Наука

“Генетични ножици” могат да изрязват генома на HIV от клетките

Благодарение на коктейл от лекарства в антивирусната терапия инфекцията с ХИВ вече не е смъртна присъда. Но има и някои недостатъци на тази терапия – многогодишното лечение е скъпо, засилва се резистентността към лекарствата, може да причини странични реакции. И тъй като в тялото на инфектирания има резервоари на този вирус  болестта може да продължи да прогресира, ако не се приемат медикаменти.

Екип от немски учени е открил ензим, който може да „изреже“ вирусния геном от инфектираните клетки, което може да унищожи вируса в човешкото тяло. Публикуваното проучване в Nature biotechnology описва експерименти проведени с мишки, но изследователите смятат, че ензимът може да се приложи и в клинични случаи.

Учените са създали ДНК-режещ ензим Brec1 чрез насочена еволюция – техника, която имитира естествената еволюция на протеините. Те са създали ензима с възможности  да може да изрязва специфично генома на ХИВ, което е трудна задача, защото той се променя много бързо. Въпреки това е открита консервативна секвенция (която не се променя), която е тествана чрез клетки взети от ХИВ позитивни пациенти, в бактерии и в мишки инфектирани с човешката форма на ХИВ. Brec1 успешно и специфично е изрязал вирусната ДНК и е възстановил цялостта на засегнатия геном. След 21 седмици от третирането с Brec1 не са открити следи от ХИВ в клетките.

Учените от дълго време са обмисляли как могат да изрежат вирусния геном. Смятали са да използват актуалната Crispr-Cas9 система или TALENS, но тези техники не са достатъчно прецизни за клиничната практика, защото понякога могат случайно да нарежат генома на произволно място.

Но ако дебатите около Crispr са ни показали нещо то е, че хората се страхуват от неизвестните дългосрочни ефекти на терапията. Други практики за лечение – висока ранна доза на антивирусни препарати или промени в имунната система, не предизвикват такива остри обществени реакции, както промените в генома. Но Brec1 се е доказал като сигурен метод при хора, макар и само върху човешки клетки (в това проучване). Може да се превърне като най-добрия кандидат за лек срещи СПИН.

Учените все още не знаят отговорите на някои въпроси (какво се случва, ако в човешкия геном има няколко варианта на ХИВ), но има планове за изпитване върху хора.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook