Наука

Тъпа, луда или просто меркантилна? Откровенията на д-р Папазова за пшеницата…

През последните дни псевдомедиите припомниха за себе си с една статия на д-р Мария Папазова, която взриви интернет (линк). Статията е публикувана през 2015 година в регионалния вестник на Велико Търново – “Янтра днес”. Тя е по повод организиране на втори годишен фестивал на лимеца в Старата столица. Какъв по-добър начин да убедиш гражданите да консумират продукцията ти от този да поканиш псевдо учен и фалшив лекар, който да обясни колко убийствено е да се консумират продукти от конкурентна суровина?

Всъщност това е основният проблем около достоверността на думите на д-р Папазова. Всички нейни здравни съвети са свързани с най-новите и актуални тенденции в храненето, които обаче не са подплатени с научни факти и най-често дори противоречат на основни принципи в науката. Но жената не рекламира само хранителни режими, а различни хранителни добавки с твърдение за медицински ефекти или хомеопатични продукти (шуслерови соли, Инфлуцид). Зрителят трудно може да разбере дали тази жена е търговски представител или медик.

В статията за пореден път на пшеницата и други култури от национално значение са преписани какви ли не престъпления. Като техен заместител са препоръчани за консумацията нетипични за нашата култура суровини – чия, но да е био.

В статията д-р Папазова споделя най-разпространяваните заблуди  – пшеницата е опасна, яжте лимец; всички земеделски култури са модифицрани; лимецът не причинява възпаления и цьолиакия.

Но д-р Папазва не може да докаже твърдението, че пшеницата, оризът, овесът и други са модифицирани. Дори това да е така, това трябва да е упоменато на етикета на всеки продукт. Противно на масовото мнение, БАБХ упражнява строг контрол относно вноса на суровини.

Но защо трябва да замените пшеницата с лимец? Всички научни проучвания показват, че и двете култури могат да индуцират възпалителен процес при уязвими. Фактите показват, че в лимецът има 4 токсични и 13 имуногенни пептида (1). Проучване от 2000 година също открива високо съдържание на глиадин и глутенин в лимец (2). Wieser et al. разглежда самите секвенции на протеините в хекса (конвенционална пшеница), тетра и диполоидни (какъвто е лимецът) култури и не открива сериозни разлики в токсичността между различните разновидности (3). 5 години по-късно същият автор открива, че глиадинът във всички житни разновидности съдържа секвенция, която може да активира цьолиакия (4). Затова страдащите от това заболяване не трябва консумират тестени изделия дори от лимец.

Но тези данни не подкрепят тезата, че глутенът е опасен за човечеството. Всъщност високото съдържание на глутен е изискване за производство на хляб с високо качество. Глутенът играе ролята на естествен емулгатор, който придава лепкава консистенция на тестото. Съществуват множество състояния, които не позволяват на хората да консумират определени храни. Диабетиците трябва да консумират по-малко въглехидрати, а болните от фенилкетонурия трябва да са внимателни с аминокиселините и протеините. Но проблемите на една малка част от обществото не правят един продукт опасен за всички.

Трябва да се подчертае, че продукти с глутен не трябва да се консумират от хора  страдащи от цьоликания, но за всички останали те са безопасни. Но симптоми подобни на цьолиакия могат да се предизвикат от различни въглехидрати. Вината за тази ситуация често е преписвана на глутена. Става дума за въглехидратите от групата на FODMAP (link).

Д-р Папазова не пести своите критики и към методите и медикаментите на конвенционалната медицина. В същото време изтъква ползите на хомеопатията при справяне с инфекции и подсилване на имунитета. Дори посочва конкретен препарат – Инфлуцид . Това не е случайно, тъй като компанията (Немски хомеопатичен съюз), която разпространява този препарат, финансира д-р Папазова и е неин пряк спонсор на лекциите, които изнася из цялата България.

Цялата статия е изпълнена с твърдения за псевдонаука, токсини (без конкретизиране какви) или антиоксиданти. Науката напоследък събира все повече данни, че допълнително количество екзогенни антиоксиданти може да доведе до канцерогенеза. Свободните радикали се използват от тялото като оръжие, с което атакуват ракови клетки.

Д-р Папазова е не просто некомпетентен лекар, но е и опасна за общественото здраве. Трудът й създава масова паника в обществото, а в същото време предлага лечения и терапии, които са научно доказани неефективни.

http://lekuvai.bg/5428/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BE-%D0%B2-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0/

Литературни източници:

1) A catalogue of Triticum monococcum genes encoding toxic and immunogenic peptides for celiac disease patients

2) Comparative investigations of gluten proteins from different wheat species I. Qualitative and quantitative composition of gluten protein types

3) Relation between gliadin structure and coeliac toxicity

4) Comparative investigations of gluten proteins from different wheat species. III. N-terminal amino acid sequences of α-gliadins potentially toxic for coeliac patients

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook