Наука

Що е то “морален лиценз”?

Моралният лиценз е това, което ни позволява да правим злини без да имаме угризения. Моралният лиценз е бъг дори в религиозните системи, които афишират своята безгрешност. Защото всички извършват злини, за да създават добро, но само Дяволът прави добрини, за да създава зло.

Моралният лиценз е бъг в религиозната и общочовешката система, която ни кара да си мислим, че чрез изграждане на положителен образ с извършване на добрини ще ни бъде простено, ако извършим някоя друга злина. Следствие от моралния лиценз е погрешната идея за “добрите малки лъжи” или идеята за извършване на зло в името на общото благо.

Моралният лиценз е лъжата, която си казваме, за да изчистим своята съвест. Той е като пропуск за свободен достъп до всичко непозволено. Той е психологически феномен описващ човешката слабост.

Моралният лиценз даде правото на фундаменталистите  да избият 150 човека в Париж. В очите на извършителите този акт е напълно оправдан, защото Западът се радва на благата иззети от бедните държави от Третия свят. Нищо, че Франция модернизира Алжир, който като колония увеличи своята популация в пъти. А според сведения атентаторите са именно с алжирски произход. Съвестта на убийците е чиста, защото според тях това е акт, продиктуван от висши религиозни ценности. Тъжното е, че те са толкова тъпи, че не разбират, че хората по върховете не терористичните организации се интересуват единствено от пари, а не ценности.

Моралният лиценз оправдава всяко зверство на християнската религия през своята дълга 2000 годишна история. Множеството кръстоносни походи, инквизиции, гонения, подбуда към агресия спрямо различни малцинства са оправдани от изградения псевдоположителен образ.

Моралният лиценз дава правото на Бог да отнема животи, защото той ни е създал.

Избиването на българи в лагерите изградени от БКП/БСП (Българската социалистическа партия претендира да е наследник на БКП и всяка година празнува годишнина от създаването на комунистическата партия) е оправдано отново от моралния лиценз, защото тези малки злини са в името на по-голямаото благо на българското общество.

Именно моралният лиценз позволява на пълните хора да изядат един куп вредна храна, защото са си поръчали диетична кола.

Моралният лиценз дава правото на много хейтъри да мразят в този момент Франция, защото Франция не би помогнала на България никога. Но това показва отчайващото бедна обща култура на масата хора. Нима забравихме за по-малко от 10 години кой спаси българските медици? Сесил Саркози?

Ако в математиката едно положително и едно отрицателно число могат да дадат неутрален резултат, то в реалния живот една голяма добрина не е равна на две по-малки злини!

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook