Наука

Пиенето на урина не лекува (видео – “На кафе”)!

Уринотерапията е процес на пиене на урина (чужда, а когато е собствена се нарича автоуринотерапия), като постепенно консумираното количество се увеличава. Човек трябва да игнорира всички лоши вкусови качества и опасни здравословни последици. “Специалисти” в различните медии обясняват, че главоболие, повръщане и общо неразположение са признаци за протичащата „детоксикация“. Има специална група от хора, които въпреки всичко са силно завладени от алтернативната „медицина“ и уринотерапията – те винаги търсят нови приложения на урината. Самата процедура е обвързана с езически вярвания. Урината е използвана първоначално като магическо лекарство от древните египтяни, които често са били тормозени от различни епидемии.

Урината не е безобидна

Урината е отпаден продукт, разтвор богат на азотни съединения, която се продуцира от бъбреците. Тя е един от основните начини за изхвърляне на водоразтворими съединения, генерирани от метаболизма. Урината всъщност е механизъм за изхвърляне на вторични отпадни продукти. Кръвта първо преминава през черния дроб, където се извършва трансформация на така наречените от д-р Папазова токсини. От там кръвта преминава през бъбреците, където излишни водoразтворими съединения – азотни, витамини, минерали, протеини, антитела и други метаболити се трансферират към пикочния мехур, за да настъпи експулсия.

Една от най-големите заблуди, която се тиражира в различни медии и интернет е, че урината е стерилна, когато напуска тялото ви. Но тя НЕ Е. Този мит се заражда през 50-те години на миналия век, когато Едуард Касс (епидемиолог от Харвард) инициира скрининг на пациенти преди операция за инфекции на отделителната система. Всички взети проби са били отрицателни. Идеята, че урината е стерилна вероятно се е зародила след този случай.

Наистина урината ви е около 95% чиста вода и 5% метаболити. Но последни проучвания показват, че както повърхността на кожата ви и вътрешността на храносмилателните органи, в пикочните пътища също има наличие на бактериални колонии и съобщества.

Проучване от май 2014 (Urine is Not Sterile: The Urinary Microbiota of Overactive Bladder Patients)  година сочи, че малък брой бактерии се „чувства“ много добре в пикочния канал. Изследователите смятат, че наличните там бактерии се държат също както микрофлората в храносмилателната система – смесица от условно патогенни бактерии и такива с ползотворно действие. Двете групи постоянно се борят за надмощие.

Какво е уринотерапията

Ако урината има някакви потенциални ползотворни свойства, защо да не си пийнем по една чашка? Едва ли ще сме първите. Урофагия е термин, който описва консумирането на урина. По-често тази практика е наричана автоуринотерапия. Практикува се от хилядолетия.

За първи път е описана в Дамар тантра – древен санскритски текст, който се смята, че произлиза от Хинду каноните, които са призовавали да се извършват масажи с прясна урина. Това е бил вид панацея за всички болести. Допълнителни текстове предлагат урината да се смесва с храната, течностите и други медицински тинктури като лек за рак.

Сведения за въпросната практика има дори в египетските и ранни китайски медицински текстове. Дори ацтеките са използвали урина като дезинфектант (смята се, че от тук произлиза мита, че при опарване от медуза трябва да уринирате върху засегнатото място, което е много лоша идея). Този метод се разпространява от древната индийска субкултура в цяла Азия, а в Западна Европа благодарение на Римската империя.

Тези дни уринотерапията е популярен метод на алтернативната медицина. В Китай 3 милиона души пият по чаша урина за здраве. В САЩ тази практика набира сериозен брой последователи благодарение на подкрепата от различни медицински експерти и звезди, като Мадона, която редовно уринира върху рани по краката си. Боксьорът Хуан Мануел Маркес и ММА звездите Лиото Мачида и Люк Комо пият урина вярвайки, че тя носи различни положителни ефекти. Щом звездите практикуват този метод, явно е надежден?

Много популярен е митът, че пиенето на урина лекува абсолютно всичко – от настинка до рак и СПИН. Онлайн библиотеките са богати на литература свързана с тази тематика, в която урината е обявена за самопродуцирано чудотворно лекарство. С подобни невероятни свойства сигурно си мислите, че модерната медицинска индустрия вече е капитализирала този златен ресурс?

Тази практика има и своите защитници. Марта Кристи (автор на книги с хомеопатична насоченост) твърди, че медицинската общност се опитва да скрие от световното общество автоуринотерапията, тъй като от нея практически лекарите не печелят. Но все още не съществува в тази реалност нито едно проучване, което да потвърждава всички тези невероятни твърдения и лечебни ефекти на урината.

Никога не пийте урината си!

Според медиците консумацията на урина, дори за избелване на зъби (съдържа амоняк и азотни съединения), е изключително лоша идея. Дори при опарване от медуза НИКОГА не уринирайте върху раната, защото натрият и другите соли в нея могат да реактивират нематоцистите (специализирани клетки на медузите) и да влошат състоянието ви, докато предоставяте лесен достъп на бактериите в урината до вътрешната среда в тялото – инфекция.

Твърденията, че урината лекува рак и тумори също са лъжа. През 80-те години на миналия век са проведени две малки проучвания, които стигат до заключението, че уреята не причинява редуциране на туморите при болни пациенти. А уреята съставлява над 50% от сухото вещество в урината.

„На кафе“

Следващите няколко реда са кулминацията на тази статия.

В поредния брой на предаването „На кафе“ , Гала бе поканила д-р Папазова и жена без медицинско образование, но автор на медицинска литература, да обсъждат лимфата и лимфната система. За мен е мистерия как тези 3 жени стигнаха от лимфната система, до ушите и “факта”, че понеже ушите имат форма на бъбреци двата органа са свързани. Ако ви болят ушите… трябва да си прегледате бъбреците. За да си лекува ушите и бъбреците, жената с червена коса решава да използва метода на подобието – подобното лекува подобно. Или с други думи ще лекува бъбреците с продуцираната от тях урина.

Червенокосата жена споделя, че тя се е запознала с уринотерапията, когато е била в Индия, което потвърждава произхода на тази практика. Смешното е, че дамата споделя, че е пила прясна, термично нетретирана урина, за да убие паразитите в себе си, които образували колонии, докато самата урина е населявана от бактериални колонии, които също са паразити.

Най-притеснителното е, че въпросната госпожа сподели, че тя няма доверие на модерната медицина, защото е неефективна. Затова залага на алтернативните методи на лечение – като уринотерапията.

Така се манипулира общественото мнение и се демонизира модерната медицина.

А забелязахте ли иронията? Тя е убийствена… Доц. д-р Папазова, която води война срещу токсините в продуктите, които консумираме, застава зад пиенето на урина, която е отпаден продукт и съдържа токсични съединения и живи микроорганизми.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook