Наука

Защо много хора вярват в свръхестествени сили и феномени?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Защо голяма част от българите вярват в свръхестествени сили – телепатия, телекинеза, предсказания, вълшебни сънища? Защо много хора ходят на врачки, гадателки, лечители, билкари? Защо мнозинството всеки ден си проверява с нетърпение хороскопа? Защо масово се вярва на магически лечения и терапия, които се излъчват по различни телевизии? Може да се предположи, че това се дължи на ниска интелигентност и лошо образование, но изминали проучвания не са успявали да докажат това твърдение.

Ново проучване в журнала Memory and Cognition разглежда разликите между вярващите в свръхестествени сили и скептичните хора спрямо техните ментални способности, а не интелигентност или образованост. Това е най-задълбоченото проучване по рода си, а учените са открили, че вярващите имат ментални способности равни на тези на скептиците, но страдат от липса на аналитични способности – те не мислят . Отказват да мислят.

Изследователите оценяват вярванията на хората, менталните усилия, които полагат и удовлетвореността от живота в извадка с над 2000 човека (оналайн и офлайн). Например, относно вярванията, питат се хората дали са съгласни или несъгласни с твърдението, че е възможно да се добие информация за бъдещето преди то да се случи, но по начини, които не зависят от нормалните сензорни канали. Най-силно вярващи и скептици с еднакъв брой години образование или академично минало са били поканени да проведат тест, който оценява тяхната памет и аналитични способности.

Един от тестовете за памет е включвал слушане на списък с познати думи, а после изричане максимален брой от тях, но без да се изрича „примамка“ – сходна дума по значение от тези в списъка, но която всъщност не е била в него. Друга задача, която е свързана с паметта, включва въпроси за някои преживявания в детството, после участниците са били помолени да си представят, че преживяват тези промени отново, а накрая една седмица по-късно са били попитани дали наистина са преживели тези случки. Идеята е да се тества уязвимостта на паметта на участниците. С тези и още подобни тестове се стига до извода, че няма разлика относно паметта между вярващи и скептици .

Но ситуацията с аналитичното мислене е съвсем различна. Оценявани са аргументи, мнения относно конспиративни теории, провеждани са логически тестове и подобни. Скептиците са се представили много по-добре на всички тези тестове. Тези резултати са при условие, че според проведените проучвания скептиците и вярващите имат еднакви когнитивни способности.

Резултатите не показват, че липсата на аналитично и критично мислене води до създаване на вярващи, но те потвърждават идеята, че липсата на аналитичност прави хората по-склонни да развият подобни вярвания. Пример: невъзможността един индивид да определи дали един сън може да предскаже предстоящи събития (вярващите не взимат под внимание всички сънища, които са се провалили в предсказването на близкото бъдеще). Липса на аналитични способности е характерно за хора, които са в постоянен контакт с други хора, които вярват в недоказани феномени. 70% от вярващите споделят, че вярванията им съвпада с тази на приятелите и семейството им.

Най-интересното е, че хората, които вярват в свръхестествени феномени, изпитват по-голямо удоволствие от живота. Заблудата винаги поражда удоволствие. Светът със супер герои е доста по-интересен и вълнуващ.

http://link.springer.com/article/10.3758%2Fs13421-015-0563-x

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

The backlash effect: Костя Копейкин

Да се къпеш в обществена любов не е ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм