Наука

Разкриха фалшифицирани антиГМО изследвания и дисертация от екип на проф. Фредерико Инфасцели

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Преди да прочетете тази статия имайте предвид, че едва ли ще я прочетете на друго място. Медиите не се интересуват от истината, а от сензацията. Новина, която съобщава колко опасни, апокалиптични са ГМО организмите привлича по-голяма аудитория, защото създава паника. Но истината е коренно различна и затова много “учени” прибягват до фалшификация на резултати, за да потвърдят апокалиптичните прогнози. Но в науката истината не може да бъде скрита.

Наскоро италианска група изследователи, която е ръководена от проф. Фредерико Инфасцели от University Federico II of Naples бе информирана, че тяхна статия от 2013 година е била изтеглена заради плагиатство . Статията претендираше, че има следи от ГМО ДНК открити в бебета кози, които са хранени с фуражи съдържащи трансгенни култури.

Инфасцели е професор по хранене във факултета по Ветеринарна медицина и е публикувал серия от статии през последните години, които твърдят, че се открива ГМО растителна ДНК в кръвта и млякото на кози, които са хранени с ГМО соя (Roundup Ready Soybean). Тези твърдения никога не са били взимани сериозно от други учени, защото не са могли да повторят неговите резултати, а всеки молекулярен биолог знае, че растителната ДНК се катаболизира независимо от източника.

Как се е случило това?

Работата на Фредерико е била в остро противоречие с всички налични данни в тази област. Затова той е бил помолен да  разясни работата си пред италианския сенат. Сенатор Елена Катанео, която също е опитен изследовател, е изпитвала силни съмнения относно неговите резултати. Тя започнала да проучва неговите изследвания и дори е публикувала отворено писмо до него, но не получила отговор.

Тя открила, че работата на въпросната група е критикувана и от други учени в онлайн пространството – PuBPeer. Учените сочат, че фигура 4 от статията от 2010 година (източник) е използвана и във фигура 1 в статия от 2013 година (източник). И двете фигури са снимки на ДНК гел електрофореза, но тази от 2010 е с биологичен материал от черен дроб, а тази от 2013 от мляко – според статиите. Но не само самите снимки са идентични, дори фоновият шум е идентичен. Освен това има следи, че снимката от статията от 2013 година е „редактирана“ чрез софтуер.

Но нещата стават дори още по зле. Фигура 1 от статия публикувана през 2015 година (източник) е идентична с фигура 1 от статията от 2010 година (източник).

Сумарно италианският екип е фалшифицирал 8 научни статии, включително една дисертация. Всички са били на антиГМО тематика.

Но Инфасцели дори не може да се защити. Той не е успял да уточни кой е източникът на фуража, съдържащ ГМО. Не е успял да даде хранителния и химичния анализ на фуража. Не е успял да посочи какви черти са модифицирани в соята и въобще коя е фирмата, която го е направила.

Много антиГМО движения използваха работата на Инфасцели в продължение на години, за да докажат, че консумирането на храни от ГМО култури е някак си по-различно и опасно . Цялата им теза се срути след разкриването на тази огромна измама.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм