Наука

Разкриха фалшифицирани антиГМО изследвания и дисертация от екип на проф. Фредерико Инфасцели

Преди да прочетете тази статия имайте предвид, че едва ли ще я прочетете на друго място. Медиите не се интересуват от истината, а от сензацията. Новина, която съобщава колко опасни, апокалиптични са ГМО организмите привлича по-голяма аудитория, защото създава паника. Но истината е коренно различна и затова много “учени” прибягват до фалшификация на резултати, за да потвърдят апокалиптичните прогнози. Но в науката истината не може да бъде скрита.

Наскоро италианска група изследователи, която е ръководена от проф. Фредерико Инфасцели от University Federico II of Naples бе информирана, че тяхна статия от 2013 година е била изтеглена заради плагиатство . Статията претендираше, че има следи от ГМО ДНК открити в бебета кози, които са хранени с фуражи съдържащи трансгенни култури.

Инфасцели е професор по хранене във факултета по Ветеринарна медицина и е публикувал серия от статии през последните години, които твърдят, че се открива ГМО растителна ДНК в кръвта и млякото на кози, които са хранени с ГМО соя (Roundup Ready Soybean). Тези твърдения никога не са били взимани сериозно от други учени, защото не са могли да повторят неговите резултати, а всеки молекулярен биолог знае, че растителната ДНК се катаболизира независимо от източника.

Как се е случило това?

Работата на Фредерико е била в остро противоречие с всички налични данни в тази област. Затова той е бил помолен да  разясни работата си пред италианския сенат. Сенатор Елена Катанео, която също е опитен изследовател, е изпитвала силни съмнения относно неговите резултати. Тя започнала да проучва неговите изследвания и дори е публикувала отворено писмо до него, но не получила отговор.

Тя открила, че работата на въпросната група е критикувана и от други учени в онлайн пространството – PuBPeer. Учените сочат, че фигура 4 от статията от 2010 година (източник) е използвана и във фигура 1 в статия от 2013 година (източник). И двете фигури са снимки на ДНК гел електрофореза, но тази от 2010 е с биологичен материал от черен дроб, а тази от 2013 от мляко – според статиите. Но не само самите снимки са идентични, дори фоновият шум е идентичен. Освен това има следи, че снимката от статията от 2013 година е „редактирана“ чрез софтуер.

Но нещата стават дори още по зле. Фигура 1 от статия публикувана през 2015 година (източник) е идентична с фигура 1 от статията от 2010 година (източник).

Сумарно италианският екип е фалшифицирал 8 научни статии, включително една дисертация. Всички са били на антиГМО тематика.

Но Инфасцели дори не може да се защити. Той не е успял да уточни кой е източникът на фуража, съдържащ ГМО. Не е успял да даде хранителния и химичния анализ на фуража. Не е успял да посочи какви черти са модифицирани в соята и въобще коя е фирмата, която го е направила.

Много антиГМО движения използваха работата на Инфасцели в продължение на години, за да докажат, че консумирането на храни от ГМО култури е някак си по-различно и опасно . Цялата им теза се срути след разкриването на тази огромна измама.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook