Разни

Прoграмите на националните телевизии понижават IQ-то на зрителите

През изминалата седмица станахме свидетели на изключително грозната гледка, в която Нова ТВ използва като бухалка едно от предаванията си (Господари на ефира), за да атакува своя пряк конкурент БТВ. В тази случка Нова ТВ бе обвинител, съдия и изпълнител на присъдата, а обвинението бе, че конкурентът й не си изпълнява професионалните и морални задължения към обществото. Разбира се това си е война между два гиганта. Но какви са задълженията на националните телевизии всъщност? Да информират? Да обучават? Или по-скоро да дезинформират?

Често в медиите се пускат репортажи, в които журналистите се възмущават колко повърхностни са хората, отчайващата липса на обща култура и неграмотност. Смешното е, че националните медии не си дават сметка, че в 21 век те са основният източник на информация. Те имат моралното задължение към обществото да поднасят нови факти, данни, информация по различни проблеми. Медиите трябва да знаят, че носят пряка отговорност за състоянието на обществото, защото облъчването с продукции с ниска интелектуална стойност култивира ниско интелектуални индивид.

Медиите би трябвало и да образоват… Но забелязвате ли, че в двете най-големи медии научно-популярни и образователни продукции липсват?

Или с други думи облъчването на масата с иднийски сериали води до масово оглупяване.

За да е по-разбираемо нека да разгледаме петъчната програма на Нова телевизия:

novatvЗа лесно онагледяване съм групирал продукциите в 24 часовата петъчна програма на Нова телевизия в 3 категории:

Зелена: Продукции, от които можете да придобиете нови полезни знания или умения и като цяло да обогатите общата си култура.

Жълта: Продукции, от които придобиването на нови знания или умения е под въпрос. По-скоро малко вероятно.

Червена: Продукции, от които затъпяването е силно вероятно. Не се препоръчват за подрастващото поколение.

“Здравей, България” и новинарските емисии са в жълта категория, защото шансът да ви бъде поднесена информация с високо качество не е висок. Често в тези продукции значимите теми са заменени с изцепките на родните политици или незначителни абсурди от страната и чужбина. Понякога водещите показват отчайваща тъпота…

“На кафе” на Гала е предаване, което е изключително опасно за подрастващото поколение и слабохарактерните хора. В него по убедителен начин се поднася информация, която най-често може да се определи като лъжа. В това предаване се обсъждат псевдомедицински практики с неясни или най-често негативни последици – хомеопатия, квантова диагностика, нетрадиционна медицина и други. Голяма част от предаването (продължителност 2 часа) е с клюкарски характер – занимават зрителите с ежедневието на незначителни хора.

Единственото предаване в зелена категория е “Бон апети”, защото най-малкото то учи зрителя на нови умения и техники в кухнята, което малко или много е от значение. А и би направило семейството щастливо.

Ефирът на Нова телевизия е запълнен с цели 9 сериала, които окупират над 50% от 24 часовия пояс. Сериалите носят абсолютно никаква информативна стойност и най-често изобразяват напълно нереални ситуации. Не се препоръчват на хора, които ценят интелектуалното си състояние.

“Сделка или не” също е категоризирано в червено, защото е просто елементарно. Създава усещане за лесна печалба на пари, което със сигурност не отговаря на истината. Играта не развива мисълта и логиката, а самият водещ призовава играчите да се доверяват на различни суеверия, което е абсурдно.

“Часът на Милен Цветков” и “Господари на ефира” понякога могат и да поднесат ценна информация, но рядко. Опитите за нелепи скечове от страна на репортерите на Милен Цветков водят до тъпота.

“Биг брадър” е окачествен като социален експеримент, но всъщност е подигравка с група хора. Продуцентите поставят на участниците абсурдни изпитания и задачи, които най-често унищожават достойнството на участниците. Това от продуцентите се смята за иновативна креативност, която е невероятно забавна. Коментиращите са от “ВИП” средите, които обаче не блестят с особен интелект. Мис България и Мисис Русия Антония Петрова не знаеше коя година България става член на ЕС.

“Фермер търси жена” е по-абсурдно предаване дори от Биг Брадър. В него освен всичко се илюстрира желанието на участничките да се доберат до мъж с финансови възможности, за което са готови да загърбят големия град и да се преместят в дълбоката провинция. Отскоро красавиците установиха, че големите комбайни са многократно по-скъпи от лъскавите БМВ-та. След този  момент целият им мироглед се промени. Вече не гледат на селскостопанската техника по същия начин 😀

Изключително притеснителен е фактът, че 56.25% от 24 часовата програма на Нова телевизия е заета от турски, индийски, латиноамерикански, американски безсмислени сериали. Ако сложим останалите безсмислени продукции, процентът се покачва до  81.25% (19.5 часа). Забележете, че в програмата на телевизията липсват научно-популярни предавания, исторически продукции, любопитни предавания или каквито и да е, които да повишат общата култура на зрителя.

Ако се чудите, защо хората имат толкова отчайваща липса на елементарни знания – от източникът на информация е. Той ни облъчва с информационно празни продукции… Да гледаш 13 часа сериали е просто загуба на време, след което няма научиш или запомниш нищо значително.

Дано медиите се замислят за дълга си пред обществото, защото ако те участват в масовото затъпяване на нацията, те нямат право да се оплакват или да критикуват.

ПП Уви, конкурентите на Нова ТВ не блестят с по-добра програма…

 

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Разни

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook