Наука

Оказва се, че антиоксидантите не са чак толкова полезни

Козметичната индустрия и тази с хранителни добавки са изправени пред нов проблем – оказва се, че ROS (реактивни кислородни форми, които са познати като свободни радикали) не са чак толкова опасни, а са дори и необходими. Отново стигаме до принципа – дозата определя отровата.

През 90-те години на миналия век става ясно, че оксидативният стрес има важна роля при клетъчното увреждане и дори може да предизвика апоптоза (програмирана клетъчна смърт). Разбрало се е, че този абиогенен стрес играе роля в някои тежки заболявания, дори и в стареенето. Била е изградена хипотеза, която е предположила, че ако ROS увреждат живата тъкан, то антиоксидантите биха я защитили. Четвърт век по-късно разбираме, че нещата са доста по-сложни.

Преди учените да тестват тази нова хипотеза, индустрията вижда възможност за печалба. Веднага впряга това предположение в употреба и започва да продава продукти с антиоксиданти, които подмладяват… Странното е, че това твърдение в миналото не е било потвърдено от клинични проучвания.

Резултатът е ясен – и до днес се смята, че антиоксидантите имат невероятни лечебни свойства, дори магични, но те не се потвърждават от науката.

Но ROS изпълняват и множество положителни функции. Имунната система използва тези реактивни форми, за да унищожава бактерии и дори ракови клетки. Освен това те са важни сигнални молекули, които участват в множество защитни сигнални пътища.

Но организмите винаги са имали силни антиоксиданти (по-силни от която и да е хранителна добавка), които поддържат ROS в определен баланс – пероксидази, каталази, супероксид дисмутази.

Хората имат нужда от големи допълнителни количества екзогенни антиоксиданти само в случай, че страдат от генетично заболяване, при което един от посочените по-горе ензими не се експресира. Той липсва в тялото.

В скорошно проучване публикувано в Nature от 12 ноември 2015 ( Oxidative stress inhibits distant metastasis by human melanoma cells ) става ясно, че при някои солидни тумори, като меланома, често се освобождават ракови клетки в кръвоносната система (метастази). Но тези клетки не могат да метастазират. Една от причините е, че имунните клетки, използващи ROS, убиват раковите клетки преди те да създадат нов тумор. Открито е и, че раковите клетки, които образуват метастази, имат мутации, които ги правят резистентни към оксидативния стрес.

Най-странното е, че това проучване открива, че екзогенните антиоксиданти стимулират образуването на метастази. Това означава, че ако сте болни от рак и приемате антиоксиданти шансът да развиете метастази е огромен. Имайте предвид, че повечето солидни тумори присъстват в тялото средно 2-3 години преди диагностициране, което означава, че рискът съществува и при хора, които не са били диагностицирани.

Популярността на антиоксидантите и тези нови факти създават повод за значителни притеснения.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook