НЕнаука

Митът за християнските добродетели

„Бог е любов“. — 1 Йоан 4:8. „О, колко голяма е добротата му!“ – Захария 9:17, НС. Ако имаш две ризи, дай едната на ближния си… освен, ако той не е мюсюлманин идващ от Сирия, бягайки, за да се спаси.

Вчера Българската православна църква излезе със становище, че България трябва да спре да приема бежанци. Това не само, че не отговаря на претенциите за възвишени морални ценности, които тя (Църквата) се опитва да имплантира в децата ни, но част от твърденията са леко ксенофобски и абсурдни.

За да затвърди това впечатление, Църквата изпрати тази сутрин в студиото на Нова телевизия свои представители, които да обяснят позицията на Църквата. Разговорът започна с дискусия редно ли е Църквата да определя кой трябва да получи спасително убежище, но внезапно се получи транзиция към проблемите с Исляма. Очевидно е, че Църквата изпитва притеснение за стабилността си и позициите в България, а не за съдбата на хората. Или с други думи, ако в държавата навлезе население с религиозна принадлежност, различна от Християнството, стабилността на Църквата ще е разклатена. Църквата има нужда от МОНОПОЛ .

Журналистите зададоха и изключително адекватния въпрос – „Какво става с християните пристигащи от Сирия?“. Населението в Сирия не е хомогенно и присъства също и християнска фракция, която също се опитва да се спаси, но не и според отец Силвестър. Той изказва гениалната теза, че сирийските християни пристигат по законен начин с документи, а изповядващите Исляма се опитват да навлязат по незаконен начин. Свещеникът индиректно се опитва да създаде у зрителя впечатлението, че изповядващите Исляма са натрапници, носители на всичко лошо, а християнската фракция зачита правилата, защото Християнството е носител на всичко добро.

Отец Силвестър твърди, че действията на Църквата са продиктувани изцяло от написаното в Библията и според Християнството. Това ни кара да се запитаме – това ли са прословутите християнски ценности? Църквата отказва каквато и да е помощ на хора от друг етнос и нация. Църквата отказва каквато и да е помощ на хора с различно вероизповедание. Църквата се опитва да създаде конфликт, напрежение, разделение между хора с различна религиозна принадлежност. Нима трябва да същата тази Църква да обучава децата ни на същите тези ценности? Аз искам децата ни да са човеци, а не изроди лишени от хуманност.

И нека припомня, че не е работа на Църквата да се тревожи за политически проблеми. Не е работа на Църквата да дава мнение и позиции в област, върху която няма влияние. Не е редно Църквата да диктува политиката на държавата по определен проблем. Не е редно Църквата да се сраства с политиката. Изключително притеснително е, че Отец Силвестър споделя еднакви възгледи с една парламентарно представена, псевдонационалистическа партия по отношение на хора с различна сексуална ориентация, хора с различно вероизповедание, други нации и други политически субекти.

На теория, според тяхната религиозна теория, Църквата трябва да е това място, в което всеки човек може да получи помощ. Тя трябва да е място на безопасност и убежище за слабите. Тя трябва да учи на мир и любов, тя трябва да е пример за подражание. Тя трябва да съхранява човешкото у хората. Тя трябва да е лъч надежда.

Но нима има някой изненадан от поведението на религиозната общност? Многовековната история доказва, че това от което се интересува Църквата е влияние, власт и пари. Хората са просто ресурс.

Помнете проявената човечност на православното християнство към хората в нужда, когато някой ви обясни кой е носител на моралните ценности, религиозните морални ценности…

http://play.novatv.bg/programi/subudi-se/658091?autostart=true

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook