Наука

Не, месото НЕ причинява рак и не увеличава риска от рак

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Не искам да разочаровам веганите и вегетарианците, но месото не причинява рак … Тази лъжа трябва да се убие в зародиш, защото има потенциал да се разпространи като тумор сред някои определени групи – интернет майки, диетолози-шарлатани, телевизионни водещи.

Време е хората да пораснат и да разберат, че техния розов свят на крайности не съществува. Инфантилно е да се смята, че един продукт е или вреден или полезен. Храната е съвкупност от биологично активни вещества, която въвеждаме в тялото си, която взаимодейства с него. Никой не е казал, че месото или растителните продукти са задължително безопасни… Напротив, отдавна е установено, че ако обработката на хранителните суровини е неправилна, може да последват неприятни ситуации – инфекции, интоксикации, токсикоинфекции и какво ли още не.

Днес всички медии избухнаха със сензационната новина, че Световната здравна организация (WHO) е обявила место за канцерогенно. Но това не е особено вярно или по-скоро коректно…

Истината е, че на 26 октомври 2015 година в Лион, Франция се е състояла среща на Международна агенция за изучаване на рака (IARC) с 22-ма учени от 10 страни, която е била под формата на конференция. Това силно заключение очевидно не е плод на задълбочени лабораторни проучвания, а на индиректни данни извлечени по съмнителен начин. IARC твърди, че колективът от 22-ма специалисти е разгледал над 800 статции свързани с червеното месо и смъртността сред хората, което според мен е повече от съмнително твърдение. 800 научни статии по подобен проблем…

Untitled-4Едно подобно и цитирано от тези 22-ма учени проучване е “Meat consumption and mortality – results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition” . В него се твърди, че има някаква индикация, че консумацията на месо е свързано с различни сърдечно-съдови, ракови и подобни тежки заболявания. Но по-любопитното е, че в резултатите на същото проучване е посочено, че голяма част от консуматорите на червено месо са активни пушачи и консуматори на алкохол, докато употребата на алкохол и цигари не е характерно за хората, които не консумират месо. Алкохолът и тютюнопушеното са основни рискови фактори и канцерогени. Никъде не е описано как е отделено или изчислено влиянието на тютюнопушенето и алкохола върху въпросните резултатите. Очевидно въпросното проучване по-скоро показва, че хората консумиращи месо са слабо образовани, алкохолици и пушачи, които водят нездравословен начин на живот – утайка на обществото.

Друг извод, който можем да направим е, че WHO и IARC твърдят, че червеното месо причинява рак, но не споделят как. Двете организации отправят сериозни обвинения, но не посочват какъв е механизмът на индуциране на канцерогенеза от месо… Има развити стандартни лабораторни процедури, които оценят дали един продукт е канцерогенен или мутагенен, които би трябвало отдавна да са определили дали место е вредно. Но подобни индикации няма. Освен това в цитираните от тях статии ясно е написано, че се наблюдява корелация, която МОЖЕ БИ свързва месото с ракови заболявания. Много условни заключения, в които има огромен процент несигурност.

Но най-големите критики са към журналистите. Журналистите (както винаги) се изявиха като безмозъчни роботи, които не мислят, а просто цитират и копират. Те не си правят труда да следват първичните закони на журналистиката – да проверяват своите източници. Никой не си направи труда да намери проучванията, които са със свободен достъп в интернет и да ги цитира.

Поредното разочарование от медиите, които създават сензация от нищо, която може да доведе единствено до паника…

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм