Наука

Flaska: Безполезно стъклено шише с чорап за 65 лева

Поредният продукт за идиоти се нарича Flaska. Това е обикновено стъклено шише с чорап, което струва 65 лева. Високата цена е обяснена с недоказани магически свойства и недоказани страхове от интоксикация с непознати за търговците съединения.

Ако трябва да сме честни, описанието на продукта започва обещаващо. Търговецът описва, защо не е добра идея питейни продукти да се съхраняват в пластмасови съдове. Но практиката при промотиране на лъжлив продукт показва, че за да се постигне достоверност, трябва първо да се изброят множество реални факти, които не е задължително да са свързани с темата.

Oписанието на продукта преминава вече към окултната тема – паметта на водата. Паметта на водата отново е описана с множество термини, без да се знае тяхното значение. Показана е изключителна некомпетентност. Целта е ясна – използването на непознати и сложни термини води до постигане на достоверност. Примерен цитат:

Кохерентност — вътрешната съгласуваност на частите на дадено цяло. За определен момент, светлината на лазера е кохерентна, защото стимулираните атоми или молекули в лазера излъчват светлина(фотони) през почти еднакви интервали, което води до получаване на една интензивна и фокусирана светлина.

Кохерентността всъщност е функция на вълните, каквато е и светлината. В конкретния случай с кохерентния лазер –  той е източник на електромагнитни вълни с константа фазова разлика и честота. Търговецът очевидно твърди, че водата е вълна, на която може да се препише тази функция – кохерентност.

Untitled-2

Твърди се, че самото стъкло е заредено с паметта на полезна вода. Шишето трепти 4 години с паметта на полезната вода, която се предава и на водата налята в него. Във физиката наистина съществува феномен – молекулно трептене. Но при водата той се ограничава до описани 6 типа трептене (symmetric, antisymmetric stretching, scissoring, rocking, wagging и twisting). Трябва да се подчертае, че не самите молекули трептят, а страничните атоми и връзки в тях. Това практически означава, че внасянето на външна енергия върху водни молекули не променя структурата на водата, а просто типът трептене на водородните атоми. Следствието от това заключение – водата не носи памет.

Освен това трептенето на атомите в молекулата се променя с енергия от фотони, а не с груби механични движения. Този принцип е застъпен в инфрачервената спектроскопия, която се използва за определяне на количеството на вода, протеини, мазнини, въглехидрати в селскостопанска продукция, храни и други.

Смешното е, че до този извод са стигнали и авторите на едно от “научните проучвания”, което е цитирал търговецът ( Jerman I, Ružič R Krašovec R. Škarja M Mogilnicki L. Electrical transfer of molecule information into water, its storage and bioeffects on plants and bacteria. Electromagnetic Biology and Medicine 2005; 24(3): 341-354). Авторите на проучването са опитали да прехвърлят свойствата на пестициди и растежни хормони върху вода чрез нейната памет и вибрации. Резултатите показват, че водата с памет на пестициди няма никакво биологично действие и не потиска развитието на вредителите. Не е бил и успешен и опитът за прехвърляне на свойствата на растежните фактори върху водата. Статистическата обработка на данните не подкрепя тезата, че водата поглъща свойствата на други вещества.

Трябва да се постави под въпрос и достоверността на самия журнал и статия. IF на журнала (Electromagnetic Biology and Medicine) е под 1, което означава, че статиите в него не биха били публикувани в други реномирани издания заради строгия контрол на качеството. Днес всеки може да си създаде собствен журнал и да пише в него.

Как се програмира стъкло?

Според търговеца върху шишетата се прехвърля памет чрез  облъчване силиция в стъклото с оргонова енергия . Тази оргонова енергия е мистична енергия, енергия на живота, витална енергия. Не може да бъде отчетена с модерна апаратура, но тя е около нас.

Дизайнът на устройството (оргоново оръдие) е елементарен. Метална, лъскава, заострена тръба, която се твърди, че концентрира оргонова енергия от околната среда и я изстрелва чрез концентриран лъч. Оръдието може да бъде свързан чрез кабел с метално блюдо, в което могат да се поставят различни субстанции, чиито свойства да бъдат пренесени върху облъчвания обект.

Разбира се тези твърдения не са научно доказани.

Ако имате излишни 65 лева за безполезно стъклено шише, дайте ги. Но ако искате да не съхранявате вода в пластмасов съд, просто си пълнете вода в използвано стъклено шише.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook