Наука

Експеримент 2: 4 сигнала срещу продукти на ADVA, Bgline, Тед и FLASKA

В този втори експеримент има по-значителен напредък. Всеки сигнал е регистриран и има входящ номер. Това не се случи при експеримент 1.

Днес медиите гръмнаха със скандалната новина, че Комисията за защита на конкуренцията е глобила вериги LIDL по сигнал подаден чрез електронен формуляр в Комисията за защита на потребителите. Според становището LIDL са провели рекламна кампания, при която са използвали подвеждаща информация, която представя себе си за по-добра верига от конкурентите. Това по никакъв начин не е доказано чрез проучвания, анкети и емпирични данни.

Именно това становище ме мотивира за втори път да подам сигнал срещу компании, които рекламират продукти с недоказани свойства. Не смятам, че съм достатъчно компетентен да определя дали компаниите мамят своите потребители, затова бих искал компетентен орган да се произнесе.

Матраци Тед Matterra

Новият продукт на матраци Тед има защитен механизъм срещу опасни магнитни полета. В реномираните научни журнали обаче няма описани патологични състояния свързани с подобни магнитни полета. Самата фирма не споделя до какви последици може да доведе излагането на магнитни полета, не посочва и източник. Ние сме постоянно изложени на подобни полета, които идват от всеки електрически уред. Но науката не открива никакви рискове. Тед не предоставя и емпирични данни или изследвания, които да доказват, че техните продукт предпазват от каквито и да е вредни излъчвания.

Повече информация: ТЕД Matterra (линк)

Bgline: вафла без захар, която не причинява кариеси

Рекламата на тази вафла твърди, че е без захар и с по-малко калории (което е спорно). Създава се усещане, че е диетична, което е подвеждащо. Освен това се твърди, че вафлата не води до причиняване на кариеси. Но вафлата съдържа малтодекстрин, малтитол и нишесте, които лесно се метаболизират от микрофлората в устата (Streptococcus sp., Fusospirochetes, Veillonella sp., Actinobacillus sp., Lactobacillus sp.), което означава, че ако ядете тази вафла, също може да развиете кариеси.

Или с други думи нито едно от твърденията в рекламата не са потвърдени с проучвания и емпирични данни. Това създава лъжливото убеждение в потребителите, че тази вафла е по-здравословна от своите конкуренти, което не е вярно.

Повече информация: Здравословна вафла без кариеси и с по-малко калории? Едва ли… (линк)

Flaska

Това е стъклено шише с чорап, което струва 65 лв (без намаление). Твърди се, че всяка поставена течност в него получава здравословните свойства на полезна вода. Това се осъществява чрез пренесена памет чрез облъчване с оргонова енергия. Това става чрез оргоново оръдие, което всъщност представлява парче метална тръба без никакъв енергиен източник.

Науката до този момент не е описала случай на пренос на подобна памет в нежива материя. Оргоновата енергия не е научно обоснована, а оргоновото оръдие не е доказано, че действа. Фирмата не предоставя никакви данни от изследвания или изпитвания. Няма сертификат от независима лаборатория, която да докаже тези чудотворни свойства на Flaska.

Тези твърдения са подвеждащи и създават убеждение в потребителя, че конкурентните шишета и води са по-некачествени и не толкова полезни.

Повече информация: Flaska: Безполезно стъклено шише с чорап за 65 лева (линк)

ADVA – the future of water

Това е продуктът, в чието описание са използвани най-много лъжливи твърдения. Адва е неоправдано скъпа алтернатива на бутилирана вода. Твърди се, че този продукт има антиоксидантни свойства, които емпирично не са доказани. Водата няма антиоксидантни свойства. Твърди се, че тази вода може да променя pH на телесните флуиди и вътрешната хомеостаза, но това отново не е доказано емпирично. Твърди се, че тази вода предпазва и лекува от вирусни, бактериални инфекции и дори рак, но отново няма клинични изпитвания и емпирични данни. Липсва всякаква аргументация.

Създава се лъжливо усещане в потребителите, че този продукт е по-полезен, носи необикновени здравословни ефекти, което не е вярно и поставя конкурентните продукти в не добра позиция.

Повече информация: 25 абсурдни и лъжливи твърдения на дистрибутора на води ADVA

 

 

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook