Наука

Здравословна вафла без кариеси и с по-малко калории? Едва ли…

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Може би сте забелязали новия иновативен продукт, който се рекламира по множество телевизии? Вафли на Bgline със стевия, фибри и малтитол. Според рекламата тази вафла е здравословна (каквото и да означава това), не причинява кариеси и е с по-малко калории. И трите твърдения са по-скоро неверни, но хората биха останали с впечатление, че ако ядат тази вафла няма да имат никакви последици върху теглото им или оралното здраве.Untitled-2

Според рекламата уникалното на тази вафла е, че съдържа стевия (не е уточнено под каква форма) и малтитол – алкохол, произведен от малтоза. Ако се загледате, ще установите, че производителят не е сигурен дали влага м а лтитол или м о лтитол, но грешки се случват. Ако се позовем на правило за поредността на изписване на съставките спрямо количествата им, то с най-голямо количество ще е малтодекстрина, а стевията ще е в значително по-малка дозировка.

По-малко калории?

Истина е, че малтитолът (макар да не знаем какво е неговото количество) има по-малко калории от захарта – 50%, но това не означава, че вафлата е диетична. Както се вижда от състава в най-голямо количество е малтодекстрина, който също има сладникав вкус. Но докато захарта има 16 калории за една чаена лъжичка, то малтодекстрина има 15 за същото количество. Към сметките трябва да добавим и останалите съставки – палмови мазнини, брашна и други. Може би вафлата има по-малко калории, но със сигурност не е диетична.

Не причинява кариеси?

Истина е, че малтитолът не причинява кариеси, защото малко бактерии могат да го усвояват, но това не означава, че вафлата не ги причинява… Всъщност в устната кухина съществува едно бактериално общество съставено от представители на Streptococcus sp., Fusospirochetes, Veillonella sp., Actinobacillus sp., Lactobacillus sp. Някои от тези бактерии успешно метаболизират малтодекстрина и нишестето, като предоставят кисела среда за патогенните причинители на кариеси.

Всъщност малтодекстрина е верижен полимер изграден от глюкоза. С помощта на продуцирания от микроорганизмите ензим малтродекстрин фосфорилаза се отделят мономерни единици глюкозо-1-фосфат, които се превръща в глюкозо-6-фосфат, които преминават през класическите пътища за метаболизъм при бактериите (гликолиза например).

За сравнение захарта е дизахарид, който се състои от фруктоза и глюкоза. Две единици, които отново биха влезли директно в класическите пътища на метаболизма.

Малтодекстринът и захарта са добре разтворими във вода и слюнка.

Разбира се това са само мои теоретични предположения на база биохимия. Ако се направи едно изпитване на този продукт с деца, може да се окаже, че греша и вафлата наистина НЕ причинява кариеси. Кой би експериментирал? 🙂

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини с цел подмладяване

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм