна развълнувано обяснява, че за да извлечете отрицателната енергия, трябва да си правите компреси с урина...

Татяна развълнувано обяснява, че за да извлечете отрицателната енергия, трябва да си правите компреси с урина…

Притеснителна е некомпетентността на д-р Мария Папазова (лекар) относно методите за лабораторна диагностика. Тя смята, че паразити в тялото могат да се определят само и единствено чрез анален тампон или фекална проба. При едно инфекциозно заболяване тялото изгражда антитела към наличния патоген, които могат да бъдат определени чрез имунологични методи. А чрез ДНК анализ (PCR техники) може да бъде определен патогенът дори при ранна инфекция. Всички тези методи покриват целия спектър от паразити – дори тези, които не могат да бъдат култивирани in vitro.

Според Татяна няма нужда да знаем от какъв паразит сме инфектирани, защото лечението е универсално – вибрационно. То е описано от нея, в нейната книга „Пътят на лимфата“. Подобно внушение е опасно, защото всеки патоген има специфичен метод на лечение. Не можеш да лекуваш вируси с антибиотици или вибрации. Не ми се мисли какви биха били последиците при лечение на инвазия (когато паразитите са многоклетъчни) с плоски червеи, когато те могат да се проявят след години.

Според Татяна най-прецизният метод за детекция на паразити е биорезонансния метод. Но това е измислен, нереален метод. Не е преминал клинични изпитвания, не е доказн. Както и преди бях споменал най-прецизни са вариациите нa PCR, които могат да открият наличието на вируси, бактерии и други.

Според Татяна, ако палецът на краката ви е деформиран, значи имате паразити. Причината е, че има меридиан, който свързва палците с далака и черния дроб. Но подобни данни за подобни свързващи структури в медицината няма.

Татяна и д-р Папазова директно отричат непоклатими медицински факти. Те отричат, че причинителят на лаймската болест е Borrelia burgdorferi (бактерия), която се предава чрез кърлежи (преносители). Според тях всеки кърлеж, който захапе лимфен възел, причинява лаймска болест, защото усеща активните паразити в лимфата. Отново искам да подчертая, че д-р Папазова е практикуващ лекар.

Татяна засяга и актуални теми. Тя смята, че вирусът причиняващ заболяването Зика е изкуствено създаден. Освен в окултното влизаме и в конспиративното.

Кулминацията в цялото предаване е методът на лечение на Татяна. Тя съветва да не се доверяваме на лекарите, шепите с лекарства или модерните апаратури за лечение и диагностика. Може просто да се доверим на природните неща, защото нещата в живота са прости. Универсалният лек е… пиене на урина.

Но какво е урината? Според Татяна урината е дестилат на кръвта. Трябва да подчертая, че Татяна е химик, а определението за дестилация е начин за разделяне на смес от течности на съставящите я части чрез частично изпарение и кондензация на образуваните пари . Очевадно е, че не можем да загреем кръвта си до изпарение на течната фаза.

Но лудостта не приключва до тук. Според тези 3 жени плодът в майката плува в урина, защото околоплодната течност е чиста урина.

Дори д-р Папазова е експериментирала с урината. Това става ясно от нейното откровение: „Глътки, глътки, глътки, а аз едно време директно нагълтах едно огромно количество урина.“

Ситуацията е колкото смешна, толкова и отчайваща. Нова телевизия е отделила цели 70 минути от ефира си, за да популяризира книгата на една луда жена. Нова телевизия по този начин създава усещане в хората, че модерната медицина не действа. Не е редно една национална медия да създава страхове и недоверие към медицинското съсловие и използваните от тях техники за диагностика и лечение. Нека не забравяме, че медиите имат отговорност към обществото за всичко излъчено от тях.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм