Наука

Жената с червена коса, която иска всички да пият урина – част 2: Презареждане

Стоя на спирката за градски транспорт и чакам. Две възрастни жени също, но времето им минава бързо в емоционален диалог. Едната развълнувано обяснява на другата как лекарите са шарлатани, които събират пари и убиват хора. Затова тя се лекува само чрез билки и съвети от различни предавания и книги за “народна медицина” – “На кафе”, предаването на д-р Мермерски и подобни. Така тя самостоятелно се прочистила и премахнала плаките, които запушвали кръвоносните съдове. В книгите, която четяла пишело НИКОГА да не се ходи на лекар, защото можело да ви убият.

Тази ситуация (за моя жалост) е напълно реална и e доста поучителна. Тя доказва:

–        Всяка дума изречена в национален ефир (или друга медия) има последици в обществото.

–        Хората вярват на всичко казано по телевизията.

–        В ефир трябва да се правят репортажи и информационни предавания, които предоставят само ВЕРНИ и РЕАЛНИ факти и данни.

–        Последиците могат да са опасни.

В предаването „На кафе“ от 29.02.2016 година на гости на Гала и д-р Папазова отново беше Татяна Костадинова. Отново се опитваше да рекламира своята книга (вероятно не се купува) и философията й за лечение – прочистване на лимфата и пиене на урина. Интересното е, че всеки самозван лечител е „открил“ своя универсален лек – водата, билка, някаква енергия, духовна практика, а в случая е урината. Татяна е химик по образование (според нея) и е била зам. министър в МОН по времето на управлението на Тройната коалиция. Изпитвам съмнения дали този пост е дадеб в следствие на нейните компетенции.

Трите дами обсъждат паразитите, но на много ниско ниво. Татяна Костадинова живее с елементарното схващане, че всеки чужд организъм в тялото ни е паразит. Д-р Папазова има малко по-приемливо схващане за взаимоотношенията между видовете – тя определя контактуващите организми с нас като болестотворни, условно болестотворни и неболестотворни. Трябва да отбележа, че от микробиологична гледна точка термините са патогенни, условно патогенни и непатогенни.

Но нещата не са толкова елементарни, колкото тези две жени /смятат/. Един организъм може да е патогенен за един вид, но не и за друг. Bacillus anthracis не предизвиква заболяването антракс при кокошките (при хората да), а Clostridium tetani не предизвиква тетанус при костенурки. Ако някои условия се променят обаче, ситуацията е съвсем друга. При повишаване на температурата на тялото на костенурката тя заболява от тетанус. При понижаване температурата на тялото на кокошката тя се разболява от антракс и умира. Това означава, че патогенността е свойство, което се обуславя от множество външни и вътрешни физични,  химични или биологични фактори. Този феномен е комплексен и не може да се разглежда толкова елементарно от неспециалисти, които смятат, че пиенето на урина лекува всичко.

Друга грешно убеждение, с което могат да останат зрителите е, че контактът с други организми е опасен. Истината е, че ние живеем в екосистема, в която непрекъснато осъществяваме контакт с различни организми. Тези контакти са полезни, защото ние запознаваме тялото с тях и то се адаптира към тях. Това е функцията на имунната система.

От предаването става ясно, че в България всичко (и ние) трепти с определена и еднаква честота, което ни прави по-устойчиви към паразитите. Ето защо, ако отидем на екзотично място сме толкова уязвими към екзотични инфекции. Но това просто подкрепя думите ми, че при липса на контакт с околната среда имунната ни система не е подготвена. Затова сме уязвими към екзотични инфекциозни агенти, а не заради различното трептене.

Според Татяна лимфата е течният носител на енергиите (кои енергии не е ясно), затова всички паразити се пренасят чрез лимфата. Но това естествено не се подкрепя от науката. Преди всичко кръвта е най-благоприятната среда за голяма част бактерии, защото е богата на въглехидрати, кислород и всякакви други нутриенти. Кръвта все пак е транспортна среда. Вирусите обичат активно делящи се клетки и не само. Многоклетъчните паразити предпочитат различни тъкани и храносмилателната система. Лимфата, която е богата на защитни клетки едва ли е най-добрия избор за паразитиране.

Според Гала в кръвните клетки може да има паразити – личинки. Според модерната дефиниция това е първата фаза на форма на живот при насекомите. Сами разбирате, че в една микроскопична клетка не може да има множество личинки, гъсеници и подобни.

Татяна развълнувано обяснява, че за да извлечете отрицателната енергия, трябва да си правите компреси с урина...

Татяна развълнувано обяснява, че за да извлечете отрицателната енергия, трябва да си правите компреси с урина…

Притеснителна е некомпетентността на д-р Мария Папазова (лекар) относно методите за лабораторна диагностика. Тя смята, че паразити в тялото могат да се определят само и единствено чрез анален тампон или фекална проба. При едно инфекциозно заболяване тялото изгражда антитела към наличния патоген, които могат да бъдат определени чрез имунологични методи. А чрез ДНК анализ (PCR техники) може да бъде определен патогенът дори при ранна инфекция. Всички тези методи покриват целия спектър от паразити – дори тези, които не могат да бъдат култивирани in vitro.

Според Татяна няма нужда да знаем от какъв паразит сме инфектирани, защото лечението е универсално – вибрационно. То е описано от нея, в нейната книга „Пътят на лимфата“. Подобно внушение е опасно, защото всеки патоген има специфичен метод на лечение. Не можеш да лекуваш вируси с антибиотици или вибрации. Не ми се мисли какви биха били последиците при лечение на инвазия (когато паразитите са многоклетъчни) с плоски червеи, когато те могат да се проявят след години.

Според Татяна най-прецизният метод за детекция на паразити е биорезонансния метод. Но това е измислен, нереален метод. Не е преминал клинични изпитвания, не е доказн. Както и преди бях споменал най-прецизни са вариациите нa PCR, които могат да открият наличието на вируси, бактерии и други.

Според Татяна, ако палецът на краката ви е деформиран, значи имате паразити. Причината е, че има меридиан, който свързва палците с далака и черния дроб. Но подобни данни за подобни свързващи структури в медицината няма.

Татяна и д-р Папазова директно отричат непоклатими медицински факти. Те отричат, че причинителят на лаймската болест е Borrelia burgdorferi (бактерия), която се предава чрез кърлежи (преносители). Според тях всеки кърлеж, който захапе лимфен възел, причинява лаймска болест, защото усеща активните паразити в лимфата. Отново искам да подчертая, че д-р Папазова е практикуващ лекар.

Татяна засяга и актуални теми. Тя смята, че вирусът причиняващ заболяването Зика е изкуствено създаден. Освен в окултното влизаме и в конспиративното.

Кулминацията в цялото предаване е методът на лечение на Татяна. Тя съветва да не се доверяваме на лекарите, шепите с лекарства или модерните апаратури за лечение и диагностика. Може просто да се доверим на природните неща, защото нещата в живота са прости. Универсалният лек е… пиене на урина.

Но какво е урината? Според Татяна урината е дестилат на кръвта. Трябва да подчертая, че Татяна е химик, а определението за дестилация е начин за разделяне на смес от течности на съставящите я части чрез частично изпарение и кондензация на образуваните пари . Очевадно е, че не можем да загреем кръвта си до изпарение на течната фаза.

Но лудостта не приключва до тук. Според тези 3 жени плодът в майката плува в урина, защото околоплодната течност е чиста урина.

Дори д-р Папазова е експериментирала с урината. Това става ясно от нейното откровение: „Глътки, глътки, глътки, а аз едно време директно нагълтах едно огромно количество урина.“

Ситуацията е колкото смешна, толкова и отчайваща. Нова телевизия е отделила цели 70 минути от ефира си, за да популяризира книгата на една луда жена. Нова телевизия по този начин създава усещане в хората, че модерната медицина не действа. Не е редно една национална медия да създава страхове и недоверие към медицинското съсловие и използваните от тях техники за диагностика и лечение. Нека не забравяме, че медиите имат отговорност към обществото за всичко излъчено от тях.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook