Наука

Кои хора вярват на bullshit истории, теории и твърдения?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Bullshit – събирателен термин на цялата помия, която ни залива от телевизии, сайтове, социални мрежи и социални контакти.

Bullshit e всичко това, което ви кара да се замислите – “Кой е достатъчно тъп, за да повярва на тази простотия?“ , а след 5 минути поглеждате, че в социалната мрежа познат или приятел я е споделил.

Bullshit са “сериозните теми” в епизодите на Гала (На кафе), която смята, че с работата си извършва полезна обществена дейност и решава проблемите на обществото – как да си вкарате въздух през половите органи (показано от д-р Папазова), как се стиска тебешир с дупе, как да се лекуваме с магии и подобни.

Bullshit e и когато неграмотен журналист от front.bg се опитва да разклати образователната ни система, за да получи няколко клика повече върху рекламите, а всъщност демонстрира отчайващата си неграмотност.

Булшитът е навсякъде около нас и многократно е изследван от философи и хуманитаристи, но никога не бе правен опит да се измери емпирични способността на хората да го детектират.

Както виждаме от ежедневието… много малко хора могат да усетят кое твърдение е булшит. Вие можете ли?

Проучването

Преди месец (ноември, 2015) бе публикувана  научна статия ( On the reception and detection of pseudo-profound bullshit ) в научния журнал Judgment and Decision Makin , в която авторите извършват няколко теста в опит да създадат метод за количествено определяне на способността на детекция на тъпотии от хората. За целта в серия от експерименти авторите представят пред участниците в проучването изречения с правилна синтактична структура, но изградени от произволни думи, както и такива взети от страниците на различни шарлатани. Хората са били помолени да оценят значимостта и важността на тези твърдения от 1 до 5. В края на проучването учените дори създават и скала за оценка.

В допълнение участниците са били помолени да попълнят въпросник за оценка на религиозността им.

Изводи и резултати

Изследователите стигат до много интересни изводи. Хората в проучването намират, че изреченията с правилна синтактична конструкция, но съставени от произволни думи (без логическа връзка), имат някакъв задълбочен смисъл. Тази тенденция се наблюдава и когато са представени bullshit твърдения на реални (шарлатански) личности. Пример от описанието на водите ADVA, за да ви стане по-ясно:  “ADVA е вода получена чрез уникален процес на структуриране в микроклъстери чрез повлияване върху водородните връзки.”

По-възприемчиви към безумни твърдения (приемат ги за истина) са по-слабо рефлективни хора – които не размишляват задълбочено, не си задават въпроси, не са много любопитни. Хора с по-слаби когнитивни възможности са по-податливи към заблуди и конспиративни идеологии. Много вероятно е такива хора да са силно религиозни, да вярват в паранормални явления и да практикуват или да вярват на хора практикуващи алтернативна медицина.

Тези заключения са научно обосновани и доказани!

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм