Наука

Фекално култивирани организми (FFO) трябва да се обозначат със специален стикер!

Феновете на популярната тенденция за консумиране на биологични и органични продукти в много страни (включително и България) правят заявка за създаване на специални стикери, които обозначават “опасни храни”. Най-често обект на тяхната атака са продуктите от трансгенни организми, които са изключителна рядкост на пазара. Дори не е ясно кой е двигателят на този мит, тъй като макар да има множество опити за проучвания, все още нито едно не е доказало, че те носят каквато и да е опасност. Изненадващ е фактът, че именно храните, които са обявявани за най-безопасни и полезни, са вкарали огромен брой хора в инфекциозните отделения. Наистина броят на жертвените на органичните и биологични храни е впечатляващ и определено не отговаря на заявките, които производителите отправят. Причината за това е, че органичната продукция се култивира върху площи покрити с животински фекалии, които са богат източник на патогенни и условно патогенни предимно ентеробактерии.

Наличието на тези бактерии са индикаторен показател за лоша хигиена и наличие на опасност за здравето на консуматора. Наличието на тези бактерии в храната показва, че в нея има фекална маса.

Научните проучвания

Проучване (1) от 5 май 2004 година и публикувано в Journal of Food Protection и сравнява съдържанието на патогени (E. coli, Samonella sp, E. coli 0157:H7) между органични и конвенционални зеленчуци с общо 605 проби. Резултатите показват, че като цяло органичните зеленчуци, които са култивирани с помощта на оборска тор имат по-високо съдържание на патогенни бактерии. Положителни проби за E. coli при органичните продукти са били 9.7%, а при конвенционалните 1.6% – 5 пъти повече. Органичната салата е била с най-високо съдържание на Е. coli – 22.4%. Установено е, че зеленчуци отглеждани на прясна оборска тор (на възраст по-малко то 12 месеца) са съдържали 19 пъти повече бактерии. Salmonella sp. e била изолирана от 1 органична селата и от органичен пипер.

Отново през 2004 година Националния ветеринарен институт на Норвергия, Осло стига до заключение, че макар микробиологичните показатели да са в границите на допустимото, периодично се срещат органични зеленчуци инфектирани с патогенните E. coli и особено опасната Listeria monocytogenes (2).

През 2005 година в журнала Food control e публикувано проучване, което прави оценка на микробиологичните показатели на органични зеленчуци от Замбия (3). Изследвани са за наличие на аеробни форми, дрожди, плесени, колиформи, Enterobacteriaceae, Escherichia coli, Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Staphylococcus aureus. Зеленчуците са били отгледани във ферми, чиято продукция е била предназначена за износ. Предварително продукцията е била измита и третирана с хлорен разтвор за дезинфекция. 31.4% от пробите са съдържали колиформи. Има наличие на Ентеробактерии, дрожди, при 20% е открита L. monocytogenes, 23.1% Salmonella sp. и 83.9% S. aureus. C. perfringens и B. cereus не са открити.

През 2010 година е сравнена безопасността между органична и конвенционална салата, а резултатите са публикувани във Food Microbiology (4). Изследвани са 72 проби, като резултатите показват, че органичните салати имат много по-високо съдържание на патогенни микроорганизми.

Случаи на масови инфекции, дължащи се на органични зеленчуци

През 2011 година цяла Европа е парализирана от избухване на масова инфекция с неизвестен за момента бактериален щам. По-късно става ясно, че това е опасният щам E. coli O104:H4 –  причинява кървава диария, хемолитична анемия. Тежката клинична картина се дължи на продуцирания веротоксин от този щам. Инфектирани са 3950 човека,  53 умират, а 800 изпадат в хемолитичен урeмичен синдром, който може да доведе до бъбречна недостатъчност. В резултат ЕС затваря вътрешния си пазар, което води до милиони евро загуба включително за България. Това коства на Испания експорт на стойност 200 милиона $ на седмица. По-късно се оказва, че причинителят е ферма за органични зеленчуци в Германия, която е използвала оборска тор за наторяване.

Друг много интересен случай е от веригата за здравословно бързо хранене Chipotle. Вече в продължение на месеци веригата, която сервира органична храна, се тресе от огромен скандал свързан с безопасността на техните храни. Постоянно изникват нови случаи на инфектирани клиенти на заведението в територията на целите Съединени американски щати. Наскоро стана ясно, че причинителят е  E. coli O26 , който синтезира шига токсин. Хоспитализираните до този момент са около 60. Chipotle се опита да спре инфекцията, като затвори временно някои от своите заведения, но това не помогна за справянето с извънредното положение.

През 2014 година 140 човека в 26 щата в САЩ бяха инфектирани със Salmonella sp. чрез консумация на органични кълнове произведени от “Tiny Greens Organic Farm”. Собственикът на фермата е осъден и е в затвора.

През 2006 година в Северна Америка избухва епидемия от инфектирани с Escherichia coli O157:H7. Пострадалите са 276, като инфекцията взима три жертви. Става ясно, че източникът е пакетиран спанак от ферма в San Benito County, California. Фермата в този момент е трансформирала значителна площ от отглеждане на конвенционални в отглеждане на органични зеленчуци – наторили са земята.

През 2012 година в САЩ 33-ма са инфектирани с опасния щам Escherichia coli O157:H7, който продуцира шига токсин. Половината от инфектираните са хоспитализирани. Става ясно, че източникът е микс от листни органични зеленчуци, произведен в State Garden of Chelsea, Massachusetts.

Всички тези случи (както и много други) ни карат да се запитаме – “Не е ли редно да се обозначат със стикер храните, култивирани с фекалии?”. Научните данни и реалната ситуация индикират, че подобни хранителни продукти крият значително по-голяма опасност от конвенционалните си алтернативи.

 

Използвани научни статии:
1) Preharvest Evaluation of Coliforms, Escherichia coli, Salmonella, and Escherichia coli O157:H7 in Organic and Conventional Produce Grown by Minnesota Farmers

2) Bacteriological quality of organically grown leaf lettucein Norway

3) Microbiological evaluation of fresh-cut organic vegetables produced in Zambia

4) Microbiological quality of fresh lettuce from organic and conventional production

 

 

 

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook