Снимки

Според Корнел сладките и пицата не са виновни за епидемията от наднормено тегло (инфографика)

Да се натъпчеш с шоколад, бургер и безалкохолно едва ли е най-правилното нещо, но подобен акт не може да се обвини за епидемията от затлъстяване сред хората. Това сочи ново проучване на университета Корнел – на 19-то място в световната класация за най-добри университети.

Изследователи от Корнел са открили, че приемът на вредна храна всъщност не води до покачване на индекса на телесна маса при средностатистическия възрастен. Резултатите са от голяма (национална) представителна извадка с възрастни от САЩ, чиято цел е да се установи как консумацията на вредна храна влияе на популацията. А както знаем американците са известни с това че консумират много вредна храна.

Резултатите шокират изследователите, защото те показват, че за 95% от представителната извадка колата и бургерите не водят до увеличение на индекса на телесна маса. Останалите 5% са хора в двете крайности (крайно дебели или крайно слаби), които се отклоняват от тенденцията.

Според Корнел епидемията от затлъстяване и проблемите с наднорменото тегло се дължат на хранителните навици, а не на самата храна. Много хранителните диети, компании и кампании се опитват да демонизират определени продукти, но те не виждат сърцето на проблема. Ако искаме промяна, трябва да променим изцяло начина си на живот и да заложим на повече физическа активност.

Всъщност навици като стресово хранене, „похапване“, пропускане на хранения и липсата на физическа активност, са виновни за покачване на тегло. Дори да не ядете вредни храни, ако водите заседнал начин на живот, отново ще покачите тегло.

Учените от Корнел искат просто да информират обществото, че сладкишите, безалкохолните и другите хранителни продукти не са това, което някои групи хора искат да ги изкарат. Разбира се те не могат да бъдат окачествени като здравословни, но не те са причина за този проблем.

Запомнете, че всяка вид крайност не е полезна. А да се ограничаваш от храна е опасна крайност.

65p88cf2

Проучване:
David Just and Brian Wansink (2015). Fast Food, Soft Drink, and Candy Intake is Unrelated to Body Mass Index for 95% of American Adults. Obesity Science & Practice, forthcoming.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Снимки

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook